Ze zasedání Republikové rady ČRS (listopad 2013)

Kategorie: Všeobecné

Republiková rada se sešla na svém pravidelném zasedání 7. listopadu 2013. Úvodní část jednání byla věnována činnosti mládeže a rybářskému sportu. Přizvaní předsedové odboru mládeže a sportovních odborů informovali členy Rady o konaných akcích a dosažených výsledcích v roce 2013. Český rybářský svaz sdružuje zhruba 20 tisíc dětí do 15 let a 6 tisíc mládeže 15-18 let. Jiří Marek, předseda odboru mládeže uvedl, že stěžejními akcemi jsou tradičně soutěž Zlatá udice (letos konaná v Hradci Králové), letní tábor rybářské mládeže ve Smetanově Lhotě a každoroční podzimní setkání mládeže, které letos úspěšně uspořádal územní svaz m. Prahy. Dětem z rybářských kroužků, kterých je v rámci ČRS více jak 600, se věnuje přes 800 vedoucích. Seznam rybářských kroužků, včetně potřebných kontaktů na vedoucí, je zejména pro rodiče malých rybářů k dispozici na www.rybsvaz.cz.

Z prezentací předsedů sportovních odborů (rybolovná technika, lov ryb udicí – přívlač, plavaná a muška) vyplynulo, že letošní rok byl z hlediska úspěchů na světových šampionátech velmi příznivý, reprezentanti ČRS získali mnoho medailí jak v jednotlivcích, tak v družstvech. Za zdůraznění stojí mimořádné výsledky hendikepovaných rybářů, kteří získali na mistrovství světa v Bosně a Hercegovině 1. místo v soutěží týmů i všechny tři medaile v jednotlivcích. Konkrétní výsledky naleznou případní zájemci opět na zmíněném svazovém webu, informace o umístění našich reprezentantů byly průběžně zveřejňovány v aktualitách.

V rámci kontroly usnesení vyslechla Rada ČRS informaci jednatele o řešení problematiky výdeje rybářských lístků. Na základě poslední schůzky představitelů MZe a ČRS by mělo MZe připravit nové, jednodušší podmínky pro školení a ověřování znalostí zájemců o první rybářský lístek.

V dalším bodu jednání informoval Branislav Ličko, rybářský hospodář na revírech v užívání Rady ČRS o plnění zarybňovacích plánů revírů ÚN Orlík, ÚN Trnávka, Veslařský kanál Račice a Morava 24. Zarybnění sice ještě nebylo zcela dokončeno, probíhá však podle schválených finančních limitů a stanovená zarybňovací povinnost bude u většiny druhů ryb splněna. Výjimkou je pstruhová Morava 24, kde bylo vysazování přerušeno z důvodu diagnostikování nebezpečné virové nákazy lososovitých ryb (VHS) v povodí. Od poloviny letošního roku doplnil uvedené revíry Rady ČRS pronajatý rybník Dolejší ve Zvíkovském Podhradí, využívaný v rybníkářském režimu s lovem ryb na udici. Přestože je malý výměrou a má jen lokální význam, poskytuje v turisticky navštěvované lokalitě sice drobnou, ale vítanou možnost rybolovu a přispívá k propagaci ČRS.

Rada dále schválila plán práce na rok 2014, který počítá s deseti řádnými zasedáními a s termínem XV. Republikového sněmu 22. 11. 2014. Sněm bude tentokrát volební a ukončí čtyřleté funkční období.

Předseda hospodářského odboru Ondřej Slavík informoval Radu o výsledcích výjezdního zasedání odboru na Šumavě. Hlavním projednávaným tématem bylo hospodaření na pstruhových revírech, členové odboru si prohlédli líheň Národního parku Šumava v Borové Ladě a seznámili se s rybářským obhospodařováním toků na území NP Šumava. S ohledem na klesající stavy populací původních druhů ryb pstruhových vod, zejména lipana podhorního, navrhl odbor uspořádat v roce 2014 svazovou konferenci na téma současnost a perspektivy hospodaření na pstruhových revírech.

V závěru zasedání podal jednatel ČRS obvyklou informaci o aktivitách vedení ČRS a pracovníků sekretariátu Rady od minulého zasedání (viz. informace pod čarou). Za samostatnou zmínku stojí účast místopředsedy ČRS Miloše Urycha na zasedání prezidia Evropské rybářské federace (EAF) v Paříži, která sdružuje rybářské svazy z 11 zemí Evropy. Na zasedání byly projednány prioritní úkoly přidělené jednotlivým členským svazům, zajímavá byla i prezentace Francouzského rybářského svazu o nově zaváděném způsobu prodeje (zatím jen pstruhových) povolenek k rybolovu elektronickou cestou (vše prostřednictvím internetu). Došlo i k personálním změnám - z funkce odstoupil prezident EAF Ferenc Szalay z důvodu zvolení prezidentem CIPS (mezinárodní federace rybářského sportu), vedením EAF do voleb v příštím roce byl pověřen český zástupce Otakar Brož, EAF proto bude mít po tu dobu administrativní sídlo v Praze, na adrese Rady ČRS.

Příští schůze Rady se bude konat 5. prosince 2013.

Jan Štípek, jednatel ČRS

http://www.rybsvaz.cz/?page=reportaze%2Freportaze&lang=cz&fromIDS=

fotojakes, 13.11.2013

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.