Prameny i vrty dál schnou, deště zatím podzemní vodu nezvedly

Kategorie: Všeobecné

Prameny i vrty dál schnou, deště zatím podzemní vodu nezvedly

Problém se suchem trvá navzdory deštivému podzimu. Vyschly některé prameny a hladina podzemních vod stále klesá. Odborníci vzhlížejí především k zimě. Pokud bude mírná, problémy nezmizí.

Zdroj: http://hradec.idnes.cz/dlouhodobe-sucho-podzimni-dest-nezachranil-fer-/hradec-zpravy.aspx?c=A151015_2198618_hradec-zpravy_the

yvana, 18.10.2015

Diskuse k bleskovce

Honza7 - Profil | Ne 18.10.2015 19:27:23

U podobné diskuse dal skvělý odkaz glánis a to :

Je tam skoro vše, jak zacházet s vodou a udržet ji v krajině od hor až po nížiny. Pro nás rybáře bych zdůraznil především stavbu prahů na pstruhových vodách, ty zadrží vodu a vytvoří pro lososovité ryby místa k životu i při extrémně horkém počasí. Díky prahům bude obsahovat i více kyslíku a tak strádání lososovitých ryb v extrémním létě bude v takovém vodním toku snesitelnější, než v regulovaných tocích, kde voda jenom se rychle ohřeje a proteče.
Velkým problémem jsou i průmyslové zóny, které vznikly na zelených loukách. Zastavěním obrovské plochy pro výrobní haly, které jsou doplněny výstavbou silnic a plochou pro odstavení našich miláčků na čtyřech kolech vedou v rámci projektů k tomu, že voda která na uvedený areál spadne je odvedena do kanalizace a následně jde desítky kilometrů kanálem, než vyústi do některých z našich řek. To vše vede k tomu, že v takovém místě do půdy nevsákne ani kapka vody.
V uvedené lokalitě pak rapidně bude ubývat spodní voda.
Možné řešení je výstavba malých nádrží kam bude odváděna dešťová voda a přebytek vody bude odtékat povrchem ( ne kanálem ) do nejbližšího vodního toku.