Šéf AOPK: Své chování k vodě musíme změnit

Kategorie: Všeobecné

Je zřejmé, že už nemůžeme pokračovat v takových úpravách vodního režimu, které provozujeme déle než sto let. Poukazuje na to v diskusi na stránkách deníku Lidové noviny ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) František Pelc.

Pár týdnů bylo horko a nespadla ani kapka deště. Klimatická změna (nyní nechme stranou, do jaké míry k tomu přispívá i lidská činnost) je realitou a s ní přichází extrémní sucho anebo bleskové srážky, se kterými si naše krajina neumí poradit. Je pravděpodobné, že v příštích pár desetiletích se průměrná teplota v našich končinách zvedne zhruba o stupeň a srážek zřejmě zůstane stejně. A pršet bude jindy, než jsme byli zvyklí. Lze očekávat větší výpar a sušší krajinu.

http://www.nase-voda.cz/sef-aopk-sve-chovani-vode-musime-zmenit/

Bláža, 21.8.2015

Diskuse k bleskovce

Honza7 - Profil | Po 24.8.2015 7:15:13

hering >> Včera jsem se byl podívat na umělém přivaděči - revír Lučina - do Žermanické přehrady s manželkou na kolech. Z dálnice bylo totiž vidět, že se tam několik měsíců intenzivně pracovalo. Moje nadšení z toho, že konečně někdo osvícený se začal starat o vodní toky a je pravým vodohospodářem rychle vzalo za své. To jsem si i trochu přál, že by tam mohli udělat rybí přechod.
Místo osvíceného musí konstatovat, že uvedený projektant byl totální id-iot. Koryto přivaděče je vybetonované v délce cca 200 metrů takovým způsobem, že by to ocenil pouze kulečníkový mistr. A tak dno, které je v šířce cca 10 metrů rovné a vyhlazené betonem není k ničemu vhodné, než k ohřívaní vody. Jedině k čemu to povede je to, že celý revír Lučina můžeme odepsat co by pstruhový, za takových klimatických podmínek se tam lososovité ryby neudrží.
Včera byla výška hladiny cca 2 cm.

hering - Profil | Pá 21.8.2015 22:02:38

potočák 62 >> K zblití!!! Tento potok dával ještě tak 10 let zpět co dva roky 7-10 000 násady PO2+. Toto je sice pramenná část,ale ono to takto pokračuje další 7 km až k soutoku s řekou.Co bude dávat nyní je jasné! Howno !!! A majitel dekretu a správa CHKO dá k takovému zvěrstvu souhlasné stanovisko :-((( Kde to pak jsme?

potočák 62 - Profil | Pá 21.8.2015 16:15:29

Své chování k vodě musíme změnit říká Šéf AOPK a proto AOPK na území CHKO z dotací financuje toto.Petrův Zdar

Honza7 - Profil | Pá 21.8.2015 15:01:41

To co se má dělat se ví minimálně několik desítek let, bohužel se nic pro změnu k lepšímu nestalo. Chyba není v odbornících, ale v politických stranách. Ty dosazují do státních a polostátních podniků své lidi, bez ohledu zda-li do dané problematiky vidí. Vzhledem k tomu, že politici neví jak dlouho budou na svých postech, tak dělaj vše proto aby se hmotně zabezpečili. Proto i jednotlivá povodí milují beton lobby, aby si zabezpečili bydlení ze státních peněz.

computerfish - Profil | Pá 21.8.2015 12:19:27

Není to tak dlouho, co odborníci předpovídali chladná a deštivá léta vlivem klimatického jevu El Nino. Už je to zase jinak.

Siven Polní - Profil | Pá 21.8.2015 12:07:44

Už po povodních roku 1997 se tohle téma velmi intenzivně rozebíralo, i jeho akutnost. Můžeme se dívat do Bavorska jak chceme, můžeme se od nich učit, ale co se změnilo za tu dobu (18 let!!!) u nás...?
A ještě druhá otázka - co se u nás změnilo, ale k dobrému...?
Kdo má oči, vidí...