Táborští chtějí znát pravdu 
o Jordánu

Kategorie: Všeobecné

Tábor - Inspekce životního prostředí s největší pravděpodobností zahájí správní řízení
Průšvih na Jordánu vyvolal vznik uskupení Táborští za čistý Jordán, které vyzvalo radnici, aby nehájila „evidentní pochybení firmy" a dala jasně najevo, že trvá na vyšetření příčin havárie z konce prosince. Radní jim teď zaslali svou odpověď.

http://taborsky.denik.cz/zpravy_region/taborsti-chteji-znat-pravdu-o-jordanu.html

rover, 23.1.2013

Diskuse k bleskovce

arnošt - Profil | St 23.1.2013 23:17:31

No,jsem na to sám zvědavý,jak se situace vyvine.Jestli se podaří určit,že konkrétní Franta Vomáčka zanedbal to a to a to vedlo k tomu a k tomu... Takových případů ovšem u nás moc není. o(

retrívr - Profil | St 23.1.2013 20:43:52

rover >> OK.

rover - Profil | St 23.1.2013 20:42:48

retrívr >> jj, je to v hlavě, ...málo kdo jí umí použít s "odvahou".

retrívr - Profil | St 23.1.2013 20:35:47

rover >> To určitě, často nic jiného ani nezbývá.

rover - Profil | St 23.1.2013 20:34:44

retrívr >> Je třeba vydržet ...

rybomil - Profil | St 23.1.2013 10:35:40

Zkopírováno ze spřáteleného vebu www.chytej.cz :

TÁBORÁCI ZA ČISTÝ JORDÁN

poslali dne 7. 1. 2013 otevřený dopis Radě města Tábora, jehož znění Vám zde předkládáme:

Veřejná výzva obyvatel Tábora

Vážení radní.

Jako obyvatelé Tábora si dovolujeme reagovat na události související s protržením provizorní hráze “rybníku” Jordán. Rozhodně nehodláme vystupovat jako samozvaní odborníci, ale jednoduše jako občané, kteří nesouhlasí s postojem svých volených zástupců a se signály, které vysíláte veřejnosti.

Věříme, že úkolem radnice není hájit evidentní pochybení firmy. Že má naopak dát směrem k občanům jasně najevo, že bude důsledně trvat na vyšetření příčin havárie a požadování náhrad.

Nechápeme, proč město, které zadalo profesionální firmě odvedení profesionální práce za adekvátní finanční ohodnocení, má potřebu vystupovat v roli obhájce této firmy a jejího evidentního pochybení a podcenění rizik.

Obhajoby typu, že k protržení hráze došlo kvůli její nedostatečné přilnavosti ke skalnímu povrchu, o kterém firma nevěděla, jelikož byl pod hladinou, se nám zdají být za hranicí přijatelnosti. Sami tím stavíte firmu, kterou obhajujete, do pozice naprostých amatérů, neschopných zajistit si základní geologický průzkum podloží. Zvláště když dva dny po havárii projektant stavby již zcela fundovaně toto podloží popisuje.

Proto od Vás, jakožto našich zástupců, očekáváme následující kroky:
Veřejné, komplexní, nevyhýbavé objasnění příčin a dopadů havárie a to formou srozumitelnou pro občana – neodborníka
Kritické zhodnocení pochybení zodpovědných osob provádějících projekt. Prošetřuje celou událost Policie ČR například z důvodu možného pojišťovacího podvodu? Byl podán podnět ze strany města? Pokud ne, proč?
Zveřejnění informací o kontrolách prováděných zadavatelem (např. zápisy z kontrolních dnů). Proč nedošlo v době havárie k provizornímu zamezení vtoku do šachty? Proč nebylo dokončené ovládání výpusti na dálku?

Neřeší snad takovou věc havarijní plán? A pokud ne, proč ne? Situace vypadá jako absolutní podcenění rizik. Jaká byla reakce na průsak, ke kterému došlo již několik dní před protržením hráze?

4. Zadání vypracování opravdu nezávislého odborného posudku všech vzniklých škod, včetně následků trvalejší charakteru a možných řešení těchto dopadů (likvidace a náhrada škod).

5. Zadání vypracování samostatného nezávislého odborného posudku dopadů havárie na daný ekosystém Tismenického potoka a řeky Lužnice (zařazené na seznam Evropsky významné lokality NATURA 2000). V případě poškození ekosystému požadujeme jeho sanaci.

6. Zveřejnění informace, z jakých finančních prostředků budou tyto náhrady a sanace plněny.

7. Zveřejnění smlouvy města se zhotovitelem na webových stránkách města, popřípadě vysvětlení, co brání tomuto zveřejnění, dále zveřejnění dokumentace vzorkování a všech dokumentů, které s projektem souvisí a tak vyjádřit, že před občany nemáte v žádných krocích, týkajících se projektu, co tajit.

Prosíme o zveřejnění těchto komplexních, pro občana srozumitelných informací v co nejkratším termínu na stránkách města a v Novinách táborské radnice. Sami tak zamezíte šíření dezinformací a nabízejícímu se pocitu, že kryjete amatérismus či dokonce podvod zhotovitelských firem. Zároveň Vás žádáme o reakci na tuto výzvu přímo nám níže podepsaným. Tato výzva bude poskytnuta i zástupcům médií.

Za občany Tábora

Ing. Josef Németh, Pedram Dilmaghani , Simona Zadražilová

Za takový to počin děkuji , Renata Voborová, Centrum REGENERACE v Táboře

Podporu můžete učinit sdílením na Facebooku: Táboráci za čistý Jordán, kde se rozvíjí zajímavá diskuze.

retrívr - Profil | St 23.1.2013 9:33:28

rover - >> Je vždy dobré, když " to" někdo jistí, je větší naděje, že věc snadno nezapadne, jak je u nás zvykem.