Chcete pomoct krajině? Vezměte si řeky pod patronát

Kategorie: Všeobecné

Pro ochranu krajiny před povodněmi, ale i před velkými suchy, jsou nezbytné malé toky a říčky. Ty bohužel ale v české krajině mají k přírodnímu ideálu velmi daleko, často jsou vybetonované nebo alespoň napřímené a prohloubené. A protože s tím si příroda sama nepomůže, musí ji pomáhat lidé. A nejlépe ti, kteří bydlí v okolí potoků a říček, dobře znají krajinu i místní lidi, tvrdí Koalice pro řeky.

http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chcete-pomoct-krajine-vezmete-si-reky-pod-patronat

JaMi, 30.3.2014

Diskuse k bleskovce

nofish - Profil | Po 31.3.2014 15:50:17

Pvl >> Jo, jenže si vezmi, že u nás to často vypadá, že jeden dělník, má dva šéfy. A jakmile stát na něco do prachy, je třeba z toho vytřískat co nejvíc.

Pvl - Profil | Po 31.3.2014 15:48:23

nofish >> Měl jsem na mysli, ty co budou dělat rukama .Na ostatní jsem nevzpoměl ... .o§)) EDIT : když to v Tescu začínalo holčina mne "naháněla" na somoobsluhu ... já ji povídám buďte ráda ,že se lidem moc nechcena samo. chodit .Mohlo by se vám stát ,že třeba vás už nebudou potřebovat Koukala jak puk :o§))

šmudla007 - Profil | Po 31.3.2014 15:45:36

nofish - Profil | Po 31.3.2014 15:45:32

Pvl >> Jak ušetřilo? Někdo ten spolek povede, někdo pro něm bude dělat právnické věci, někdo tohle, někdo támhleto. Lidi co budou dělat rukama, dostanou prd. Ale stejně na to zase půjde nějaká dotace. A přitom jsou tu podniky povodí, jejichž je to práce. Jestliže stát nakáže vytrhat beton z potoka, budou to dělat. Už proto že na ten beton ve většině pípadů dal stát kdysi povolení.
Tyhle "zelené" spolky mě spíš dost zaráží. Když se lidi z vesnice domluví a poupraví si potok, chápu to. Ale že á někdo snahu to organizovat, to zase dopadne... víme kde žijeme, ne?

Btw: V tom tescu je to "paráda". Kdyyž jsem tam byl naposled, brzo ráno, před cestou na výlov, užil jsem si. Otevřená jen samoobslužná pokladna a u ní stála pokladní s členem ochranky a hlídali lidi. Hlava mi to nebrala...

Pvl - Profil | Po 31.3.2014 15:38:54

nofish >> Pěkně by se ušetřilo ... když "troubové" máknou :o§(( Stejné jako v Tescu .. vybereš zboží ,sám se pěkně zkasíruješ :o§)) Ještě že se to moc nechytlo :o§)) Jinak místo pokladních by byl dozor a samoubsluha kasy .

nofish - Profil | Po 31.3.2014 14:47:19

OK, teoreticky zmáklé dobře. To s průtoky a povodněmi je pravda.
Praktiky. Nechápu, proč mají běžní lidé zasahovat do toků a provádět tam nějaké úpravy, když máme státní podniky povodí. To jako když povodí, obec, majitel pozemku, něde provedli nevhodné úpravy, tak to teď lidé budou pod záštitou nějakého patronátu nějak měnit? Trošku divné, aby to nebyl zase druhý extrém...