V sobotu je Světový den rybářství, žádná oslava se nekoná

Kategorie: Všeobecné

Již více než tři desítky let se 27. června slaví Světový den rybářství. Ani v minulosti a ani v letošním roce ale nepřipravuje na toto výročí v ČR žádná z rybářských organizací ani ministerstvo zemědělství jakoukoli akci s výročím spojenou.

Portál Naše voda navíc oslovil několik osobností, které se v rybářské branži pohybují, nikdo z nich však o existenci Světového dne rybářství nevěděl – s jedinou výjimkou. Tou je rybář Jakub Vágner, protagonista celé řady televizních pořadů o rybách i propagátor rybářství jako takového. Podle Vágnera je přitom neexistence oslav promarněnou příležitostí k propagaci oboru.

„Je to bohužel dáno roztříštěností branže, jednotlivé organizace si dělají své akce, ať už jsou to sportovní rybáři, chovatelé ryb nebo jednotlivé podniky rybářství,“ vysvětluje situaci Vágner. Pokud by se měl organizace oslav někdo ujmout, mělo by to být podle Vágnerova názoru ministerstvo zemědělství. Pod něj totiž spadá jak správa vodních toků, tak i propagace a podpora rybářství a rybníkářství. „Pokud taková myšlenka vznikne, budu první, kdo se bude snažit pomoci a rád se oslav aktivně zúčastním,“ zdůraznil Vágner.

Ministerstvo zemědělství má navíc pod sebou Operační program Rybářství, jehož podobu na roky 2014 až 2020 nedávno schválila Evropská unie. Součástí programu je i propagace chovů sladkovodních ryb. Existenci Světového dne rybářství ale dokument vůbec nezmiňuje.

Světový den rybářství si od roku 1985 připomínají právě 27. června svazy rybářů či rybářská sdružení po celém světě. Rybáři tento den slaví většinou při setkáních, kde se zároveň pořádají i semináře, doprovodné kulturní programy a výstavy, přičemž snahou je upozornit na důležitost zachování světového rybolovu a hlavně jeho udržitelný rozvoj.

Zdroj: http://www.nase-voda.cz/sobotu-je-svetovy-den-rybarstvi/

MAXXSKATER, 25.6.2015

Diskuse k bleskovce

tyci - Profil | Čt 25.6.2015 20:49:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dle mého by byl lepší datum 16.6.Nejen pro zahájení lovu dravců,ale vždy to byl datum zahájení lovu na mimopstruhovích vodách....To je den, kdy si vždy na ryby musím odskočit.

Iza - Profil | Čt 25.6.2015 20:33:41

Ja budu slavit rybolovem, uz se moc tesim

Erva - Profil | Čt 25.6.2015 20:24:22

Žádná oslava se nekoná , kurňa to je divné , pokaždé co jedu k vodě ,tak mě to připadá že někteří slaví stále , jen nevím co a pak to u vody taky tak vypadá .

Honza7 - Profil | Čt 25.6.2015 20:08:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Je určitě velká škoda, že tento den nedokážeme využít k propagaci českého rybářství. Myslím si že tento den by mohl posloužit daleko lépe k propagaci konsumaci ryb, než vynakládaní dotací pro mediálně profláknuté persony, které pro prachy udělají vše.