Vodu by chtěl každý, jen když nebude u nich

Kategorie: Všeobecné

Vodu by chtěli všichni, přehradu nechtějí nikde. Připomíná to server hlidacipes.org s tím, že stát přitom počítá s pětašedesáti místy, kdy by mohly přehrady v budoucnu vzniknout.

Aktuálně je zřejmé, že to nebude ve více než několika lokalitách. Plány ale vždy narazí na odpor místních obyvatel i ochránců přírody. Ty nepřesvědčilo ani letošní enormní sucho. „Myšlenka není zapomenuta…“ hlásá slogan na internetových stránkách obce Čučice, ležící v okrese Brno-venkov nad údolím řeky Oslavy. Rozruch vzbudil státní podnik Povodí Moravy, který v srpnu vypsal veřejnou zakázku na zpracování „Technicko-ekonomické studie na realizaci vodního díla Čučice v údolí řeky Oslavy“. Pouhá zmínka o možné výstavbě budí v dotčených obcích pravidelně vlnu odporu. A nic na tom nezměnilo ani letošní extrémní sucho.
http://www.nase-voda.cz/vodu-chtel-kazdy-jen-kdyz-nebude-nich/

yvana, 22.9.2015

Diskuse k bleskovce

Honza7 - Profil | St 23.9.2015 23:51:00

Je jasné, že vodu chceme všichni. Jenom nechceme ji už za každou cenu. Výstavby velkých VD přináší velká rizika a v mnoha případech neplní ty požadavky pro které byly stavěny. Přehradní nádrže jsou stavěné na řekách a jejich přehrazení brání v migraci vodních živočichů.
U rybníků je to ve většině případů jiné. Je vytvořený bypass, který přivede vodu do rybníku a na tekoucí vodě není žádná stěna, která by bránila migraci. Rozprostřením rybníkům po krajině docílíme lepší udržení spodní vody v celém regionu. Daleko lépe zvládneme nepřízně počasí v dobách extrémní sucha i povodní. Tato varianta je sice náročnější na logistiku, ale výrazně šetrnější ke krajině i živočichům.