Bobrovi rybník nevypustíte, stýskají si hospodáři. Úřad povolil odstřel

Kategorie: Všeobecné

Úředníci v Plzeňském kraji začali v některých lokalitách povolovat odstřely bobrů evropských. Hlodavci, kteří jsou na seznamu silně ohrožených druhů, totiž v regionu způsobují velké škody. Plošné odstřely však zatím možné nejsou.

Zdroj: http://plzen.idnes.cz/na-plzensku-povolili-odstrel-bobru-d6m-/plzen-zpravy.aspx?c=A150820_111359_plzen-zpravy_pp

Bláža, 21.8.2015

Diskuse k bleskovce

Sa(l)micka - Profil | Út 25.8.2015 10:24:35

Dřív se ten bobr lovit mohl. A že by těch přirozených nepřátel měl venku nějak extra moc, to taky ne. Co by takovýho macka taky dokázalo sežrat, leda medvěd, nebo vlk - a s těma jsme tady na Šumavě na štíru už pár set let - prostě nejsou. Bohužel, taktika našich ochranářů je povětšinou taková, že to budou chránit, i kdyby to bylo na každým rohu a dělalo to škodu sebevětší (viz. boj o kormorána). Takže pokud není přebobrováno, brzo bude.
Taktika? Regulovat na únosnou míru a vyvážit to. Netolerovat na místě, kde může někoho ohrozit - přizabít padajícím stromem, nebo vypláchnout probořenou hrází ves atd. Konkrétně na Úhlavě už jich je moc. O pařezy, hrázky a popadaný nebo jen nakousaný stromy člověk zakopává na každým kroku, a když je u vody potichu, bobři kolem jezdějí jako dráha.
Jak už nemají bobři kam, rozlejzají se i po těch nejmenších potocích. Ale jednou je to chráněnej tvor, a jak vyloženě nehoří, tak se to prostě bouchnout nesmí. Za rok nazpět se tu odstřelil jeden, a to pouze z důvodu, že to zvíře bylo hodně špatný, mělo nějakej nádor, tak mu ukrátili trápení, ale jinak nic. Takže chránit bobra? Ano, ale každej extrémismus je na houby.

M0RGAN - Profil | Út 25.8.2015 1:19:07

Sa(l)micka >> Jenže to, co jste napsala, lze úplně klidně použít i na člověka :-) A bobři tady byli před námi...
A jak mají být v přírodě přirození predátoři bobrů, když predátory jsme dávno vyvraždili taky?

Sa(l)micka - Profil | Po 24.8.2015 16:00:51

Parchanti zubatý nenažraný. Naši rybáři mají pravdu, že je ta potvora dobrá leda do guláše. Z Úhlavy to dělá paseku a přirozenej predátor? Neexistuje. Tuhle jsme jeli nahoru na Pstružnou a hádejte, co tam bylo. Kousek pod Javornou buch - hráz vysoká dva metry. Na říčce, co nebyla širší než psací stůl. Ať si tady bobři jsou - ale v rozumných mezích.

Honza7 - Profil | Po 24.8.2015 6:55:34

Tady je každá rada drahá. V případě, že ochranáři dotlačili zpět bobra do ČR a nebyli schopni se domluvit do předu s rybáři, vodohospodáři, zemědělci atd. měli by nést za škody způsobené bobrem odpovědnost. Ono je to velmi jednoduché sehnat několik jedinců bobra a vypustit ho, pro jistotu ho ochráníme zákonem a pak ten kdo je poškozen starej se. Běhej po úřadech, pojišťovnách a napravuj škody, které bobr způsobil. Jedno možné řešení je podle mého názoru chránit bobra pouze v předem vybraných lokalitách. Odpadnou pak problémy s běháním po úřádech a neustálým dohadováním s úředníky tohohle šíleného státního aparátu.