Rybníky na Bohdanečsku napájí v době sucha Opatovický kanál

Kategorie: Všeobecné

Lázně Bohdaneč – Velké rybníky na Bohdanečsku napájí voda z Opatovického kanálu a neobvykle dlouhé sucho tak zatím ryby neohrožuje.

Dva menší rybníky s násadami však museli rybáři kvůli nedostatku vody už vylovit. Informoval o tom majitel společnosti Rybniční hospodářství Adolf Vondrka.

Sucho je horší než loni. Ryby nehynou
Sucho je podle něj horší než loni, ryby ale zatím nehynou. Násady z vylovených rybníků rybáři umístili do jiného rybníka, kde měli rezervu.
Sucho tak bude mít v příštím roce nejspíš vliv na cenu plůdků a násad, cenu ryb na vánočních trzích by však nemělo ovlivnit.

Půjdou ceny ryb mírně nahoru?
„Záleží, jak jsou na tom v jiných regionech. My naštěstí čerpáme vodu z Opatovického kanálu. Pokud jsou na tom ostatní rybáři hůř, cenu ryb to může mírně hnát nahoru," uvedl Adolf Vondrka. V horkém počasí se ryby nemohou tolik přikrmovat obilovinami, protože je ve vodě méně kyslíku. Více nakrmené ryby ho mají větší spotřebu.

Hlavní rybníky s tržními rybami napájí podnik z Opatovického kanálu, aby udržel srovnatelnou produkci z minulých let.

Na konci srpna budou chytřejší
„Na celkovou produkci tržních ryb snad sucho nebude mít vliv, ale ještě je brzo, na konci srpna budeme chytřejší," sdělil majitel společnosti Rybniční hospodářství. Ta vlastní či si pronajímá na pět desítek rybníků. Při podzimních výlovech dodává na trh 200 až 250 tun kaprů. Zhruba polovina produkce míří do zahraničí, tu druhou si koupí tuzemští zákazníci.

Zdroj: http://pardubicky.denik.cz/zpravy_region/rybniky-na-bohdanecsku-napaji-v-dobe-sucha-opatovicky-kanal-20150724.html

MAXXSKATER, 30.7.2015

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.