Hradci hrozí sucho, chybět má i pitná voda

Kategorie: Všeobecné

V budoucnosti předpokládané období vyššího sucha představuje velké riziko například pro okolí Hradce Králové. Informuje o tom regionální mutace deníku Mladá fronta Dnes.

http://www.nase-voda.cz/hradci-hrozi-sucho-chybet-ma-pitna-voda/

JaMi, 16.2.2013

Diskuse k bleskovce

(o)_(o) - Profil | Út 19.2.2013 12:14:12

mirmen >> Za komanče k největšímu utužování docházelo na půdách při pěstování cukrovky a krmné řepy na velkých plochách. Cukrovary se sice zrušily a upustilo se od pěstování cukrovky, ale postupně tento fenomén nahradil radikální pokles pěstování pícnin jako důsledek rozsáhlého rušení chovů hz. Plodiny se zlepšujícím vlivem na půdní struturu jsou vidět jen vzácně...

siri - Profil | Po 18.2.2013 9:47:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ty rychlerostouci dreviny jsou celkem hodne stara zalezitost - a pekne vypecenej ministr zemedelstvi byl uz Lux (a nepochybne ani nejaci ti jeho predchudci se v tomhle ohledu nijak nevyznamenali - leda v tom puv. smyslu slova, navzajem...). :) Ovsem nejakou dlouhodobejsi strategii a celkovou koncepci asi nemuzeme cekat od medialniho gesichta jednoho resortu, ktery je ve funkci na chvili, tyhle veci by meli znat a dat dokupy vedouci ministersti cinovnici. Kdyby tedy projevili kousek zodpovednosti... A prave tohle by od nich meli vyzadovat politici - kdyby si aspon na okamzik uvedomili, ze jsou na tech postech jako zastupci i neceho jineho, nez jen svych vlastnich zajmu.

Leorim - Profil | Po 18.2.2013 8:51:28

U nás na Vysočině(Třebíčsko) je sucho už druhej rok-v rybníkách chybí voda-houby vloni vůbec nerostly-když vyrostla bedla po dešti tak se nestačila ani rozvít a byla suchá na prach...

mirmen - Profil | Po 18.2.2013 8:07:27

Gisák >> bohužel už v letech 1955 probíhaly HTÚP I. - zcelování polí pro techniku, pak v šedesátých letech HTÚP II a v letech 1980 - 85 tehdejší AGROPROJEKT zporacovával plány na vytvoření výrobních podmínek pro podniky hospodařících na několik tisích hektarech, často s dalšími melioračními zásahy do krajiny a dalším zcelováním polí na často i mnohadesítihektarové plochy.
Zmizelo přes 30 % délky toků ( potůčků, potoků a říček ).
Na mnoha místech se zastavěla část záplavového území atd. atd.

Samozřejmě, že rozumné zacházení s půdou ( organická hnojiva, zelené hnojení ), větší podíl luk a pastvin ... .
Jenže v této fázi pokračující devastace krajiny už zřejmě jiná řešení, než vybudování přehrad, rybníků a polderů zřejmě nejsou, proptože vrátit alespoň 20-25 % území do původního stavu je naprosto nemožné ( protože to už nikdo nikdy neprosadí - politicky a právně - a ani nezaplatí ).

mirmen - Profil | Po 18.2.2013 7:56:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nelze se tomu divit.
Od padesátých let proběhly 3 fáze HOSPODÁŘSKOTECHNICKÝCH ÚPRAV POZEMKŮ.
Cílem bylo vytvořit větší výrobní plochy vhodné pro moderní techniku.
Zcelila se malá políčka, rozoraly meze.
Na podmáčených plochách zhotovily meliorace pro odvodnění.
Napřímila koryta potoků do podoby kanálů s lichoběžníkovým profilem.
Zavezly se ramena , mokřady a dolíky v záplavové nivě řeky, kde se shromažďovala a zadržovala voda v krajině.
Těžká technika udusává povrch půdy v hloubce pod orebním tělesem, kde vzniká zejmena na těžších půdách "cementová vrstva", takže když se nasytí profil pezi povrchem a touto vrstvou, tak voda rychleji stéká po povrchu polí do koryt a zanáší je splavenou zeminou.
Pod resort zemědělství spadá i lesní hospodářství, které orientací na produkci rychle rostoucího smrkového dřeva v monokulturách rovněž významně ovlivňuje vodní poměry v krajině ( jehličnaté
porosty mají až pětkrát menší zásakovou schopnost oproti lesům listnatým či smíšeným ).

Měl jsem možnost porovnat staré letecké snímky krajiny ze třicátých let minulého století se současností a rovněž i katastrální mapy poválečné s mapami současnými.

Jednoznačně - zásak vody do krajiny je mnohonásobně nižší oproti první polovině minuléhop století.

Mnohé podzemní vodní zdroje jsou ohroženy toxickými látkami, jednak z minulosti ( běžné vyvážení toxických odpadů, pesticidů aj. na skládky s nezabezpečeným podložím = "časované toxické bomby " ) ale i stávající mafiánské způsoby některých "podnikatelů ", namátkou vyplachování a čištění sudů a vypouštění do strouhy přitékající do Orlice ( Týniště nad Orlicí ) , použití nepovolených herbicidů na ničení keřového podrostu ve smrkovém lese v Třebechovicích ( NEPODAŘILO SE PROKÁZAT, KDO POUŽIL HERBICID, PŘESTOŽE ANALYTICKÉ METODY JSOU DOSTATEČNĚ KVALITNÍ, ALE NEBYLA POLITICKÁ VŮLE ), výsledkem kontaminovaný zdroj kvalitní, kojenecké vody pro Hradec králové a okolí ....



K tomu je nutné vzít v úvahu další faktory, které se významně podepisují na problému - zkorumpovaná státní správa a a zájmové skupiny na ní napojené ( projekční, dodavatelské aj.)

V rámci takzvaných revitalizací lze čerpat peníze z programů Evropské unie ... otázkou, zda pro krajinu či kapsu.

Už jsem tak znechucenej, že se mi ani nechce blít.

Kreja - Profil | Ne 17.2.2013 10:11:19

Gisák >> velmi dobře napsáno vím že někde bylo že regulací toků na Moravě se ztratilo 300km vody

Erva - Profil | So 16.2.2013 12:03:36

Třeba se Bobr-man odstěhuje , když nebude mít kde stavit hráze :-))))

Gisák - Profil | So 16.2.2013 12:01:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Betonová loby zase prosazuje svoje cíle. Místo toho, aby se dělaly opatření na zadržení vody v krajině, aby její odtok byl pozvolný, tak se krajina odvodní, vybetonují se koryta, aby voda rychleji odtékala z krajiny a postaví se betonové hráze, aby se jinde alespoň částečně zadržela. Hospodaření s vodou v krajině postavené na hlavu, hlavně kvůli těm pitomcům, co nám v poslední době dělali ministry zemědělství. Promovaný matematik, zloděj, atp. Důsledky likvidace skotu, omezování výměry jetelovin a hustě setých krmných plodin s důsledkem snižování obsahu humusu v půdě a omezení vododržnosti půdy, zrychlení odtoku vody z krajiny. Z toho pak logicky vyplývá, že je nutné stavět betonová koryta řek a přehrady na posledních zbytcích přirozených vodních toků.

arnošt - Profil | So 16.2.2013 11:39:40

No,snad zase nebude až tak zle.Co by za takový stav dali dĕti v Africe... :-)

voz - Profil | So 16.2.2013 1:40:03

Tak a je to tady. Bude. Brzo...