Bleskové povodně zastaví kaskáda

Kategorie: Všeobecné

Velehrad - Obyvatelé Velehradu už se nemusí bát bleskových povodní. Kaskáda šesti nových menších retenčních vodních staveb v lese zvaném Rákoš, které v těchto dnech dokončují Lesy České republiky (LČR), by měla zamezit průniku vody do obce po přívalových deštích.

http://slovacky.denik.cz/zpravy_region/bleskove-povodne-zastavi-kaskada-20121115.html

rover, 16.11.2012

Diskuse k bleskovce

mirmen - Profil | So 17.11.2012 5:59:39

rover >> proč myslíš "schýzo" ?
Kdysi jsem se krajinou trochu profesně zabýval a sledoval změny, které nastaly v hospodaření v krajině od války po současnost.
Porovnával jsem ( mimo jiné ) i mapy pozemků z padesátých let po současnost, scelování ploch, ničení remízků, mezí, zavážení jezírek v údolní nivě, vznik ucelených lánů pro velkovýrobu apod.
Vím, že v krajině proběhla celá řada cílevědomých zásahů v rámci tzv. HTÚP I. ( hospodářskotechnické úpravy pozemků ) , HTÚP II. aj. Lidé z projekčních ústavů ( např. |Okresní meliorační správa ) byli schopni na zadání investora vyprojektovat odvedení vody na níže položená místa bez ohledu na to, zda se vodou zahltí můstek s nedostatečnou propustností o několik set metrů či kilometrů níž po toku.
A o vyslovených prasečinách, kterými bylo pěstování širokořádkových plodin na svahu už ani nemluvě ( s výsledkem znamenajícím splach ornice do koryta, jeho zanesením a vyplavením části obce apod.).
Ten článek se mi docela líbil, jenomže často věci nejsou takové, jak se na první pohled jeví.
Ve spádu potoka jsou i zemědělské pozemky,les je tam jen částí problému.
Ty máš k Velehradu nějaký vztah?

rover - Profil | So 17.11.2012 1:40:27

mirmen >> Ty už jsi ve "schýzo" fázi jako 99% lidí u nás, ...vlastně tě i chápu, ono to jinak ani nejde. Držím palce ...

mirmen - Profil | So 17.11.2012 1:25:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

rover >> jen se mně nezdá, že by to opatření mělo větší smysl. Organizace si často vytvářejí PR podle své potřeby, ne pro dobro celku. Vím o několika povodních, kde největším problémem bylo úzké hrdlo .
Co hrdlo nepojme, to se přeleje.
To by měli vědět víc místní. Možná to už vědí i pojišťovny a docela by mne zajímalo, zda lidem v okolí Salašky pojišťují proti vodě.

rover - Profil | So 17.11.2012 0:45:08

mirmen >> Pokud své tvrzení podpoříš další konkrétní skutečností, která jednoznačně vyvrátí smysl tohoto záměru, tak dostaneš poděkování a navíc kšiltovku MRKu, která je v tuto chvíli bůhví proč nedostupná !

mirmen - Profil | So 17.11.2012 0:36:52

Podíval jsem se na letecké snímky Velehradu a nemyslím si, že ty kaskády budou mít nějaký zásadní význam v případě přívalového deště. Ve Velehradě asi není moc prostor pro větší průtok vody, koryto podle mne nemá kapacitu , je úzké, na přívalovou vodu by mělo být minimálně 10-12 metrů široké . Úzké hrdlo zatrubení asi příval nepojme, chtělo by to nějaký polder na Salašce nad obcí.

Jen jestli to zas není nějaký tunel na eurodotace.