Povodí Labe začalo měřit obsah kyslíku ve vodě, kvůli rybám

Kategorie: Všeobecné

Dlouhodobé sucho a s ním spojený nedostatek kyslíku ve vodě přidělávají starosti i rybářům na Litoměřicku. Poukazuje na to Litoměřický deník s tím, že rybáři za tento stav viní také malé vodní elektrárny.

Na Labi pod nákladovým nádražím v lokalitě zvané Slavík už zaznamenali první úhyny ryb, a to převážně sumců. Na vině je jistě současné počasí. Nedostatek kyslíku ve vodě rybáři ale přičítají i provozu malých vodních elektráren. „Všechnu vodu honí pro sebe a přes jezy pak nepadá nic,“ tvrdí.
http://www.nase-voda.cz/povodi-labe-zacalo-merit-obsah-kysliku-ve-vode-kvuli-rybam/

yvana, 7.8.2015

Diskuse k bleskovce

Honza7 - Profil | St 12.8.2015 19:36:00

Pan Jiří Krušina by měl nejspíš navštívit psychiatra, MVE ke své činnosti potřebují vodu a výškový rozdíl, který této tekutině dodá energii k roztočení turbín. Při velmi malém průtoku vody a jejím odklonu od hlavní toku dojde k tomu, že voda v takovém místě nebude - tedy nepoteče. Proto na takových místech bez přísunu vody dojede k jejímu ohřátí, čímž se sníží obsah kyslíku a následně budou nejdříve odumírat ryby s největšími požadavky na kyslík.
Nechápu že do dnešní doby není uzákoněna stěna před každou MVE, která zabazpečí minimální průtok vody původním korytem řeky.
Ještě k tomu prokysličení vody vodní turbínou - ta je opravdu minimální. Je to způsobeno přívodem vody na lopatky turbíny, to je vedeno potrubím, kde je pouze voda a tudíž se tam kyslík nemá jak dostat a tak když tam není kyslík, tak se nemá co okysličit.