Volavky a kormoráni plení vyhřívané sádky v Tisové na Sokolovsku

Kategorie: Všeobecné

Líheň společnosti Rybářství Mariánské Lázně v Tisové na Sokolovsku berou v těchto dnech útokem volavky a kormoráni. Každá z hejna asi 25 volavek prý sežere denně kolem třiceti deka masa a spoustu dalších ryb zraní. Ještě větší škody způsobují kormoráni.
Zdroj: http://vary.idnes.cz/volavky-a-kormorani-pleni-vyhrivane-sadky-v-tisove-na-sokolovsku-1cc-/vary-zpravy.asp?c=A110110_164656_vary-zpravy_sou

mexik, 11.1.2011

Diskuse k bleskovce

Jovánek - Profil | Út 11.1.2011 21:42:09

Mají si to přikrejt sítěma.Není to tam zas tak velký.

R.P. - Profil | Út 11.1.2011 21:36:02

R.Killar >> dokud bude kormorán chráněným druhem, nebude se omezovat na hnízdištích v Evropě nebo se nezmění status ryb ve volných vodách aby se dali vymáhat náhrady neudělá s tím nikdo nic protože ochranářská loby je přece jen silnější než ryb. svaz

R.Killar - Profil | Út 11.1.2011 20:30:34

apet >>
Naprostý souhlas!!! Všude je to stejné!!! Ale je to asi dáno tím, jaký jsme my Češi národ. Všichni TI (rybářský svaz), kteří by se o problémy zajímat jako první, nehledají způsoby jak dosáhnout vyřešení problému, ale hledají a hlásají všem odůvodnění proč je situace taková jaká je.... Tento problém je tady od konce devadesátých let a nyní všichni vidíme kam to došlo. A všichni ještě uvidíme v budoucích letech, kam až situace s kormorány dojde!!!! Bude jich více a více....

A TO TEPRVE BUDEME ZÍRAT.....!!!!!!!!!!!!

apet - Profil | Út 11.1.2011 20:02:44

Můj pocit jako řadového rybáře je takový,že není vůle aby se tento problém řešil.To že se neřeší ze strany státu je věc na kterou si můžeme už zvyknout , zákonodárci neřeší v naší společnosti jiné a závažnější věci, prostě na problémy lidí a společnosti kašlou. ale o to víc mě chybí snahy našich ryb.funkcioánářů a lidí z č.r.svazu aby se snažily s tím problémem něco dělat.Kormorán je nepůvodní invazivní druh vodního ptáka a jeli chráněn zákonem a způsobuje velké škody nejenom na běžné rybí obsádce ale i u nás na některých rybách které jsou chráněni zákonem je zřejmé že zákon o ochraně kormoránů je špatný a musí se změnit.Nikde jsem se ze zdělovacích prostředků nedozvěděl že by ůředníci z č.r.s.hájily naše práva a naše ryby.Každoročně na členské schůzi se dozvím pár slov o predátorech a že se stím nedá nic dělat.S tím se vydrží do další schůze,a za rok se dozvíme to samé.Tak to funguje u nás na severní Moravě mo Vítkov,jak se to jeví Vám ostatním?

Anýzový dědek - Profil | Út 11.1.2011 19:45:11

mpmaik >> No asi proto, že je to u mě doma.........))))

mpmaik - Profil | Út 11.1.2011 19:41:21

Anýzový dědek >> No popravdě jediný kdo to dává do souvislostí zde na MRKu jsi ty . Neměj strach, chleba levnější nebude. Většině soudných lidí je jasný rozdíl mezi MO ČRS Mariánské Lázně a České Rybářství s.r.o Mariánské Lázně. :-)))

Anýzový dědek - Profil | Út 11.1.2011 17:20:41

mpmaik >> Řeknu ti to takto. Pokud se v mediíích píše o Rybářství Mar.Lázně, tak si většina lidí myslí, že MO ČRS Mar. Lázně je součástí tohoto podniku.
A taky to tak dopadá, když se žádá o nějaké dotace.

Anýzový dědek - Profil | Út 11.1.2011 17:11:59

R.P. >> To máš pravdu. Jenže tohle spousta lidí neví a plete si Rybářství Mar,lázně a.s. s MO ČRS Mar.Lázně. A to je ten problém.

mpmaik - Profil | Út 11.1.2011 17:00:26

Anýzový dědek >> Nějak mi uniká pointa tvého příspěvku . Kde, kdo a koho cpe do jednoho pytle ?????

R.Killar - Profil | Út 11.1.2011 16:47:41

Nejhorší je na tom ta skutečnost, že při současné počtu a při rozmnožovacích schopnostech kormoránů, bude tato situace mnohonásobně horší v následujících letech. Vynásobíte-li počet zimujích kormoránů v letošním roce skromně pouze 2.násobkem (skutečnost je jistě vyšší), je jisté že příští rok bude situace u nás dvakrát horší!!!!

Jsem přesvědčen, že pokud nebude tento letitý problém řešen celoevropsky, nebo přesněji řečeno, že pokud na naše zákonodárce a odpovědné úředníky nebudou tlačit z EU, tak za několik málo let na našich tocích nebude co lovit. Kormorání dnes kvůli jejich vysokému počtu a vysoké potravní konkurenci loví ryby i v chovných pstruhových potocích. Každoročně jsou zaznamenáváni na dalších a dalších řekách a potocích, kam v minulosti z důvodu dostatku potravy (ve vztahu k tehdejšímu množství zimujích ptáků) nezavítali!!!

Doufejme tedy, že naši západní rybařští sousedé budou ve svých tlacích na odpovědné úřady důraznější a úspěšnější než jsme !?! V opačném případě budeme za pár let nuceni využívat nabídek slušně zarybněných a draze zaplacených soukromých revírů, které si jejich majitelé z různých důvodů dokázali uchránit. Komu tato situace "vyhovuje" je patrně jasné....

R.P. - Profil | Út 11.1.2011 16:19:56

Anýzový dědek >> Mariánské Lázně patří do skupiny Rybářství Třeboň Hld. a.s. takže se státem nic moc společného nemá, důvodem hrazení škod je to, že v rybníce nebo sádce jsou ryby majetkem chovatele zatímco v řece až do jejich ulovení nepatří nikomu

SOPTIK 52 - Profil | Út 11.1.2011 16:09:36

Anýzový dědek >> tak to ju druhá věc,o které je potřeba se zmínit.Já to bral jen s hlediska ,co se tu píše.Jasné je,že vždy to ta MO odnese nejvíce v porovnání se Státním podnikem.Je to tak,tak to i bylo dříve.Vezmi si jen znečišťovatele vod.Když otrávili vodu,tak dostali pokutu,to ano,ale co z toho káplo té MO.ALMUŽNA!Už by se s tím mělo opravdu něco dělat.Já si pamatuji,že když se požádalo o nějaký odstřel volavek,tak se to tak dlouho řešilo,až byl konec roku a rybník se musel slovit.Když tam něco zůstalo.Proto je asi na místě otázka,co je lepší a účinější korigovat.Jestli samotné predátory,nebo ty,kteří o tom rozhodují.Já jsem za B!!!!

Anýzový dědek - Profil | Út 11.1.2011 15:46:12

SOPTIK 52 >> Jenže bohužel stát proplácí škodu jen jim a naše MO nemá nárok i když jsme také žádali.

SOPTIK 52 - Profil | Út 11.1.2011 13:30:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

mexik - >> jak píše předchůdce ,je to stále stejné.a zdá se mi,že i rok od roku horší.Jestliže se opravdu nerozhodne pro nějakou smyslnou regulaci,tak to dopadne moc špatně.Peníze od státu už žádnou rybu nevrátí.Je jen zarážejicí,že to státu je vše jedno,když dělá všude úsporná opatření a tady se vyplácí peníze za škodu,která vlastně úmyslně rok co rok vzniká.

Anýzový dědek - Profil | Út 11.1.2011 11:42:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

mexik - >> Je to furt stejné- Rybářství Mariánské Lázně a.s. je bývalé státní rybářství.
Takže nyní je to polosoukromý objekt a škody způsobené rybožravými ptáky mu hradí stát.
Bohužel není součástí ČRS, jak se mnozí domnívají a cpou nás do jednoho pytle.