Mze i EU chtějí více podporovat sladkovodní chov ryb

Kategorie: Všeobecné

Ministr zemědělství Petr Bendl a eurokomisařka Maria Damanaki se shodli na dnešním jednání na maximální podpoře akvakultury v budoucím programovacím období 2014 – 2020.

více na:
http://www.nase-voda.cz/mze-eu-chteji-vice-podporovat-sladkovodni-chov-ryb/

mates202, 5.10.2012

Diskuse k bleskovce

Anýzový dědek - Profil | So 6.10.2012 7:49:12

arnošt >> tak to necháme plavat vodou. Ať si s tím poradí odborníci....-:)))

arnošt - Profil | So 6.10.2012 0:00:25

Anýzový dědek >> Celé to je o tom,že ministr zemědělství Petr Bendl a eurokomisařka Maria Damanaki se shodli na dnešním jednání na maximální podpoře akvakultury v budoucím programovacím období 2014 – 2020. Uvedla to ředitelka odboru komunikace ministerstva zemědělství Kateřina Böhmová.

Eurokomisařka na jednání prezentovala snahu o maximální podporu akvakultury v období 2014 – 2020 a zároveň zmínila potřebu vstupu nových subjektů (začínajících rybářů) do odvětví akvakultury. Ministr Bendl uvítal sdělení komisařky ohledně spuštění proplácení plateb z Evropského rybářského fondu, které bylo pozastaveno na jaře tohoto roku kvůli pochybnostem o nastavení řídicích a kontrolních systémů.

Jedním z hlavních témat jednání byla zásadní potřeba České republiky podpořit i v novém programovacím období 2014 – 2020 transfer technologií zaměřených na moderní recirkulační systémy k chovu ryb, které umožňují vysokou, dlouhodobě udržitelnou produkci při nízké spotřeběvody a minimálním zatížení životního prostředí. Dalším tématem byla významná úloha produktivních investic v konkurenceschopnosti odvětví akvakultury. Protože pouze vyvážená podpora těchto potřeb a podpory nových a stávajících podniků akvakultury povede k pozitivnímu vývoji v tomto odvětví. Zároveň je nutné zajistit intenzivní propagaci produkce sladkovodní akvakultury a její kvality v návaznosti na původ potravin.

Novinky a inovace jsou motorem ženoucím akvakulturu k vyšší, kvalitnější a efektivnější produkci šetrnější k životnímu prostředí. „Myslím si, že je nutné vyvážit důraz na ochranu životního prostředí s produktivní stránkou sladkovodní akvakultury, kdy již nyní podniky hospodaří vysoce ekologicky,“ dodal Petr Bendl.

Podle Marie Damanaki reforma Společné rybářské politiky Evropské unie zdůrazňuje roli akvakultury jako významného producenta zdravých a kvalitních potravin pro obyvatele Evropské unie. Jedním z hlavních cílů reformy Společné rybářské politiky je podpora environmentálně, ekonomicky a sociálně udržitelného rozvoje akvakultury, a tím i přispění k zaměstnanosti na venkově a rozvoji konkurenceschopnosti tohoto odvětví. Proto bude v novém programovacím období na rozvoj akvakultury kladen velký důraz.

Jasně,stručně a trefně napsáno... :))

(Jinak pane kolego,já tomu taky houbelec rozumím...)

Anýzový dědek - Profil | Pá 5.10.2012 21:41:15

mates202 - >> Na ten článek bych asi potřeboval translátor..-(((
Netuším o čem je.