Ministerstvo povolilo přehradu na Bruntálsku, obec chce dále bojovat

Kategorie: Všeobecné

Stavba přehrady v Nových Heřminovech mezi Bruntálem a Krnovem se o notný kus posunula k zahájení stavby. Ministerstvo životního prostředí schválilo studii EIA, takže Povodí Odry může pokračovat v přípravě stavby. Ekologové s rozhodnutím nesouhlasí.

http://zpravy.idnes.cz/ministerstvo-povolilo-prehradu-na-bruntalsku-obec-chce-dale-bojovat-1ix-/domaci.aspx?c=A120222_1737381_ostrava-zpravy_jog

rover, 22.2.2012

Diskuse k bleskovce

XAXAP - Profil | Čt 23.2.2012 13:09:22

Pánové, ono stavění přehrad kvůlivá povodním je stejně kravské řešení jako střílení kormoránů. Řeší dopad a ne příčinu. Zphleňuje zájem velmi úzké skupiny. Taková rozhodnutí jsou téměř vždy špatná. Apropos, díky sekundáru kormoš zlikviduje i lipaní Opavu. A pak se ozve banda vohnoutů, která bude s transparentem "kulturní krajiny" žádat odstřel.

nofish - Profil | St 22.2.2012 16:00:46

šmudla007 >> tak to víš že teď už je jediná a určitě levnější varianta ta nová přehrada. Taky mi to připadá že je to práce aby bylo co dělat...........

šmudla007 - Profil | St 22.2.2012 15:55:53

nofish >> Tož jestli narovnaný vydlážděný koryto nebo "několikahektarová tůňka" tak bych teda volil tu tůňku. Sice vím že by stačilo vybagrovat prostředkem Opavy a Krnova širší a hlubší koryto aby bylo povodním učiněno zadost tam kde to lidem vadí ..ale o tom nerozhoduju.
Přístup povodí mi přijde, že si prostě vyrábí práci pro další generace, aby se nepřišlo na to že jejich práce je zbytečná a marná(klasicky jako skoro všecko na co člověk sáhne to pokazí).

Venca888 - Profil | St 22.2.2012 15:46:26

Franta H >> to je nesmysl

nofish - Profil | St 22.2.2012 15:18:39

likin >> já to pokud jde o povodně chápu. Ale všechno zku*vit a pak dělat přehrady je prostě na hlavu. Povodí pořád vesele rovná řeky a betonuje. No je to těžké.
Ale přehrada bude. Přes to vlak nejede. Mám v těch místech pár známých a všichni tvrdí že lidé z "vyšších míst" tam před časem začali vykupovat pozemky (na další prodej samozřejmě) takže zájem na tom aby se budovalo určitě je. Sám jsem si to na katastru teda neověřoval, ale prý je to pravda.
Vlastně bychom měli jásat. Vznikne další potencionální revír. Na severní moravě, kde jich je relativně málo. Ale nějak se mi do těch oslav nechce.

Franta H - Profil | St 22.2.2012 15:09:24

Problém obyvatel dotčené obce je mimo jiné i v proplacení náhrad za domy a pozemky. Ohodnotí jim je podle nějaké ministerské vyhlášky a protože jsou malá obec tak jim hodnotu sníží nějakým podivným koeficientem. Za barák se zahradou si stěží pořídí byt. Pokud by jim ohodnotili pozemky stejně jako se hodnotí v Praze pozemky pro cyklostezku, bylo by výhrad určitě méně.

likin - Profil | St 22.2.2012 15:03:18

nofish >> Ahoj, ono je to těžký, povodně znám osobně, beton se mi nelíbí, s ohledem na budoucnost je potřeba zadržet v krajině co nejvíc vody, původní řeka bude v háji, vznikne nová voda s různým využitím, ekologové mají určitě částečně pravdu a Krčín by dnes neudělal ani jízek.
A teď si představ ty hory zastánců jednotlivých názorů, a to jsem vynechal místní lidi. Opravdu nevím na co ukázat......

nofish - Profil | St 22.2.2012 13:12:04

k vybetonovým řekám přibude i krásná, vybetonovaná hráz a povodí odry bude moct vesele dál a dál betonovat a rovnat..... třikrát hurá...........