Náhon Chrudimky je plný bláta

Kategorie: Všeobecné

Chrudim - „Náhon Chrudimky potřebuje vyčistit, ale jeho přírodní charakter se mi jinak líbí. Jen by to chtělo vybrat ty hnijící větve a bláto," myslí si při pohledu na stojatou hladinu Chrudimák Tomáš Malý, jehož jsme zastihli na procházce s kočárkem v chrudimském parku Střelnice.

Tomáš Malý je historik, takže dobře ví také o existenci blízké Červené studánky, která se nachází jen asi tři metry od břehu v prostoru pod Červenou kapličkou. Studánka by jednou celému místu mohla dodat na atraktivitě, avšak její prostředí teď nepůsobí právě esteticky. Čtyři křivé a značně sešlapané pískovcové schody, u jejichž paty vtéká čůrek pramene do betonové skruže. Toť vše.

Stavem náhonu se zabývá i připomínka adresovaná úředníkům města Chrudimákem Ondřejem Dobruským. „V současné době je to smrdutá odpadní stoka se spoustou odpadků kontrastující s nově vybudovanou lávkou," míní Ondřej Dobruský.

Město ve své odpovědi nejprve upozorňuje, že po právní stránce nejde o náhon, ale o přirozený vodní tok. „Pozemek koryta vodního toku je v majetku státu, právo hospodařit má Povodí Labe. S ohledem na skutečnost, že se jedná o přirozený drobný vodní tok, jsou povinnosti Povodí Labe jako správce vodního toku velmi omezené, a to jen na odstraňování překážek z koryta v podobě spadlých stromů apod. Odtěžba sedimentu není v přirozeném korytě vodního toku předmětem povinností správce toku," vysvětluje Pavel Koreček, vedoucí oddělení vodního hospodářství při odboru životního prostředí MěÚ Chrudim.

Úředník však ujišťuje, že radnici není tvář místa lhostejná. „Město Chrudim se nepříznivou situací zabývá a snaží se ji řešit. V současné době je zadáno zpracování dokumentace k územnímu řízení na úpravu vzdouvacích objektů a koryta včetně odtěžení sedimentu. Po zpracování dokumentace se budeme snažit o získání dotací ze Státního fondu životního prostředí," dodává Pavel Koreček.

Zdroj: http://chrudimsky.denik.cz/zpravy_region/nahon-chrudimky-je-plny-blata-20150720.html

MAXXSKATER, 22.7.2015

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.