Zákaz sportovního rybolovu v dohledu?

Kategorie: Všeobecné

http://pucik.blog.idnes.cz/c/197401/Zakazme-sportovni-rybolov-opicky-take-netyrame.html

Zajda, 24.6.2011

Diskuse k bleskovce

nofish - Profil | Čt 30.6.2011 0:00:42

Mrknato >> Jo souhlas, základ je dělat to na profesionální úrovni no. Je jedno jestli bude mít každá mo dva zaměstnance, nebo bude jedna firma pro celý svaz.
Největší legrace byla, když mi kolega rybář (zaměstnáním i vzděláním) řekl, že začne chodit na ryby. Udělal si papíry (předtím nechytal, k rybám ho přivedl otec- rybář) a když už se v organizaci nechal zapsat tak jim nabídnul výpomoc. Jakmile zjistili kdo je a co dělá tak po něm chtějí jen brigády a hotovo. To o něčem svědčí (upozorňuju že jde o malou MO a je tam jediný člen který má rybářské vzdělání a dělá to denně).

Mrknato - Profil | St 29.6.2011 23:53:50

nofish >> Víš, já si myslím, že jestli něco dělat za prachy, tak chov a to naprosto jasně, aby se přemísťovat, privatizovat a RMV čilimníkovat nemohlo. A pod kontrolou Rybářů, kteří se o to chtějí zajímat. Ne nadarmo se říká, že co se doma upeče, tak se doma i sní, ale tady máme od r. 75 tzv. územní rybolov, kde se jí hlavně to, co se upeče jinde.

nofish - Profil | St 29.6.2011 23:45:12

Mrknato >> Proto jsem psal Rybáři. Mrkni na to "R". Tohle nejde dělat pro prachy, pokud to chce člověk dělat pro prachy tak samozřejmě že bude ehm..... "přemisťovat, privatizovat...." (však víš). Je jedno jestli někdo kdo veze ryby na vysazení si metrák složí na zahradě, nebo někdo kdo bude rozhodovat na vyšších místech dostane peníze za dohozený kšeft. Vždyť na to jsou u nás lidi zvyklíé, to není jen v rybařině, to je všude.

Mrknato - Profil | St 29.6.2011 23:40:56

nofish >> MO nezklamou, sadí do svých soukromých revírů o sto šest.... ale to jsme někde jinde.

nofish - Profil | St 29.6.2011 22:40:59

Mrknato >> pochop, já si taky myslím že MO by možná i pokud jde o to nasazování nemusely zklamat. Protože ti lidi by to defakto dělali sami pro sebe, je ale pravda že by to museli dělat Rybáři, ne fanatici pro lov určitého druhu, nebo určitou techniku. MO může na návrh členů dupat, jestli si něco vydupe, to je druhá věc......... Zase je pravda, že by se to někde změnilo, někde vůbec, protože zásahy "zhora" jsou běžné asi všude.

Mrknato - Profil | St 29.6.2011 22:29:16

nofish >> Problém je ten, že si všichni myslí, že ,můžou něco "prosazovat", když to někomu někde náhodou vyšlo. Hospodaření a tedy i druhová , věková a početní skladba násad by měla do revírů směřovat mimo jakákoliv jiná, než věcněodborná hlediska, aby se v první řadě dodržoval zákon. Stanovy jsou na zcela jiném místě a v jiném prostoru.

Nevím, proč tu stále zaznívají odkazy na MO, VČS, které by s hospodařením na územních revírech neměly mít nic společného.

nofish - Profil | St 29.6.2011 22:13:07

Mrknato >> Jako proti tomu neříkám ani to nejmenší slovíčko.Je to jako ve všem, aby každý dostal kus a držel hubu.
Tam to předtím, já tě nechtěl poučovat, jen informovat o tom jaký je stav s tím co jde momentálně za hranice. Vem si že svaz nikde snad nedostane ani plotice, protože za ty dávají francouzi kolem 60/kg (cca od 8-10cm nahoru). Jejich svaz na to dá peníze na vysazení a asi taky stát dotace. No zkus jako člen nějakého vedení říct členům, že jsi to za ty prachy koupil, se zblázní, kolik by za to bylo kaprů......

Mrknato - Profil | St 29.6.2011 22:05:55

nofish >> Já ryby nechovám, něco si o tom přečtu, něco mám z první a něco z druhé ruky a z toho si dělám obrázek, který asi až tak mimo nebude. Co je ale mimo, je hospodaření. Něco se dá do MO, něco ÚS a něco Radě...... Něco jde do plánu, něco mimo plán, něco jde do RMV. Na všem má někdo nějaký zájem, ale zájem o stav revírů je až na jednom z posledních míst. Kdo bude do revírů vysazovat ryby je podle mě jedno, ale každý subjekt se toho drží zuby nehty a dělá, že bez něj to nepůjde....

nofish - Profil | St 29.6.2011 21:23:02

Mrknato >> Vedlejší ryba je označení používané vlastně pro cokoli kromě klapra. Hlavně při výlovech. Kdo má zájem o násady dravců, lína a podobných? Za prvé ta firma si je ponechá, protože další rok bude candát 40dkg tržní candát kilo až dvě v pohodě, za druhé třeba ve francii je to bez problémů na konzum (vlastně i německo).
Na západ jde kapr cca od 90dkg(v průměru kilová ryba). Zahraniční odběratelé berou i ty tvoje 0,7kg a to na "dokrm" třeba rakušáci, francouzi zas na vysazení. Tam taky končí desítky až stovky tun bílé ryby. Nevím jak jsi přišel na to co je tržní ryba, ale ty váhy jsou někde jinde, štika kolem kila, candát taky, kapr taktéž, jsou běžné tržní velikosti na export. Nemluvě o tom že odběratelé mají samozřejmě zájem i o násady dravců (dvouleté a ryhlené ryby). Nejsou to titiž jen zpracovatelé, ale i překupníci dodávající tamním "svazům a MO". Opravdu nevím kdo ti dal informace o váhách "tržních" ryb, ale zkus si objet rybářské firmy a naložit pár kamionů, uvidíš že nekecám.
Vysazují se v milionech. NO erko v milionech to by bylo milionů za ryby. POkud to vysazuje člověk nedbale, neznale tak to pak snadno přijde v niveč. Chov kapra levný? Ano na krmení. Ale když je z násady o průměrné hmotnosti kilo, na podzim ryba 1,8 kg (zase průměr) tak je to tragédie, protože ty ryby by měly mít 2,5kg- ono to tak levné není, u svazu to projde, soukromník by zkrachoval. Jen pak "čumíš" jak se frajeři ještě poplácávají po ramenou, snad proto, že ty ryby nezhubly.
To že se všude ztrácí peníze a "ruka ruku myje" je v tomhle státě bohužel již na denním pořádku......

Mrknato - Profil | St 29.6.2011 21:09:19

nofish >> Právě, že jde o "vedlejší rybu" a ne o hlavní.... Kdo má na západě zájem o 0.6 kg štiky, 0.4 kg candáty? Na západ jde tržní ryba, tedy štiky 2kg a candát od 1.5 kg. Stejné je to i s kaprem. Revíry mají v ZP kapříky 0.7kg, ale kdo by takové prodával, když může za rok prodat 3 kiláče?

U nás se také vysazují rychlené štiky a nulky v milionech, ale je to úplně stejné, jako je spláchnout do mísy WC. Smlouva se svazem, no nevím, kdo jí má, myslím dlouhodobou, možná ÚS, na pár ryb, ale to naše revíry nevytrhne. MO bude chovat kapra, protože jeho "pěstování" je snadné, relativně levné a pak tedy z jeho "pěstování" něco zbyde a o to jde především. Kde potom vzít peníze, na ryby, které jsou dražší a MO je neodchová?

To, co píšu, nemá nic společné s "trháním svazu", ale trháním struktur, které to podporují a chtějí to. To jsou podle mě MO a ÚS to vyhovuje, protože neúspěch mají na koho svést. Právě tento systém evokuje snahy o "trhání svazu".