Plány na tři nové přehrady na Vysočině neumřely

Kategorie: Všeobecné

Čučice, Horní Kounice, Vysočany. To jsou podle deníku MF DNES pracovní názvy tří možných nových přehrad, o nichž se mluvilo už v dobách Rakouska-Uherska i za socialismu. Vláda se k nim vrátila v roce 2011 a znovu letos v létě.

http://www.nase-voda.cz/plany-na-tri-nove-prehrady-na-vysocine-neumrely/

Bláža, 17.8.2015

Diskuse k bleskovce

Honza7 - Profil | Út 18.8.2015 7:54:37

Ono to funguje v těch místech, kde jsou lidi ve vedení obce, kteří používají zdravý rozum. Jsem konečně rád, že si redaktoři našli obce, které nemají problém se zásobováním vodou v extrémních vedrech a v jejich lokalitách nedocházelo vysycháním spodních vod.
Je daleko lepší mít větší počet rybníků a malých nádrží v daném regionu, než jednu velkou přehradu. Voda je takovým způsobem více rozprostřena po krajině a spodní voda se dokáže bez větších změn udržet v celé lokalitě. V případě jedné velké přehrady, kterou obhospodařuje dané povodí vzniknou priority, které mají bohužel neblahý obrovský dopad na živočichy vázané na vodu a samotná voda se drží pouze v té oblasti kde je dané vodní dílo.
Tím neblahým dopadem rozumím především zásobování vody do průmyslových podníku. Voda se tam vede potrubím a tak nemá kde vsakovat a udržovat hladinu spodní vody na přijatelné úrovni. Hospodaření jednotlivých povodí vodou je taky alarmující. Vodu zadržují i v tak v extrémních vedrech, ochotni jsou ji jen upustit pro zájmy vodáků a na vodní živočichy kašlou. Podívejme se z kolika % drží velká vodní díla vodu ve svých nádrží. Některé jsou naplněny i více jak z 90%. Opravdu nechápu jejich počínání.
V dobách povodních se chovají úplně stejně zadržují vodu do poslední chvíle a tak když příjde povodňová vlna tak vodní díla jsou rychle naplněna a nemají kapacitu pojmout další vodu.