Sladkovodní ryby jezte čerstvé. Jak je porcovat?

Kategorie: Všeobecné

Račí polévka, ale také candát, štika, siven nebo amur zpestřily letní jídelníček v restauracích, které se zúčastnily gastronomického festivalu Ryba z Čech.
Podle pořadatelů akce, která tento týden skončila v Praze, Středočeském kraji a Brně, se chuť domácích ryb stává atraktivním gastronomickým artiklem. Na rozdíl od mořských druhů je však na trhu sladkovodních ryb poměrně málo a podle kuchařů si při přípravě žádají poněkud pečlivější přístup.

http://www.lidovky.cz/sladkovodni-ryby-jezte-cerstve-jak-je-porcovat-frz-/dobra-chut.asp?c=A110819_132105_dobra-chut_glu

rover, 22.8.2011

Diskuse k bleskovce

šmudla - Profil | St 24.8.2011 3:43:56

R.P. >> No právě, že já sem jedl akorát raka říčního či klepetáče(ty vyloženě velký cca 12-15cm), a co sem viděl fotky toho signálního raka tak ten měl klepýtečka jako špejličky a ti u nás nikde nežijou a proto si myslím že takový vyžlátka je škoda se s tím rýpat. Mít rybník tak si je seženu a nasadím, korýš jako korýš.
Průbnu zkušební odlov do vrše a vysadím ty normální potoční raky do potoka kde včil nejsou (větší přeženu přes gril a menší šupnu jako výsadek).

nofish - Profil | Út 23.8.2011 19:18:35

šmudla >> raky si nachytej na hartě :-D místy jsou už podle toho, jak mizí mrtvé rybičky z háčku :-D Jak je na dně tak 5 minut pocukávání a rybka fuč.

R.P. - Profil | Út 23.8.2011 19:10:56

flekos >> že pokud není velký moc masa v klepetech není

xmac - Profil | Út 23.8.2011 5:47:34

šmudla >> Nejlepší je nechat je povařit ve fabričce a pak česnekopetrželové máslo..

Locarp - Profil | Út 23.8.2011 3:38:14

Nejlepší ryba je prase a toho se držím.

flekos - Profil | Út 23.8.2011 1:53:02

R.P. >> no a?

R.P. - Profil | Po 22.8.2011 18:24:19

flekos >> hmm, jenže pokud to nejsou pořádný kusy musíš jich naloupat alespoň kýbl

flekos - Profil | Po 22.8.2011 11:16:07

šmudla >>Znas prd. Rak signalni ma krasne, siroke klepeta plne dobrouckeho masicka.

rover - Profil | Po 22.8.2011 10:56:02

šmudla >>
Šnek a ryba bude celkem rozdíl, to už bude lepší ta žába, než hlemýžď. Akvarijní raci se dají sehnat docela snadno, ...takový rak mramorovaný v polívce udělá určitě hodně parády :-)

Butchi - Profil | Po 22.8.2011 10:40:31

Zbytečně se s tím kaprem serou. Nejlepší je Ultimate Chopper.

šmudla - Profil | Po 22.8.2011 10:15:37

Mě by zajímalo, kde se dají nachytat raci do polívky. Třeba bych si sehnal násadu raka signálního z ameriky(vetřelec na našem území a jediný nehájený korýš, ale ten má klepýtka maličkatý) a ty si nasadil do rybníka, nebo nějaký sladkovodní krevety co sem viděl jak se hemží bažiny v Evrglades na floridě v seriálu Man,Woman,Wild. Rak je dobrej ale polívku z něho vařit?
Asi si zajdu někam nachytat oukleje na grundle :) A cejny a plotice:) A žáby a slimáky do polívečky:) Hele už jste někdo jedli hlemýždě? Šneky? Já jo a asi je neumím připravit, jak se nedají do nějaké omáčky a neosmaží v trojobalu tak je to taková gumová houžva podivné chuti a té rýpačky s tím a takový kousíček masa. Ale zase se teda snadno chytají.
Smažený kobylky jsou oproti tomu úplná gurmánská bomba vynikající(ale ty se zase nesnadno chytají neb hodně skáčou a skákáním člověk možná spálí víc kalorií než získá z chycené kobylky).

rover - Profil | Po 22.8.2011 10:13:51

Royale with Cheese 3 >> Royale with Cheese 31,95 - 22.8.2011 9:57:42 >>
Vybodni se na nákupy ryb v marketech, a vyraž na ně k vodě ...

Royale with Cheese 31,95 - Profil | Po 22.8.2011 9:57:42

Sladkovodní ryby jím zásadně nečerstvé, zkažené. Porcování ? Co to je ?