Jihočeský kraj zkolaudoval odbahněnou nádrž Jordán

Kategorie: Všeobecné

Jihočeský krajský úřad zkolaudoval odbahněnou vodní nádrž Jordán v Táboře. Skončil tak více než rok trvající zkušební provoz díla. Odbahnění Jordánu trvalo přes dva roky a stálo 466 milionů korun. Zkušební provoz byl loni nařízen kvůli tomu, že se při povodních v roce 2013 sesula část hlavní hráze. ČTK to řekla Hana Zahradníková z odboru životního prostředí Jihočeského kraje.

„Svah hlavní hráze musel být upraven. Pak jsme přistoupili ke zkušebnímu provozu, který nám ukázal, že hráz je bezpečná, což potvrdily výsledky technicko-bezpečnostního dohledu,“ uvedla Zahradníková. Dodala, že kraj v těchto dnech nádrž Jordán uvedl do trvalého provozu. „Pro nás ukončení zkušebního provozu zjednodušeně znamená to, že nemusíme více do Jordánu zasahovat,“ řekl ČTK vedoucí odboru investic a strukturálních fondů táborského městského úřadu Karel Hotový.

Odbahňování Jordánu byl jeden z nejnákladnějších projektů na Táborsku v posledních letech. Od začátku jej však provázely komplikace. Šlo o potíže kolem výběrového řízení, kdy se neúspěšné firmy odvolávaly k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Někteří obyvatelé Plané nad Lužnicí také nesouhlasili s vyvážením bahna na skládku Hůrka a velká voda na konci roku 2012 a při povodních v červnu 2013 protrhla provizorní hráz. „Jednalo se o mimořádný projekt, jemuž se určité peripetie nevyhnuly. Ale nakonec se jej podařilo realizovat v termínu, a Jordán tak může fungovat bez dalšího zásahu desítky a desítky let,“ řekl před časem starosta Jiří Fišer (Tábor 2020).

Město získalo na odbahnění nádrže o rozloze 51 hektarů dotaci 85 procent. Jordán je určen k zásobování Tábora pitnou vodou. Nádrž vznikla pravděpodobně v roce 1492 a při normální výšce hladiny zadržuje až tři miliony metrů krychlových vody.

Zdroj: http://www.nase-voda.cz/jihocesky-kraj-zkolaudoval-odbahnenou-nadrz-jordan/

MAXXSKATER, 2.7.2015

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.