Znečištění pstruhových revírů na Lužické Nise a úhyn ryb

Kategorie: Všeobecné

Na konci srpna došlo k výraznému znečištění pstruhových rybářských revírů na říčce Lužická Nisa, v úseku pod městem Liberec až k Hrádku nad Nisou. Znečištění bylo bohužel doprovázeno masivním úhynem ryb, zejména pstruha duhového, pstruha obecného a lipana podhorního. Pstruhové revíry na Lužické Nise jsou oblíbené a hojně navštěvované a rybáři projevují zájem o další vývoj zarybňování v příštích letech.

V době znečištění řeky jsme obdrželi informaci o technické závadě v technologii čistírny odpadních vod SČVaK v Liberci, která byla oznámena ze strany této vodárenské společnosti České inspekci životního prostředí. Protože jsme neměli informace o jiném zdroji znečištění a jeho charakter odpovídal splaškovým vodám komunálního typu, požádali jsme SČVaK Liberec o náhradu škody, respektive příspěvek na znovuzarybnění řeky. Obdrželi jsme však odpověď, že tato společnost nezpůsobila žádných škod, jež by měly s úhynem ryb souvislost! Tím bylo zároveň také nepřímo zamítnuto společné jednání o problematice dlouhodobého vlivu odpadní komunální vody vypouštěné po čištění z ČOV do řeky a možnost spolupráce k zabránění dalších obdobných případů.

Budeme proto usilovat prostřednictvím orgánů státní správy o prevenci znečišťování a zároveň účinné řešení havarijních případů tak, aby Lužická Nisa mohla být i v budoucnu užívána jako kvalitní pruhový rybářský revír.

Zde můžeme závěrem také uvést, že příkladný přístup v pomoci populacím ryb znečištěných vod a smluvní spolupráci jsme vyjednali např. u společností Unipetrol Litvínov na řece Bílině nebo Lovochemie Lovosice na řece Labi.

http://www.crsusti.cz/cs/aktuality

fotojakes, 20.11.2014

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.