Koryto Litavy spolyká miliony

Kategorie: Všeobecné

Vyškovsko - Povodí Moravy chce letos opravit převážnou část koryta řeky Litavy, která protéká jižní částí okresu. Na úsek z Hodějic do Slavkova už požádalo o stavební povolení.
Do milionů korun půjdou letos náklady na odstranění nánosů z Litavy, které chce letos na Vyškovsku vybagrovat Povodí Moravy. Nánosy v korytě řeky zůstaly po povodních z roku 2010. Dál bude Povodí pokračovat i ve stavbě protipovodňových opatření ve Slavkově u Brna a v Brankovicích, kde začaly tento týden

http://vyskovsky.denik.cz/zpravy_region/koryto-litavy-spolyka-miliony20120111.html

rover, 12.1.2012

Diskuse k bleskovce

Chlebyk - Profil | Čt 12.1.2012 23:53:35

Doufám že tam nějaká ryba zustane....rád tam chodím na šoulačku jenom s jedním proutkem.Na to jakej je to potok se tam dá celkem slušně zachytat a navíc při procházce s prutem kolem Litavy se mi ještě nikdy nestalo že bych potkal rybáře,i když pár míst tam od rybářu vysezeno je,ale nikdy sem tam nikoho nepotkal

aleš vavřina - Profil | Čt 12.1.2012 11:53:10

šmudla007 >> No odhaduju že použijí "menzi muck nebo udeesku". S bahnem je problém s jeho kvalitou, jak uvidíš výsledky rozboru, tak si ho na pole nedáš. Jinak splaveniny v toku majoritně ovlivňuje způsob údržby krajiny kolem toku. Detailnější rozbor problému je nad rámec záživnosti diskuze.

šmudla007 - Profil | Čt 12.1.2012 11:48:57

aleš vavřina >> No je věc že i když se vybagruje bahýnko..tak se tam usadí zase. Bahno na pole je výborná věc. Čím se to bude bagrovat? sací plovoucí bagr s frézovací hlavou?
U nás na potoku proti zanášení bahnem atd výborně fungují splávky co 15-30 metrů, stačí rovná kláda přes celou šířku a každé jarní tání pěkně transportuje "materiál" dál.. za kládou je prohlubenina.
U těch sacích bagrů je super udělat usazovací lagunu pokud možno někde blízko a rovnou vznikne krásně rovné úrodné pole.
Já sem viděl akorát v praxi naprosto zbytečné bagrování šterkopískových náplavů. Hold asi by se měla vyřešit příčina proč se tam to bahno usazuje, než donekonečna řešit následky.

aleš vavřina - Profil | Čt 12.1.2012 11:38:03

šmudla007 >> Zdar, v případě Litavky to nebude s tím štěrkem tak horké, spíš se bude bagrovat krásné bahýnko a s množstvím organického materiálu, takže celkem hodně špatně využitelný materiál, který (bude-li uložen pouze na břehy) tak velmi rychle bude zpět v korytě. A kdo jej bude chtít na pole?

šmudla007 - Profil | Čt 12.1.2012 10:34:49

¨Jen tak pro neznalé..odstranění nánosů proplácet ... existuje odvětví které se odstraňováním nánosů živí-to znamená že si vydělávají peníze tím že odstraňují nánosy ..a tyto nánosy prodávají jako písek, štěrk, betonářský písek ... takže Povodí Moravy investuje miliony aby zaplatilo odstranění a likvidaci odpadu(to jest někdo prodá písek a štěrk a ještě mu bude zaplaceno že ten štěrk a písek vytěží .. a bude mu zaplaceno opět, protože písek a štěrk řekou vždy cestoval a cestovat bude.
Klasický případ lidské činnosti . investovat peníze do likvidace životního prostředí, abychom mohli čerpat granty a tyto škody opět napravovat .. Jeden díru kope, aby ji druhý mohl zasypávat .. a dokud budou peníze tak tenhle koloběh bude pokračovat.
Tož proto už jsem dlouho nikde neviděl krásnou štěrkopískovou plážičku na které se tak dobře polehává v srpnovém parném počasí(někdo zaplatil aby nevznikla. a když někde vznikla tak zaplatil aby byla zničena).