Důsledky extrémů počasí jsou reálnější, než si společnost uvědomuje | MRK.cz

Důsledky extrémů počasí jsou reálnější, než si společnost uvědomuje

Kategorie: Všeobecné

Tvrzení Spolku Aquarius – Vodnář (SAV) zmiňované i v dřívější korespondenci s Úřadem vlády ČR o zhoršování stavu vodních poměrů v ČR podtrhuje současné období vysokých teplot a extrémní sucho. Připomíná to předseda SAV Petr Vít.

„Máme za to, že v takovýchto rozměrech to ani nikdo neočekával, ale jedno je jisté – katastrofy z rozmarů počasí, kombinované se ztracenou schopností plochy ČR (Slovensko podobně) zadržovat a zpomalovat srážkovou vodu, jsou bohužel reálnější, než si naše společnost doposud uvědomovala. Nesuďte, že jsme si to přáli, aby se naše slova naplnila,“ uvedl Vít.

Apely SAV na přehodnocení celospolečenských hodnot ve prospěch vody a vodních poměrů dostávají podle něj konkrétnější podobu a již je nutné naprosto odmítat názory, že snažit se zlepšit vodní poměry u nás je něco velmi vzdáleného, k uvažování až po jiných společenských problémech. „Omluváme se těm, kteří toto již delší dobu chápou, ale z poznatků a z kontaktů s politiky, komunálními zástupci i s většinou zástupců soukromých firem doposud vyplývá ignorace již delší dobu se prohlubujícího nedobrého stavu našich vod. Jak bláhová a trestuhodná tato ignorace je, se ukazuje a to není, podle hlášení ČHMÚ teplotním a suchým extrémům ještě konec,“ konstatuje představitel SAV.

Vodnáři podle něj věří, že se meteorologové tentokrát spletou a srážky přijdou přeci jen dříve. „Nemělo by to ale znamenat, že současné „procitnutí“ a dobrá vůle po zlepšení našich vodních poměrů se odsune,“ zdůrazňuje Vít.

Zdroj: http://www.nase-voda.cz/dusledky-extremu-pocasi-jsou-realnejsi-nez-si-spolecnost-uvedomuje/

MAXXSKATER, 7.8.2015

Diskuse k bleskovce

Caldas - Profil | Po 10.8.2015 21:46:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10205046958​995886&set=o.1644651189090137&type=1

I Chráněná rybí oblast (Pstruhový chovný potok), V Chrastěšově, nedaleko Vizovic, je vyschlá... Bohůžel se nic neděje... Což je hrozné, až k pláči..

tuzemak - Profil | So 8.8.2015 14:06:45

Honza7 >> Plzeń mají zavřenou,musí najít jinačí študovnu.o))

Abe - Profil | So 8.8.2015 13:56:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Počasí je fenomén, lidstvo jej nemůže řídit, ale bohuužel svým jednáním a konáním velmi negativně ovlivnit...

Honza7 - Profil | So 8.8.2015 13:18:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Není důvod se omlouvat, edukace není nikdy dost a výsledky to jednoznačně ukazují. Otázka je zda-li naší mistní zastupitelé se jsou vůbec ještě schopni vzdělávat?