Usnesení konference JčÚS

Kategorie: Všeobecné

Konference JčÚS 1.10.2013 schválila zavedení limitu 50 ks vyjmenovaných druhů ryb na jednu územní roční MP povolenku. Z usnesení není jasné, jaké konkrétní druhy ryb mezi "vyjmenované" patří a zda limit začne platit od 1.1.2014.

http://www.rybarityn.estranky.cz/file/72/usneseni-z-konference.jpg

Bečetka, 13.10.2013

Diskuse k bleskovce

Mrknato - Profil | Po 14.10.2013 23:33:17

computerfish >> Ve svazech je možné vše. Když si ale přečtu úvodní ustanovení statutu CS rybolovu, tak je jasné, že CS povolenka je vlastně územní povolenka, pouze se společnou platností, tudíš na ní platí i stejné BP.
Podle mě by to mohlo být, jak říkáte, pouze v případě, že by sám ÚS vydával několik typů územních povolenek. Pak by ale bylo matoucí, která z nich je vlastně ta pro společný rybolov.

Rybářů s úlovkem nad 50 vyjmenovaných druhů ryb není moc, ale pravdou bude, že Jč. si s tou smrští návrhu změn statutu CS rybolovu pro vlastní prospěch, asi nedají pokoj.

Ideál by asi byl zrušit CS a CR povolenky a umožnit nákup všem členům ÚS všechny územní povolenky všech ÚS. No a to se už dostáváme k dalšímu modelu, kdy by se v celé ČR stala uživatelem revírů Rada ČRS a prodávaly by se jen CS povolenky, ale to je stále jen 1/2 cesty......

computerfish - Profil | Po 14.10.2013 23:06:37

Mrknato >>Nechápu, proč by neměl být zisk z územních povolenek? Vždyť je to přes 1 000 Kč a jsou nejrozšířenější. Vaše úvaha je přesto o něčem jiném. Bavíme se o povolenkách a limitu úlovků na povolenku. Pokud úspěšný rybář bude chtít chytat nad limit, co udělá? Koupí si CS povolenku, která pro něj vyjde levněji, než aby dokupoval další územní. A to je hlavním smyslem. Pokud nachytá hodně ryb převážně na vlastních revírech s čímž se počítá, protože překročil limit, územní svaz dostane více peněz z redistribuce než by dostal za územní povolenku. Jen si to klidně spočítejte.

Mrknato - Profil | Po 14.10.2013 21:23:19

computerfish >> O zisku z územních povolenek bych nehovořil, pokud nějaký fakticky je, i když by být asi neměl, pak ten samý "zisk" může mít uživatel i z té redistribuce CS rybolovu, který je dosti ponížen náklady organizování tohoto rybolovu a bezprecedentně náklady Rady ČRS na zarybnění jejich revírů. Když ubude územních povolenek a přibude CS, tak se suma peněz které by měly sloužit jednotlivým ÚS moc nezmění. Je to jen přelévání peněz z MO do ÚS a z Rady do ÚS...... rozdíly budou jen v drobných (pro územní revíry).

Stále se ale vytrácí peníze, které "zhospodaří" MO a je to ranec..... a pro území revíry neznamenají žádný přínos, až na světlé vyjímky, které potvrzují pravidlo. Než peníze dolovat z Rady a CS rybolovu, (což je asi snadnější), tak bych viděl efektivnější místo dolování a to v MO. No jo, ale to si truc ÚS nemůže dovolit.

computerfish - Profil | Po 14.10.2013 18:15:46

Mrknato >> Z územní povolenky máte zisk jen z jejího prodeje. U celosvazové povolenky dostanete zpětně peníze za ulovené ryby na vlastních revírech. Pokud bude (nazvu jej úspěšným rybářem) mít hodně úlovků na revírech svazu, dostane svaz zaplaceno za tyto úlovky. Zisk z této povoleny je přímo úměrný počtu ulovených ryb. Z toho si lehce vypočítáte, co je pro svaz výhodnější.

Mrknato - Profil | Po 14.10.2013 1:45:11

computerfish >> CS povolenky jako takové "neexistují". Existuje územní povolenka ve formě celosvazové, pro společný rybolov, tzn, že omezení úlovků vyjmenovaných druhů jsou BP uživatele. No a ty musí respektovat všichni.

Nicméně cena CS povolenky je pro příští rok 1,7 násobkem průměrné ceny územních povolenek, oproti 1,8 násobku z letoška. Asi v tom hraje roli nárůst cen SM a JČ povolenek. U JČ bych to připočetl dotování P revírů z MP povolenek, kde relativně malý počet členů ÚS musí zarybňovat rozlehlé MP revíry a tržby z P povolenek nenaplňují očekávání.

Tedy závěr je pro mě opačný. Cenu CS povolenky se Rada ČRS bude snažit zachovat a tam, kde se bude cena územní blížit CS, bude přibývat podílu CS povolenek, ze kterých si Rada ČRS bude odebírat dle svých potřeb, které se zvyšují a na ÚS bude připadat méně. Navíc peníze z CS povolenek příchází později a nelze s nimi dost dobře počítat do ZP.

A ještě jeden postřeh. ÚS může rozpustit tuším 2/3 MO, Radu ČRS ale rozpustit nemůže nikdo..... ani 100% složek svazu a 100 kormoránů k tomu. To cosi vypovídá o síle spolku hlavního, na nějž přejde právní subjektivita hned po 1.1. 2014, jako na jedinou org. složku.

computerfish - Profil | Ne 13.10.2013 23:58:26

Mrknato >> Jihočeši nemají právo sami určit limit úlovků na CS povolenky. Já osobně bych si tipnul, že to je jihočeská vypočítavost. Omezení platí jen na ÚS povolenku a kdo bude chtít chytat více, spočítá si, že se mu vyplatí koupit si celosvazovou, kde omezení neplatí. A to se vyplatí, protože územní svaz obdrží za úlovky na CS povolenku peníze v redistribuci. Za územní nedostane nic. Čili účelem tohoto rozhodnutí není nic jiného, než zvýšit prodej CS povolenek u jihočechů a tím odčerpat více peněz pro svůj územní svaz na úkor ostatních. To bohužel dopadne asi tak, že toto opatření zavedou i ostatní územní svazy.

jindraŠ - Profil | Ne 13.10.2013 22:45:15

Bečetka >> Vyjmenované rybyˇ= dříve ryby ušlechtilé.Určitě znáš RŘ a tudíš víš o které jde.A za další, ano bude to platit již od 1.1..2014

Mrknato - Profil | Ne 13.10.2013 22:28:39

lerak >> Šlo o ten limit ponechaných ryb. Než Jč.ÚS stáhl své P revíry z CS rybolovu, tak limit ponechaných ryb platil jak pro územní, tak pro CS povolenky. Jasný ze zápisu je, že se to budou hoši od vás snažit zase po "Hladíkovsku" vytunit a budou "svejma" pstruhovkama laborovat o vložení, nevložení, výhodných podmínkách.

Stejně tak se ale může chovat i spolek hlavní.... alespoň já bych tak uvažoval a nic nečestného v tom nevidím.

lerak - Profil | Ne 13.10.2013 22:16:11

Mrknato >> Já s tebou o Jč pstruhovkách a stanovách také ne. Nebuď vztahovačný.

Mrknato - Profil | Ne 13.10.2013 21:57:28

lerak >> O kaprosoukromácích jsem se s tebou nebavil! Nebuď vztahovačný.

Mrknato - Profil | Ne 13.10.2013 21:55:20

Bečetka >> Co mám info, tak se o nových stanovách rozhodne na sněmu 2014 a Rada ČRS o tom má právě nyní začínat diskusi a rozhodnout o formě, ale základní návrh předloží právní komise Rady ČRS. No a názory zas tak jednotný nejsou......

lerak - Profil | Ne 13.10.2013 21:48:03

Mrknato >> Odvádíš diskusi jinam (už jsem u tebe zvyklý). Reagoval jsem na tvoje kaprosoukromáky a jejich naplňování výběrovou rybou ! Nemá to nic společného s Jč pstruhovkami a jejich vyjmutí z CS rybolovu. Howgh !