Povodí: Obáváme se dešťů

Kategorie: Všeobecné

Hradec Králové - Paradoxně více než sucho trápí Povodí Labe obavy z prudkých dešťů. Znamenaly by totiž jistou smrt pro ryby.

Zatímco většina smrtelníků toužebně očekává, kdy z oblohy začnou padat první kapky vody, Povodí Labe se této situace spíše obává. Už nyní na některých místech teplota vodních toků dosahuje až 23 stupňů Celsia, prudké srážky by jí mohly ještě zvýšit.

„V podstatě se dá jednoduše říci, že čím větší teplota vody, tím méně je v ní kyslíku," vysvětluje jednoduché pravidlo ředitel hradeckého závodu Povodí Labe Bohumil Pleskač. A neokysličená voda přináší největší hrozbu živočichům v ní žijícím.

Dešťové přívaly, která by nyní do řek stekly z rozpálené půdy a asfaltových silnic, by vytvořily z toků doslova smrtící koktejl. Teplota by se totiž zvedla natolik, že by ryby neměly šanci přežít. Jeden příklad za všechny z minulého týdne: Nedaleko České Třebové stačil jeden takový prudký letní liják, a rybáři z vody vytahovali 300 kilo mrtvých pstruhů, okounů i raků.

Zdroj: http://hradecky.denik.cz/zpravy_region/povodi-obavame-se-destu-20150810.htmll

JaMi, 11.8.2015

Diskuse k bleskovce

Honza7 - Profil | St 12.8.2015 22:30:03

Souhlasím s tebou, že není problém ve vodě, která padne z shůry, ale v tom jak jsme zničili krajinu kolem vodních toků. Nemůžeme se divit, když půda je nahrazena asfaltem, který se v tomhle počasí dokáže nahřát až na 60°C. Déšť pak není úlevou pro vodní živočichy, ale naopak do vodních toků se pak dostává ohřáta voda z cest, která je teplejší a zničí zbytek vodních živočichů, kteří v tocích ještě zůstali.

Chosé 2 - Profil | Út 11.8.2015 9:59:04

Řekl bych, že nebezpečí vody shůry pro vodní živočichy není tak velké, jako např. od ornice zahrnuté eko.kejdou z nejbližšího vepřína, která se splachem dostane do vody.