Nový druh ryby v severočeském Labi - hlaváč černoústý

Kategorie: Všeobecné

V průběhu měsíce srpna byl v řece Labi mezi Děčínem a Ústím n. L. opakovaně prokázán výskyt hlaváče černoústého. Byl uloven při zkušebním odlovu vzorků ryb, dále při ichtyologickém průzkumu (Ústav biologie obratlovců AV Brno), ale i při lovu udicí na feeder s nástrahou červů. Hlaváč černoústý byl dosud na území ČR znám pouze z jižní Moravy, z řek Dyje a Morava. Na Labi je také znám výskyt z dolního Německa (Geeshacht, u Hamburgu). Předpokládá se, že hlaváč expanduje pomocí lodí, které při svém přemístění převezou také jikry nebo i starší jedince tohoto druhu, a to i několik set kilometrů. S proudem vody pak driftují mladí jedinci hlaváče v úseku řeky, kde osidlují další lokality. Lze očekávat poměrně rychlé zvětšení populace hlaváče černoústého v českém Labi, a to nejen mezi Hřenskem a Střekovem, ale postupně i výše proti proudu na revírech Severočeského územního svazu (Litoměřicko) a postupně v delším časovém horizontu zřejmě i do středních a východních Čech. Rybáři si mohou podle aktuálních zkušeností plést hlaváče s vrankou, která se také v Labi celkem běžně vyskytuje. Nicméně pozorný rybář by měl i s pomocí přiložených obrázků hlaváče bezpečně rozpoznat a samotný úlovek na udici bude nepochybně úlovkem hlaváče. Dobrý pozorovatel příbřežního pásma a kamenného záhozu může v Labi hlaváče spatřit také. Rozhodně nedoporučujeme používat hlaváče jako nástražní rybku na jiných vodách mimo Labe nebo tento druh přenášet do uzavřených vod. Ačkoli zatím není zcela zřejmé, jestli se dokáže rozmnožovat v podmínkách rybníků a jiných typů vodních nádrží, rozhodně to není vyloučeno s ohledem na vyskou míru přizpůsobivosti tohoto druhu. Expanze v revírech by mohla být obdobně nepříjemná, jako tomu bylo v minulosti se sumečkem americkým a důsledky známe bohužel velmi intenzivně dodnes. Také hlaváč je žravou a hltavou rybkou.

Jakékoliv poznatky s hlaváčem můžete zasílat na naši e-mailovou adresu (crsusti@crsusti.cz) a my budeme nadále aktivně spolupracovat s odborníky z Akademie věd (Pavel Jurajda a kolektiv), kteří se několika druhy hlaváčů a hlavačkou skvrnitou dlouhodobě zaobírají i mimo areál rozšíření v ČR.

http://www.crsusti.cz/cs/aktuality

fotojakes, 4.9.2015

Diskuse k bleskovce

1Mara - Profil | Út 5.7.2022 6:56:32

rájovec >> :-)))) Však ono vás to přejde, až na feder budete tahat jen tyhle potvory :-)))

rájovec - Profil | Út 5.7.2022 6:02:04

1Mara >> V Pardubicích s ním počítáme, máme zde už i Hlaváčovu ulici :-).

1Mara - Profil | Po 4.7.2022 23:08:03

Sice je jich tam miliarda, ale alespoň se zvedl počet dravců, kteří se jimi krmí jako okoun, candát, štika , úhoř a sumec. A po pár letech je to i znát . Jen píšu že nepouštět tyhle ryby zpět nic nevyřeší, třou se několikrát do roka a jsou jich nespočetné hejna. Holt se s touhle rybou budeme muset naučit rybařit tak, jako tomu bylo se sumečkem a podobně. Hlaváč jen tak nezmizí a ba naopak se dostává ze spodního Labe proti proudu, takže ho můžete očekávat za pár let třeba i v Pardubicích 😅👍

Torontotom103 - Profil | Po 4.7.2022 10:40:36

Šel jsem na Labe u Litoměřic s tím že si chytím pár Am. Sumečků no místo toho mi všechny žížaly sežrali tyhle potvory

venybit - Profil | Ne 6.9.2015 7:50:17

No super, jako by nestačil Truman,Sumec a Ježdíci . Jak hodí člověk rousnici do Labe , ihned tam visí malej Sumec nebo Ježdík. Ted ještě tohle , to nebudu stačit kupovat háčky, kdo to má z těchto nenažraných ryb pořád dolovat. Nehledě na to , že to strašně vytlačuje Okouny ,které mám moc rád.

rover - Profil | So 5.9.2015 0:07:49

Já bych toho běžence pustil, hlavně dál odsud. Jak je vše "provázané", v té naší planetární soustavě, až se z vlastní blbosti nestačíme divit.

u.x.a. - Profil | Pá 4.9.2015 23:49:39

tak co teda??zabít ??a nebo na podložku pokapat klinikem a pustit???

rover - Profil | Pá 4.9.2015 23:25:31

Tak jak pitomec nevědomky koná, tak se i nakonec stane. Balast stvořený blbostí člověčí je prakticky nevratný, Schwarzmund toho využívá dokonale. Dej Bože, aby lidský faktor umřel, pak bude líp. Všem !!!

MAXXSKATER - Profil | Pá 4.9.2015 23:01:29

Tohle vypadá na ještě horší odvar střevličky východní.

sven - Profil | Pá 4.9.2015 21:20:57

Bláža >> No tak to určitě, protože je dost množivý..
Samec si hlídá hnízdo, takže přežije značná část výtěru. Je nenáročný na obsah kyslíku a na kvalitu vody, žije jak ve sladké, brakické tak i slané vodě.
Údajně má dorůstat až 25cm.Takže to bude podobná historie jako se sumečkem.

Bláža - Profil | Pá 4.9.2015 21:04:57

sven >> Tak když už bude dost velký aby se dal solidně zpracovat, tak proč zakopávat. Ty malé bych ale radši do vody nevracel, i tak jich tam bude určitě dost přibývat....

sven - Profil | Pá 4.9.2015 20:25:34

Bláža >>
Ukrajinci z toho mají vývozní artikl a ty bys to zakopal :-)
http://allegro.pl/ryba-suszona-facebook-babka-bycza​-polecam-do-piwa-i5640954671.html

http://www.pomorskiprzewodnikwedkarski.pl/forum/19-​poszczegolne-gatunki/26922-babka-bycza-2014r

Nakonec to nevypadá vůbec špatně :-)
Ještě pár suchých let jako letos a budeme rádi i za stříbrňáky a tyhle potvory, které přežijí všechno...

Bláža - Profil | Pá 4.9.2015 19:23:29

Myslím, že měli také dodat, že by je rybáři neměli při ulovení pouštět, ale zabít a zakopat. Jedná se o silně invazivní druh...