Zoufalí rybáři: úhyn po úniku močůvky je vidět i na Tovačovsku

Kategorie: Všeobecné

Přerovsko – Ekologická katastrofa, která způsobila hromadný úhyn ryb na řece Blatě, se nevyhnula ani Přerovsku. Páchnoucí močůvka unikla koncem minulého týdne z nádrže Zemědělského družstva Senice na Hané, umístěné v Seničce na Olomoucku. Zamořený je asi dvacetikilometrový úsek a znečištění se nyní blíží k Tovačovu.
Rybáři z Tovačova během úterý absolvovali smutnou obhlídku revíru.
„Už teď je vidět, že je řada ryb poničena. Plavou břichem nahoru a zatlačily se do rostlin. V současné době mapujeme škody v úseku toku mezi Tovačovem a Hrdibořicemi," uvedl Jiří Zahradníček z místní organizace Českého rybářského svazu.

http://prerovsky.denik.cz/zpravy_region/zoufali-rybari-uhyn-po-uniku-mocuvky-je-videt-i-na-tovacovsku-20120710.html

rover, 11.7.2012

Diskuse k bleskovce

RST - Profil | St 11.7.2012 12:11:39

šmudla007 >> Je pravda že tůněk tam moc není ale pro ryby je tam teda bylo ideální prostředí, jako revír to fakt není nic moc ale chytat tam jde a chytá se. Ta otrava je větší pr.s.r než se na první pohled zdá.

šmudla007 - Profil | St 11.7.2012 12:06:45

RST >> No jistě máš pravdu .. tu Blatu nemám prolezlou celý tok. Chápu význam takovýho přítoku do Moravy že tam najíždí ryby na tření, ale na chytání to prostě revír moc není a měl by být hájený jako chovný(chráněná rybí oblast trdliště atd). U Bystrovan je to prostě strašlivá stoka, viděl jsem hanáckou říčku pod Prostějovem(Hloučela + Valová) a to koryto to samý v bledě modrým= kanál bez vody tůněk.
Bohužel jsem zvyklý na potok kde jsou tůňky, stromy kolem říčky, pod kořenama raci střevle vranky mníci a vybagrovaný kanály a odvodňovací stoky mne nenaplňují němým úžasem nad nedotčenou přírodou, navíc zarostlé žabincem a jakýsíma řasama až po hladinu.

RST - Profil | St 11.7.2012 12:00:25

šmudla007 >> Ta to ses asi díval na jinou Blatu než znám já. Ta vytrávená měla na horním toku například Vranku a nebo Střevli potoční, u nás byla třeba Hořavka duhová a ten tebou zmiňovaný Hrouzek byl na některých místech Keslerův (např. v úseku pod Klopotovicemi jsme před dvěma lety dělali elektroodlov a tam jsem je nachytal) a tak bych mohl pokračovat. Vytíral se v ní candát a spousta dalších reofilních druhů ryb, které následně zarybňovali mlýnský náhon a potom Moravu. Víš kolego po ohlášení havárie jsme celkem intenzivně monitorovali a monitorujeme stav a kvalitu vody a čuměl bys jak byla ta voda čistá a co v ní všechno žilo. Je vidět že jsi odborník.

šmudla007 - Profil | St 11.7.2012 11:42:09

Jenom pro informaci, řeka Blata je stoka kanál mezi poli kde teče cca 10cm vody 1,5metrů širokým korýtkem. Opravdu odpudivý výtvor krajinotvorby po "hanáckým způsobu". Žijou tam tloušti, hrouzci a občas okounek nebo 25cm štička(asi vysazená).
Koho baví chytat v žumpě tak se tam rybářsky vyřádí.