Ryb v přehradě bude míň! První z nich se do ní dostanou v září

Kategorie: Všeobecné

Prostějovští rybáři nedávno dostali dlouho očekávaný zarybňovací plán plumlovské přehrady. Ten stanoví, kdy a jaké ryby se ve vodě po několikaleté pauze objeví. Jak zjistil Prostějovský večerník, vyplývá z něj, že kapři i dravci v nádrži zůstanou, s cejnem se však už nepočítá.

http://www.vecernikpv.cz/co-se-stalo/z-regionu/6556-ryb-v-prehrade-bude-min-prvni-z-nich-se-do-ni-dostanou-v-zari

JaMi, 4.5.2014

Diskuse k bleskovce

standas - Profil | So 10.5.2014 21:26:56

Cejna si nasadíte ne? :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))​)))))))))))))))))))))))))

Pike - Profil | St 7.5.2014 8:17:48

A nedostane se do přehrady bílá ryba z Hloučely, na které Plumlov leží? Ani bych se nedivil, kdyby v přehradě už ryby byly, aniž by se tam sadily.

Pr3v1t3k - Profil | St 7.5.2014 8:13:42

Debata o přírodě...blbci jsme všichni a všem se nám to vrátí. Škoda jen že thinking outside of the box nejde u Vás provést, že. Je mi líto, že to tu jde doprdele, ale baví mě, že díky odborníkům...je mi smutno když vidim kam se rybářství u nás dostalo....

Kláda 40 - Profil | St 7.5.2014 8:00:10

Pravdu má Splávkař. Když jsem dělal obsádkový plán na Plumlov nevymyslel jsem ho sám, ale vycházel jsem z doporučení odborníků (Doc. RNDr. Adámek, Csc. Ing. Jurajda, Dr.). Navíc Povodí na tomto plánu trvalo, takže drobné změny, které se na jednáních před vydáním rozhodnutí udělaly, musel Adámek s Jurajdou schválit. Mimo tento plán do vody přijde okoun (dodá Povodí) a úhoř (MRS). Přehrada bude navíc pod ichtyologickým dohledem a v případě přemnožení bílé ryby (jsou na to metody jak to zjistit) se bude reagovat. Jak splávkař správně podotkl o osud mírových kaprů je předem postaráno, Ti škodit nebudou.


Kopov - Profil | Út 6.5.2014 15:31:50

šmudla007 >> Neřek bych,že masařky selhaly. Jestli ses trochu zajímal co tam bylo při vypuštění za ryby,tak víš co tam plavalo.Všichni předpokládali dost velkejch kaprů a nakonec se dali na prstech ruky spočítat. Co tam bylo větších rozměrů,tak tolstolobici-ti se masařkám blbě tahaj.Pak tam bylo pár sumečků-ti se taky blbě chytají a pak tam bylo tuny cejnů-ti masařky nezajímají.Jinak masařky splnili úkol na 100% kaprů běžné velikosti tam po nich moc nezůstalo. Ten sumec do přehrady patří jako voda a 400kusů ročka na tu plochu je žalostně málo.

splávkař - Profil | Út 6.5.2014 11:36:38

tuzemak >> Krom jiného se dá předpokládat,že na všechny ty rekultivační opatření šly nějaké prachy z EU a jsou stanovený parametry kterých se mělo dosáhnout. Tam bych předpokládal jasně definované požadavky na kvalitu vody v přehradě které se budou minimálně po dobu udržitelnosti stanovenou projektem sledovat.Ti sumci jsou tam proto,aby někdo nemusel na kobereček,nedej bože část těch vynaložených peněz kvůli slizskejm cejnům vracet.Už to množství kaprů tomu nijak nepomůže a řekl bych,že se počítá s tím,že se o ně rybáři rychle postarají-kapr je v jejich silách,cejn nikoli.

šmudla007 - Profil | Út 6.5.2014 11:33:33

Kopov >> masařky dělají tolik škody, kolik dovolí osádka revíru, navíc na plumlově masařky žalostně selhaly, když dovolili aby se bílá ryba toliko přemnožila. Nesadit žádný kapry a místo kaprů jenom líny, candátky štiky, sumce bych tam nedal žádný, ještě okouny.
Rybáři sou rozmlsaní a jak není ve vodě kapr tak jinou rybu neznají.
Jestli na té vodě chcou dravce trošku chránit tak měli udělat stejný opatření jako na Lipně, rybička 20cm a šlus.. nebo nástražní rybičku zakázat úplně. Přemnožení dravci skáčou i na vytahovaný krmítko. Štiku míru 60cm, candoš 50cm .. a chyť si ho když to umíš. BL háčky při přívlači jak na pstruhovkách kde štiky okouny ne a ne vyhladit.
Sem zvědavý jestli z těch 300 kusů lína chytnu alespoň jednoho, na tu rozlohu je to plivnutí do moře, pokud se tam nestihnou vytřít.

tuzemak - Profil | Út 6.5.2014 11:26:57

splávkař >> no vidíš,a jeden myslel a vymyslel.......ano,sere mě to,že vysadí x stovek sumců,a amury,na to tam máme odborníky,a další seš ty.šmitec,končím,na to já nemám..

splávkař - Profil | Út 6.5.2014 11:23:10

tuzemak >> Vidíš to,a já si myslel,že s tím máš problém,když jsi psal,že tě to sere,i na MRKu jsou lidé různí...

tuzemak - Profil | Út 6.5.2014 11:18:51

splávkař >> problém stím já nemám,zatím problém máš ty,podle toho co píšeš.Hold odborníků máme plný Mrk...

splávkař - Profil | Út 6.5.2014 11:13:14

tuzemak >> Proč si myslíš,že v tom společenství jsem? Jestli je to dost ukáže čas podle toho,zda tam ty cejny dokážou ohlídat a jejich počet myslím určovali daleko větší odborníci a když s tím máš problém tak si to od nich můžeš nechat vysvětlit.

tuzemak - Profil | Út 6.5.2014 11:06:47

splávkař >> ach ju,pokud ti vadí co dělá svaz,proč vtomto společenství seš?nechápu,a 400 sumců na tu vodu je málo?hmm tak to si mě dostal,nemá cenu dál se ktomu vyjadřovat...

splávkař - Profil | Út 6.5.2014 11:00:28

tuzemak >> Mě nevadí kapr,vadí mě všudypřítomný trend kdy svaz místo toho aby na svých vodách hospodařil je používá jako překladiště konzumní ryby kterou za tržní cenu koupí. Kdyby za 20% toho co utratí za čtyřletou rybu koupil plůdek tak v tý čerstvě napuštěný přehradě z toho za pár let něco bude,z tohoto bude kulový.
K těm sumcům-asi i ty víš,že tato přehrada se rekultivovala,za velký peníz.Jedním z argumentů proč za to ty prachy utratit byly sinice které se mimo jiné svedly na přemnožený cejny. To se stalo špatným hospodařením svazu.Ten se na rekultivaci podílel tak max. součinností při odlovu ryb a z mýho pohledu je trochu překvapivé,že dostal znovu šanci hospodařit a pokud si chce svou pozici udržet musí splnit i nějaké ty podmínky a to bude i zabránění přemnožení cejnů-proto ti sumci,400 jich není zas tak moc a pokud si s těma cejnama neporadí,může se stát,že tam už legálně nepřijde žádný kapr,jen sumci,štiky,candáti ty bude třeba výrazně či zcela hájit. Ono si uvědom,že tahle přehrada tam není proto aby měli kde moderní rybáři předvádět svý finty,rybáři jsou tam jen jako doplněk bez kterýho by tý přehradě bylo možná líp.

snoopyxl - Profil | Út 6.5.2014 8:00:26

dravci ze nebudou mit co zrat!asi tam z vas nikdo ted nebyl, uz ted se tam prohanej mraky rybicek, jsou tam plotice a vse mozny chytl jsem i karase a cejna... takze toho bych se nebal

Kopov - Profil | Po 5.5.2014 18:05:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já bych se těch sumců zas tolik nebál.400kusů,co to je? Vysazuje se mnohdy o dost víc. Přežije max 3% z vysazenýho ročka a to jen možná.Nebo si myslíte,že Brnáci dají na 1-3kg ryby? Kg sumce je cca 250kč :) Krom toho i kdyby přežilo víc jak ty 3%-masařky nadělají podstatně víc škody než nějakej sumec. Plánované množství candáta a štik nikomu nevadí? Bodejt,tihle dravci jdou líp chytit,takže cesta na pánvičku je mnohem rychlejší :)

kut - Profil | Po 5.5.2014 17:14:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Bude to jako na Brněnský přehradě - dravci budou vychrtlý a skákat na nástrahu dokola.