Hrůza, stěžují si zahrádkáři a zemědělci na panující sucho. Někde budou bez žní

Kategorie: Všeobecné

Břeclavsko - Nad velkým nedostatkem srážek bědují zahrádkáři i zemědělci na polích. V ohrožení jsou výnosy obilovin, které už někde zaschly.

Spadly na mě čtyři dešťové kapky a na zemi jsem viděl ještě tři, vtipkoval v pátek Miloslav Tesař z Břeclavi. Už s vážnou tváří měl ale pro sucho, které již týdny trápí jeho kolegy zahrádkáře a zemědělce v regionu, silná slova. „Je to děs a hrůza. Ať nám ze západních Čech pošlou aspoň třetinu, desetinu srážek, kterých se tam dočkali," bědoval Tesař.

S neklidem poslední měsíc sledoval, že pokud už v Břeclavi a okolí zapršelo, jednalo se maximálně o pár milimetrů srážek. „Potřebujeme opravdu vydatný déšť. Komu se na zahrádce nepodařilo udělat potřebné práce dokud se drželo vlhko, tak na to teď doplácí. Navíc musíme stále zalévat," uvedl Břeclavan.

Tesař dodal, že pro zahrádkáře je nyní nejhorší, když v televizních zprávách ohlásí krásné počasí. „Nepomohla dokonce ani Žofka. Nepřinesla v podstatě kapku vody," vzpomněl v pátek odpoledne pranostiku, podle níž svatá Žofie pole často zalije.

Tesař ještě doplnil, že půda je v těchto dnech suchá někde až do hloubky patnácti centimetrů. „Pokud i zaprší, může být problém, aby se dešťová voda spojila s tou spodní," upozornil.

Obavy ze škůdců
Zahrádkář si navíc zpětně postěžoval na mírnou zimu s minimem mrazivých dnů. Ta nahrává chorobám a škůdcům na polích a zahrádkách. Muž se obává například většího tlaku mandelinek.

Zemědělci byli na začátku jara spokojení s dostatkem vody, již zima přinesla. Předseda okresní agrární komory Antonín Osička tehdy mluvil dokonce o nadbytku v některých lokalitách. Nyní doufá, že to svým způsobem nezakřikl. „Situace na Břeclavsku je velmi špatná. Plodiny i obiloviny trpí suchem. Už se dá říct, že velké výnosy nebudou. Nejhůře jsou na tom jařiny, v problémech jsou i ozimé obiloviny na písčitých půdách. Někde je po žních. Na Valticku jsou místa, kde odnože nebo celé rostliny zaschly, což je tragédie," mračil se Osička.

Zastavil se také růst kukuřice. Podle šéfa okresní agrární komory by zemědělcům částečně pomohlo zhruba dvacet milimetrů srážek.

Osička dále zmínil, že málo vody může ovlivnit úrodu i v sadech, hlavně u meruněk. „Plody by zaschly a více by jich opadlo," řekl.

Sadař Petr Poláček z Němčiček se ale zatím nestrachuje. „Je brzy, meruňky mají ještě čas. Letos to vypadá, že jich bude dost, více než loni. Teď by mohlo brzy skončit sucho, aby na stromech vyrostly pěkné plody," přál si.

Zdroj: http://breclavsky.denik.cz/zpravy_region/hruza-stezuji-si-zahradkari-a-zemedelci-na-panujici-sucho-nekde-budou-bez-zni-20150516.html

MAXXSKATER, 19.5.2015

Diskuse k bleskovce

purkarak - Profil | Ne 31.5.2015 16:31:27

pár kapří se pochytalo ,,ale ta příroda ,,!!

Petr64 - Profil | Ne 31.5.2015 15:17:41

Buffalo1969 >> Komunisti si s tou vládou nad větrem a deštěm nebyli zase až tak jistí, proto se sychrovali závlahama.Kdyź bylo potřeba, roztahovali jsme bubny i v obilí a kukuřici.

Honza7 - Profil | Ne 31.5.2015 15:06:35

To je tak, když idio. s jednoduchou matematikou se dostane k moci. Je rozdíl pěstovat kvalitní víno na 0,5 hektarech. Přijde pak diletant a řekne vykácíme les na 10 hektarech a nahrabeme si. Jenže v takovém případě zásoby spodní vody rapidně zmizí. Při deštích se pak diví že vše rychle steče do řek a vzniknou lokální záplavy a zásoby spodní vody se neobnoví. Pak kvalita vína není nejen na 10 hektarech, ale ani na původním 0,5 hektaru
Dnes je to samí manažer s nulovou zodpovědností.
Je potřeba se vrátit k myšlení našich předků a dívat se na vše jako celek. Obnovit ostrovy lesních porostů na velkých polích a tím si udržet hladinu spodní vody nezbytné míře. Má to taky výhody, že veškeré ty postřiky při větších deštích neskončí hned ve vodních tocích.

MAXXSKATER - Profil | St 20.5.2015 7:18:36

bremic >> Ona je rozdíl zahrádka a nějaká pole, ale rozumím, já to mám úplně stejné doma. =)

arnošt - Profil | St 20.5.2015 6:52:09

Je to hrůza co se dneska děje,samý mordy,smilstva,znásilnění,podvody a teď do toho ještě sucho! :-(

Buffalo1969 - Profil | St 20.5.2015 6:49:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Se divím, že ještě EU nezařídila nějaký ideální europočasí. I komunisti vládli větru a dešti.....:-)

marmyš - Profil | St 20.5.2015 3:59:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Příspěvky odpovídají inteligenci národa a dnešní době.

bremic - Profil | St 20.5.2015 3:47:10

jo tak to mají pech teda zemědělci.....já coby zahrádkář, když mám sucho musím zalívat. Asi by to měli zkusit v jiným oboru.

alfonz42 - Profil | Út 19.5.2015 23:57:10

MAXXSKATER >> Která? Proflákni ji... :-)))))

MAXXSKATER - Profil | Út 19.5.2015 23:50:14

tuzemak >> Mrkni někdy na to, co sem dává Tvoje kamarádka, ale to tady nechci a ani nehodlám řešit. To, že bude sucho, se týká nás všech - tím spíš nás jakožto rybářů ...

Mates PB - Profil | Út 19.5.2015 11:18:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nepřátelé zemedělců jsou 4 - jaro, léto, podzim, zima.

Nepřátelé socialistických zemedělců je 5 - jaro, léto, podzim, zima + imperialista.

P!F - Profil | Út 19.5.2015 9:05:41

Za chvilu budu bleskovky o tom, aka bude tento rok uroda ryze v cine.

tuzemak - Profil | Út 19.5.2015 8:27:14

co se sem bude už dávat za bleskovky.-(((

unudle - Profil | Út 19.5.2015 8:13:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zemědělci si stěžujou na něco každej rok, sucho, mokro, teplo, zima, škůdci, zloději, kroupy..... Jen jsem čekal s čím a kdy vylezou letos.