Sucho: Pole a zahrady strádají. Labe v Přelouči přebrodíte

Kategorie: Všeobecné

Východní Čechy - Nynější sucho je největší za posledních dvanáct let. Nedostatek vláhy, kdy od ledna napršela asi polovina obvyklých srážek, umocnila teplá zima, kdy ani na horách nebylo dost sněhové pokrývky.

Však také vysychají už i koryta velkých řek. Například Labe v Přelouči se dá přebrodit, je v něm pouze 23 centimetrů vody. Průtok nyní činí pouze devět metrů krychlových za vteřinu, přičemž při normálním stavu je to kolem 60 kubíků. A pro srovnání, při dosud největší povodni v roce 2006 tudy protékalo za vteřinu 658 kubíků.

„Průtoky ve vodních tocích se mnohde pohybují jen na 20 procentech obvyklých stavů. Upouštíme většinu nádrží, abychom stavy řek aspoň částečně dotovali," uvedla mluvčí hradeckého Povodí Labe Jana Burianová. Potěšitelná není situace ani co se týče vydatnosti podzemních vod, které se nestihly dočerpat ze zimní sněhové pokrývky a sucho od té doby situaci jen podtrhuje. Podle vodohospodářů by lidé neměli vodu z vodovodů používat například k zalévání zahrádek.

Stýskají si rovněž zemědělci. „Je i nedostatek trávy na siláž pro dobytek. Co se týče sklizně obilovin, je na hodnocení ještě brzy, ale zrna budou kvůli jejich vysychání patrně menší," řekla Vanda Rektorisová z pardubické Agrární komory.

Suchem strádají například ovocné stromy. „Pokud ovocnáři nemají nainstalované závlahy, jsou ve špatné situaci a například u jablek jim asi nezbude nic jiného než udělat probírku," řekl Lubor Zelený z Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského v Holovousích. Podle něj je probírka nutná u jabloní, které mají velkou násadu, protože na podzim by plody mohly být malé, tím pádem by spadly do nižší kategorie a pěstitelé by za ně dostali méně peněz. „Probírka se dělá ručně, takže je s ní dost práce," upozornil Lubor Zelený.

Dalším nebezpečím současného tropického počasí je podle něj příchod prudkých bouří s kroupami. „Kroupy mohou ovocnářům zničit až devadesát procent úrody," podotkl.

Zálivka se dešti nevyrovná
Na zahrádce Pavla Kouby z Rychnovska trpí stromy i další rostliny. „Studna pomalu vysychá. Ještě nikdy jsem neměl tak nízký stav vody," říká zahrádkář, který má obavy, že pramen studny brzy vyschne. „Zalévat zahradu vodou z vodovodního řadu je nesmysl, měli bychom nejdražší zeleninu na světě. A navíc – zálivka se dešti nevyrovná," posteskl si zahrádkář.

Jiná situace je v oblasti kolem Mžan. „Sucho nás zatím příliš netrápí. Hospodaříme totiž na těžší půdě," řekl Jan Pešek ze Zemědělské akciové společnosti Mžany. Tamější zemědělci mají díky druhu půdy lepší výnosy, pokud je letní počasí spíše sušší. Jan Pešek však dodal, že i oni už čekají na déšť: „Pokud zaprší do konce týdne, měli bychom být v pohodě."

Zdroj: http://chrudimsky.denik.cz/z-regionu/sucho-pole-a-zahrady-stradaji-labe-v-prelouci-prebrodite-20150723-sjev-p247.html

MAXXSKATER, 24.7.2015

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.