Voda v rybnících hnije, bakterie zničí vápno

Kategorie: Všeobecné

Chrudimsko – Pohled na hladiny rybníků není v těchto dnech příjemný. Hladinu pokrývá hustý kal, voda hnije. Důvodem je nedostatek srážek a množení bakterií, kterým se v úporných vedrech náramně daří.

Čistit a čistit
Členové organizace Českého rybářského svazu Chrudim I situaci na svých rybnících pečlivě sledují. Například v Morašicích na návesním rybníku už museli aplikovat nehašené vápno. „Je to jeden ze způsobů, jak vodu zbavit bakterií. Dalšími možnostmi jsou hypermangan nebo čerpadlo, díky kterému se voda provzdušní," vysvětluje předseda organizace Petr Kořán.

K vápnění hladiny a odkrytých břehů přistupují například v Brně na přehradě, kde s tímto způsobem zbavují sinic už po několik let. Pozitivní výsledky jsou podle odborníků patrné na první pohled.

I když z nebe za poslední dny nespadlo víc, než pár kapek, voda v Sečské přehradě je překvapivě stále dobrá. „Odběry vody jsme prováděli tento týden v pondělí a jak se ukázalo, počet sinic ve srovnání s minulým odběrem klesl na polovinu. Voda na Seči je tedy stále na stupni 3, což znamená, že je vhodná ke koupání," uvedl v pátek ředitel chrudimského územního pracoviště Krajské hygienické stanice v Pardubicích Jaroslav Říha.

Vede Konopáč
Ještě o stupínek lépe je na tom s kvalitou vody Konopáč. Na pohled nevelká nádrž nemá dlouhodobě problémy s tvořením toxické zelené břečky. Hygienici na Konopáči už léta nezjistili nic závadného.

Zdroj: http://chrudimsky.denik.cz/zpravy_region/voda-v-rybnicich-hnije-bakterie-znici-vapno-20150724.html

MAXXSKATER, 26.7.2015

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.