Jak se zbavit mýtů o tuzemských rybách

Kategorie: Všeobecné

Je to jeden z mnoha paradoxů našeho zemědělství, respektive rybářství – národ s nejdelší tradicí rybníkářství v Evropě má zároveň nejnižší spotřebu rybího masa v Evropské unii a prakticky nejen v celém vyspělém, ale i rozvojovém světě. Spotřebu okolo pěti kilogramů rybího masa v Česku na osobu ročně navíc ze dvou třetin tvoří mořské ryby a další „mořské potvory“, přestože v našich sladkovodních vodách plave mnoho druhů chutných a v porovnání s mnohou zahraniční produkcí kvalitnějších ryb.

http://ceskapozice.lidovky.cz/jak-se-zbavit-mytu-o-tuzemskych-rybach-dh9-/tema.aspx?c=A141016_141655_pozice-tema_lube#utm_source=sph.lidovky&utm_medium=text&utm_campaign=ceska-pozice

mike1977, 18.10.2014

Diskuse k bleskovce

jizerák - Profil | St 22.10.2014 6:55:15

Cele je to blbost. Do statistik jsou zahrnuty pouze prodane ryby.Nepocita se s ulovky rybaru.Pokud to jednou nekdo udela.bude to jinak.

u.x.a. - Profil | Út 21.10.2014 22:01:45

R.P. >> je to podle mě nohem horší než se píše...

retrívr - Profil | Út 21.10.2014 19:22:00

u.x.a. >> No jo, jsou jen u nás ti pstruzi trochu plasniví, to ale zase vidíš.

R.P. - Profil | Út 21.10.2014 19:00:52

u.x.a. >> proč tomu nevěříš??

u.x.a. - Profil | Po 20.10.2014 22:37:33

R.P. >> dneska každý lže,nejinak je to v tomto případě já těm údajům zkrátka nevěřím...

Denny - Profil | Po 20.10.2014 19:29:41

hraji >> Super,diky za info.

hraji - Profil | Po 20.10.2014 19:17:40

Denny >> těch látek, které se mohou v mase hromadit, a hromadí se víc v mase dravých ryb, je celá řada, mají různou nebezpečnost a různou hranici "povolené" konzumace. Nejsem odborník v tomto oboru, informace se ke mně dostaly v rámci svazu.
Ale závěr té zprávy byl, že při běžné konzumaci ryb v rámci ČR se nelze dostat na nebezpečné množství těch škodlivin

Denny - Profil | Po 20.10.2014 19:07:45

hraji >> Tak to me mile prekvapilo.Tady se na temer kazde vode uvadi,ze kapr neni vhodna ryba na jidlo a kdyz uz,tak doporucuji jednu porci za mesic.Ale netyka se to jen kapra,v nekterych znecistenych vodach jde treba i o lososovite nebo jine druhy ryb.Ja ale samozdrejme nevim,jak jsou tady nastavene nejake tabulky s hodnotama,kdy je konzumace rybiho masa v poradu a kde je ta hranice,kdy to muze nejak ohrozovat zdravi cloveka

R.P. - Profil | Po 20.10.2014 18:59:18

rybomil >> no jo, šmelináři, jenže tohle dělá v celkovým objemu zanedbatelnou část

hraji - Profil | Po 20.10.2014 18:56:46

Denny >> ano, sleduje se to. Nepamatuji se na přesné hodnoty, ale u ryb z nejvíce znečištěných revírů bys musel za měsíc sníst asi 60 kilo rybího masa, aby ses přiblížil nebezpečné hodnotě. To dá opravdu málo kdo.

nofish - Profil | Po 20.10.2014 18:56:29

rybomil >> Technická. A mluvil si i s těmi šoféry ze zahraničí, které si sem ty zahraniční firmy posílají sem?...
V něčem asi pravdu máš, ryby se vozí zběsile z leva do prava. Ale největší odběratele určitě dohledáš i na netu, tak to zkus.