Metráky uhynulých ryb v Holáseckých jezerech. Nikdo je nechce vyčistit

Kategorie: Všeobecné

Brno - Vysoké teploty a téměř žádné srážky způsobily, že hladina Holáseckých jezer klesla o 30 centimetrů. Voda se tam v horkých dnech totiž rychleji vypařuje, než přitéká. Dalším problémem jsou rostliny, které pokrývají vodní hladinu. Kvůli nim se voda pomaleji okysličuje. V jezerech tak uhynulo už několik stovek kilogramů ryb, ale vyčistit je nikdo nechce.

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/318664-metraky-uhynulych-ryb-v-holaseckych-jezerech-nikdo-je-nechce-vycistit/

Heiko, 2.8.2015

Diskuse k bleskovce

Chapadlak - Profil | So 8.8.2015 17:08:28

Ma nekdo funkcni odkaz na reportaz? Nejak mi to nejede. Diky

medák - Profil | Po 3.8.2015 10:48:34

hraji >> Ano, znalost místa je opravdu k nezaplacení. Děkuju za informaci.Přeju, ať se ryby koušou

hraji - Profil | Po 3.8.2015 10:18:59

medák >> Ivanovický potok 1, místní znalost je k nezaplacení, já to říkám pořád.

medák - Profil | Po 3.8.2015 10:08:16

hraji >> Pane kolego, opakovaně jsem si článek přečetl.Uvádí se- majitel pozemků Tuřany, majitel vodních děl nezapsán, tudíž předpokládám stát.MRS pověřěn státem správou tudíž péčí o předmětné, opět předpokládám, písemnou formou.Jak oba dobře vímě křiváren se v tomto státě děje nepočítaně, a tak úvaha o jednání obce není neoprávněná(jako Brňák znáš tamní zastupitelstvo) a užívací smlouva je nezbytná.Jezera jsem v seznamu revírů nenašel, asi nevím pod čím hledat.Nejspíše to bude pod řekou/a a podobně(Pískovny okolo Lužnice pod Lužnicí/A,B...)

hraji - Profil | Po 3.8.2015 8:16:29

medák >> je vidět kolego, že se v otázce moc neorientujete. Protože je něco jiného hospodařit na vodě a něco jiného vyčistit nádrž, která vám nepatří.
Představte si tento model: pozemky patří obci, svaz vyčistí s milionovými náklady Holásecká jezera a obec se následně rozhodne, že bude na těchto vodách hospodařit sama a požádá o vyjmutí nádrží z revírů. Příkladů pro takovou úvahu by se našlo dost a dost, kdy obec požádá o zrušení revíru a vynětí vody a vzápětí ji svěří nějakému "kamarádovi". Dokážu si představit, že se uzavře smlouva, že svaz vyčistí, ale bude vodu využívat jako revíry po dobu dalších dejme tomu 30 let, než si investici do vyčištění "odbydlí".

medák - Profil | Po 3.8.2015 7:58:37

Já nevím, ale zdáse to být jasné- majitel pozemků Brno-Tuřany, státem pověřený správce Moravský rybářský svaz. Předpokládám, že o těchto skutečnostech existují náležité záznamy.