Vydry jsou pro rybáře větším postrachem než pytláci

Kategorie: Všeobecné

Sportovní rybáři by se mohli radovat, že jim skončila práce s řezáním ledů. Ale není tomu tak docela. Vydry mají pré. Voda včera v tocích Českokrumlovska totiž kvůli oblevě stoupala a počasí připomínalo jaro.
Stoupající voda může způsobit problémy. „Pokud po tomhle oteplení naráz neudeří silné mrazy, bude to v pohodě. Se zvětšujícím se nátokem do rybníků se ryby mohou zvednout ode dna a při rychlém nástupu mrazů jim hrozí přimrznutí,“ vysvětlil včera českokrumlovský rybář Jaroslav Vaněček.

http://ceskokrumlovsky.denik.cz/zpravy_region/vydry-jsou-pro-rybare-vetsim-postrachem20110114.html

mexik, 16.1.2011

Diskuse k bleskovce

Véna S. - Profil | Út 18.1.2011 12:00:41

Venca888: Tohle jsem psal klukům v BJ:
Zajda >> Ani mi nemluv, u nás na Úhlavě jich létá taky dost. Loni na jaře nám některé useky revíru vybrali skoro do čista. Bral mě amok, když po jaru na úsecích, kde si člověk vždy krásně zachytal plavačku nebo s feederem pomalu nebyl záběr, zůstaly jen velké ryby, nebo hrouzáci připlácnutí ke dnu. Co tam bylo plotic, tloušťů, cejnů, prostě původní druhy, k tomu se tam už 6 let vysazovaly podoustve, které tam už měly i 30 cm, ostroretky, jeseni atd.. Hromada práce, peněz a během necelého měsíce to ty potvory na proudných místech, kde nebyl led, dokázaly vyluxovat. Letos před velkou vodou už tam byli kormoši zase a lovili i pod ledovými okraji. Ale letos už z nich na základě výjimky létá to černé peří.

Faolin - Profil | Út 18.1.2011 11:31:41

tak o tom žádná, že vydry jsou postrachem pro rybáře, ale neni zas tak tolik, aby se to dalo nazvat apokalypsou .)))

martan2 - Profil | Út 18.1.2011 11:23:10

(o)_(o) >> je to z roku 2008 a nikde jsem si zatím nevšimnul žádné změny...asi se čeká až to všechno vyžerou...

(o)_(o) - Profil | Út 18.1.2011 10:59:26

šeptal >> Ano, kormorán způsobuje závažné škody. EU pomaloučku na plánu regulací pracuje a zároveň i na tom, aby byl pojem závažné škody právně definován.

http://www.cesky-muskar.eu/pages/rubrika61/20081102​001.pdf

Zajda - Profil | Út 18.1.2011 10:58:01

šeptal >> Tady si stěžuješ špatně...Tady jsi v podstatě u "ochránců":-(((

šeptal - Profil | Út 18.1.2011 10:37:15

martan2 >> Pár sezon zpátky - vyrazil jsem večer jen v sandálech a kraťasech, zalezl jsem do vody a než mi u nosu vyrazila nudle, tak jsem si zachytal. Na vláčku za ty cca dvě hoďky třeba 6 tloušťů přes 40 a pak pár menších. Na mouchu - desítky otravných ouklejí, sem tam solidní tloušť. Dneska mám pazoury odkrvený a o rybu skoro nezavadím. A je to vidět i o tření, kdy je ryb zlomek dřívějšího stavu.

martan2 - Profil | Út 18.1.2011 10:33:00

šeptal >> já už u nás na ohři nenajdu skoro už ani ten kus co by měl na hřbetě ránu od kormoše...prostě skoro čisto...:-( možná tedka ta velká voda, která se mi zastavila těsně u baráku něco přinese...

šeptal - Profil | Út 18.1.2011 10:19:15

(o)_(o) >> Nevím, jestli vyžral všechny ryby, ale třeba mnou oblíbená Jizera - když kouknu do jámy se zimujícím hejnem tloušťů a cejnů, nedokážu tam najít kus, co by neměl na hřbetě hlubokou ránu. V létě uvidět na hladině kroužek, tak doma střílím z okna šampusem. A že tam před pár sezonami bylo co povodit.

(o)_(o) - Profil | Út 18.1.2011 9:15:26

Venca888 >> V podstatě si názorově nijak neodporujem. Jen říkám, že se s ochranáři nelze dohodnout. Proto ten příklad se stromy. Ale abych to doplnil, pokud budou padat na chaty větve ze stromů, které jsou Památné (chráněné) potom čekání na prořezání stromů bude dosti naivní. Jejich majitel je sám prořezat nemůže(jen pod pokutou), protože je to v kompetenci úřadem vybrané specializované firmy. Město může prořezávku zajistit a uhradit jen v případě, že na to mají ve fondech peníze z dotací EU. Pokud nejsou, můžeš zažádat o prořezání, ale hradíš si to všechno sám. Pokácení památného stromu nikdo nepovolí, bo po podání žádosti s odůvodněním (životu nebezpečné ) strom si postupně prohlédne 7 komisí z ŽP a jak jinak poslední prohlásí, žádost zamítá. Celý tento proces "ekologického" schvalování je administrativně složitý, netransparentní a navíc se v něm nevyznají asi ani samotní zelení socani.
Proto tedy v případě přemnožených chráněných kormoránů, kteří způsobují "jen" škodu na majetku, schválení efektivnější regulace v dohledné době neočekávám...

Venca888 - Profil | Po 17.1.2011 20:13:07

(o)_(o) >> A nemůže se stál, že gaussova křivka dojde vrcholu ve chvíli, kdy se těm kormoránum přestane dařit z důvodu úbytku potravy? Nic jinýho (snad kromě nějaký nemoci) tomu totiž v našich podmínkách nenapomůže. A co potom? Vyhlásíme jako chráněný ty druhy ryb, který kormoráni zdecimovali?
Tady se ale přece nejedná o vykácení aleje - nikdo nechce, aby se kormorání do jednoho vystříleli. Ale pokud budou padat na chaty větve ze stromů, tak dojde k prořezání větví, případně nekterejch jednotlivejch stromů. Stejně jako tady by mělo dojít k redukci počtu kormoránů, který se tu vyskytujou v měřítku naprosto neodpovídajícímu zdejšímu biotopu.

Hele, já jsem zastáncem návratu přirozenejch druhů do přírody, i za cenu "škod", který tyhle druhy můžou napáchat třeba i nám rybářum. Odmítám ten sobeckejch přístup některejch lidí, který se nechtěj smířit s tim, že soužití s těmahle druhama nás bude něco stát. A necčetněkrát jsem se tady na tohle téma s lidma chytnul. Ale ty kormoráni, to je jiná liga. Jejich výskyt a počet u nás nemá s přirozeností co dělat.

SOPTIK 52 - Profil | Po 17.1.2011 16:15:09

to co se píše v tom článku,tak to je holá pravda.Tedy pokud se to týká daleko závažnější problematiky,něž je v tuto chvilku zmiňovaná vydra.Zakalená a zvednutá vody v zimě a potom následovné mrazy,dokážou opravdu udělat paseku.Pokud je zmiňovaná už v té souvislosti vydra,tak jen malinkou poznámku.Ano,vydra tady byla odjakživa,patří sem,třeba oproti kormoránovi,nic proti ní nemám.Je to kunovitá šelmička a svým spůsobem je i milá.Osobně jsme podle zapoměli na jednu věc.Že dříve až tak neměla potřebu se stahovat do k chovným vodám,tedy do blízkostí lidí,protože ty naše potoky,nebo strouhy opravdu měli v sobě nespočet ryb.Neměla to zapotřebí.Dnes to je o něčem jiném.Tady je zapotřebí opravdu už ta citlivost v rozhodování.

(o)_(o) - Profil | Po 17.1.2011 16:12:12

Venca888 >> K radikálnímu zásahu jistě dojde, otázkou však je- kdy. Ale v dohlednu to nebude. Zřejmě ochranáři zjišťují kdy dojde ke zlomu v populační gaussově křivce. A řídí se pravidlem, když Ti na chatku spadne větev ze stromu, taky nedostaneš povolení k vykácení celé aleji.

Vkarel - Profil | Po 17.1.2011 15:43:23

(o)_(o) >> Napsal si o úbytku ryb, příčina více neg.faktorů, samozřejmě hlavně přímá i nepřímá činnost člověka. Z toho profituje kormorán. A člověk je tady od toho aby to srovnal, třeba jako článek chybějícího predátora. Toť můj názor.

Venca888 - Profil | Po 17.1.2011 15:40:22

Tomáš - Tom >> tak alespoň něco... vždycky budou nějaký ztráty... to je holt riziko podnikání...

Venca888 - Profil | Po 17.1.2011 15:39:44

(o)_(o) >> Já netvrdim, že totálně vyhubí na celym území jeden nebo více druhů. Ale v lokalitě, kterou navštíví, ty ryby zdecimuje, což rozhodně správný neni.
Samozřejmě, že to neni jedine negativní faktor ovlivňující hustotu a pestrost zarybnění. Ale to je důvod nad tim mávnout rukou s odůvodněnim, že existujou i další aspekty? Já myslim, že ne.
Ten kormorán sem v takovym počtu v žádnym případě nepatří. To byl komunistickej výmysl, kterej úspěšně přežívá dál. Jako děti jsme se na ně jezdili koukat na jeden jedinej rybnik v Čechách. Úporná ochrana (bez stejnýho přístupu k ostatnim druhum) zajistila to, že se přemnožili a teď je to škodná. Lověj na místech, kde ryby nemaj absolutní šanci jim uniknout a oni nemaj důvod odsud odletět, dokud tam ty ryby jsou.

Tomáš - Tom - Profil | Po 17.1.2011 15:39:05

Venca888 >> Budou ohradníky,ale v metrovém sněhu stejně nefungují.

Tomáš - Tom - Profil | Po 17.1.2011 15:37:26

(o)_(o) >> Nevím jak u vás,ale u nás na moravě na Ostravici,Moravici a ostatních řekách jsou stavy ryb kormoránem zdecimovány značně.Jsou zde i ochranáři spočítáná několikasetkusová hejna lovící na těchto tocích.Naše toky nemají ani šířku ani hloubku Vltavy,Berounky či Labe a jsou většinou rozděleny štěrkovými přechody na menší tůně do kterých když toto hejno naletí tak ryby nemají úniku.

(o)_(o) - Profil | Po 17.1.2011 15:36:22

Vkarel >> JJ, beru to obecněji. Nerad bych, aby došlo k nedoruzumění. Tohle se musí řešit na úrovni nadnárodní/ EU...

Venca888 - Profil | Po 17.1.2011 15:34:50

Tomáš - Tom >> co normální pletivo a pustit do něj proud?