Ze zasedání Republikové rady ČRS (září 2013)

Kategorie: Všeobecné

V úvodní části vzala na vědomí fakt, že některé legislativní změny iniciované v posledním období Českým rybářským svazem, ztratily v důsledku rozpuštění sněmovny šanci na projednání a (v případě úspěchu) následnou realizaci. Jedná se zejména o změnu zákona č.115/2000 Sb. o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy, jejímž smyslem bylo zachování náhrad škod působených kormoránem velkým na rybách. Její přípravě a prosazení do podoby poslaneckého návrhu předcházela intenzivní práce, která bohužel nepřinese z výše uvedených důvodů očekávaný efekt. Nicméně – návrh je připravený a bude záležet jen na nově zvolených poslancích, zda jej vrátí zpět do legislativního procesu.

Informace, že v Rybářském řádu pro rok 2014 a 2015 nedochází ke změnám však neznamená, že by rybáři neměli věnovat pozornost vlastním popisům jednotlivých revírů, které mohou pro příští rok některé odlišnosti obsahovat. Jako příklad lze uvést 24 hodinový rybolov. Zde stojí za připomenutí, že jeho umožnění není v kompetenci uživatele rybářského revírů. Ten může pouze požádat o udělení příslušné výjimky Ministerstvo zemědělství ČR, které rozhodne, zda žádosti vyhoví nebo ji zamítne. Rybáři proto nemohou spoléhat jen na fakt, že na konkrétním revíru mohli v minulosti lovit ryby v letním období i v noci, ale musí si ověřit, že výjimka pro tento revír platí i nadále (v soupisech revírů, ale ještě lépe na www.rybsvaz.cz, kde jsou informace vždy aktuální). Potřebnost tohoto ověření lze dokumentovat na revírech v užívání Rady ČRS, kdy po několik předchozích let byla udělena výjimka z denní doby lovu pro dva revíry – ÚN Orlík a ÚN Trnávku. Pro rok 2014 a 2015 však MZe ČR udělilo výjimku jen pro ÚN Orlík, v případě ÚN Trnávka ji zamítlo.

Bližší info a celý článek zde: http://www.rybsvaz.cz/?page=reportaze%2Freportaze&lang=cz&fromIDS=

foxxx, 22.9.2013

Diskuse k bleskovce

Mrknato - Profil | Ne 22.9.2013 13:31:15

Pvl >> To děkuji za uznání...))) Ale neříká to nic o tom, proč se jednota svazu upevňuje (dle závěrů XIV sněmu ČRS) tímto podivným způsobem, že většina význačných svazočilimníků si dala bobříka mlčení a centrální svazík to kormidluje v kurzu nejmenšího odporu než dospěje k nějaké tajemné metě. Jen se podivuji, že se např. o nových stanovách spolku vůbec nikde nehovoří..... To je podle mě nejzásadnější věc svazočinností a členi se neustále oblbují kormoránem a lovem 24.

Pvl - Profil | Ne 22.9.2013 13:14:19

Mrknato >> S respektem se čekalo na tebe .

Mrknato - Profil | Ne 22.9.2013 13:08:55

Jako tradičně zasedání Rady ČRS nikoho nezajímá. Nezajímá nikoho, že Rada zasedala v sídle ÚSMP, kde MO nejsou pověřovány některými činostmi pro uživatele společného rybolovu, tedy že MO nemusí mít své revíry, zřejmě z důvodu aby tak oddůvodnila zamítnutí stížnosti MO Budějovice na nově vzniknuvší MO Budějovice3......... No ono už za 3 měsíce o tom bude rozhodovat Rada ČRS sama, na základě nových stanov a zakotvení svazu, nikoliv svazů, v novém OZ.