Rybí přechody: Pomoc při migraci ryb či vyhozené peníze?

Kategorie: Všeobecné

Stále četnější součástí při budování přehrad, jezů, malých vodních elektráren a obecně veškerých staveb, které představují pro ryby neprostupnou vertikální překážku při jejich pohybu ve vodních tocích, jsou v ČR rybí přechody. Jsou ale skutečně funkční?

http://www.nase-voda.cz/rybi-prechody-pomoc-pri-migraci-ryb-ci-vyhozene-penize/

yvana, 1.5.2015

Diskuse k bleskovce

Honza7 - Profil | Út 5.5.2015 18:48:22

Stilet >> Moc díky za odkaz.
Honza

Stilet - Profil | Út 5.5.2015 12:52:45

Speciálně u rybích přechodů se již ledy hnuly - viz. http://www.mrk.cz/bleskovky.php?id=37213. Po zaslání E-mailu si lze pdf-ko stáhnout na stránkách AOPK.
Kdo má zájem do standardů něco přidat (ubrat) - komunikovat se s nimi dá. V rámci Spolku na záchranu lipana a PO, jsme podali několik návrhů na doplnění seznamu standardů a následné přípravě - projde to schvalováním AOPK.

Honza7 - Profil | So 2.5.2015 16:31:41

rover >> Máš opravdu pocit, že výrobce a nebo prodejce řeknou tenhle výrobek stojí za hov..? Vím, ale jistě, že jakékoliv hodnocení bez koncového uživatele není relevantní. Projekt do kterého nepřizvou k vyhodnocení koncového uživatele ( tedy rybáře ) opravdu nebudí důvěru. Můžeš mi vysvětlit co má společnost Energeia a Česká zemědělská univerzita z toho, že nebudou žádné překážky v migraci ryb na vodním toku??? Teda vynechávám ze hry pouze ty prachy.
Pokud se mě ptáš zda-li jsem se přičinil o nějaký rybí přechod, tak na rovinu říkám ne. Na druhou stranu jsem nezdevastoval žádnou vodní plochu. Nejsem ani připosrán kvůli tomu že tady chce si někdo jenom nahrabat stále více peněz. MVE, kterou nám tady postavili to je opravdu dílo. Můžeš se na to tady klidně podívat " určitě to oceníš". Na tohle nemusíš být specialista v ichtyologii, aby jsi pochopil, že část řeky je v prde..
Možná, že žiješ v kraji kde to všechno funguje, kde ryby jsou ve vodních tocích na první místě? Pak Ti blahopřeji. Užívej si to, pokud to půjde. U nás to jde od desíti k pěti ( myslím teď lososovité ryby ). Máš pravdu v tom, že remcalů je zde hodně. Lidí co jsou ochotni něco udělat a napravit je podstatně míň. Jseš obchodník, určitě dost cestuješ. Pokud budeš na SM, dej vědět ( teda trochu s předstihem a můžem spolu probrat tyhle věci ). Možná, že se k nám můžeš přidat- teda k našim projektům?
S pozdravem Honza

rover - Profil | So 2.5.2015 1:26:11

Honza7 >> Ač bys tušil, tak "věc" dávno před tím posuzuje odborná komise, ve zkušebním režimu pak povinně výrobce, pak dokonce i prodejce. Než se něco pustí ven, proběhne x zkoušek, ...v daleko tvrdších podmínkách, než si vůbec zákazník ( ty ), pasující se na odborníka, dovede ( te ) představit ( mluvím teď hlavně o těch autech ). Meleš nesmysly, ale právě těm zdejším "odborníkům" to už dávno, vzhledem k jejich "pseudokompetenci ", nevadí. Ty jsi se nějak zapříčinil o to, aby nějaký rybí přechod vzniknul ???

Honza7 - Profil | So 2.5.2015 1:05:19

yvana - >> Tohle je velice smutné řešení. Mě to osobně připadá, že zde není zájem o skutečné posouzení funkčnosti rybí přechodů. Tohle je například, když kvalitu uvedeného vozu posuzuje výrobce a prodejce. Je zde obrovský strach aby se vyjádřil uživatel. Jak může někdo posuzovat schopnost rybího přechodu, když není uživatelem daného revíru? Opravdu někdo myslí vážně, že by projektant a investor správně byli schopni vyhodnotit něčoho funkčnost ? Pokud nemají zájem k vyhodnocení pozvat uživatele - rybáře, tak to bude pouze, aby splnili nějaké přiblblé tabulky k zadanému projektu, v takovém případě tady asi o ryby vůbec nepůjde.