Z moří mizí fytoplankton. A tím i velké ryby.

Kategorie: Všeobecné

Halifax - Potravní řetězec má neúprosné zákony na souši stejně jako v moři. Jestliže je jeden jeho článek narušen, jsou automaticky ohroženy i ty ostatní.
Pokud mají drobní mořští láčkovci k dispozici málo fytoplanktonu, jejich početní stavy se tenčí. O potravu tím přicházejí pro změnu drobní korýši. Jejich nedostatek pocítí malé ryby a když je těch málo, nemají co lovit ;ty větší. A když řidnou jejich hejna, strádají velcí mořští predátoři.
Na to, že z oceánů mizí závratným tempem řada živočichů, upozorňují mořští biologové již několik let. Jako příčinu tohoto stavu uvádějí hlavně systematické drancování oceánů rybářskými flotilami.
Má to ale ještě jiný důvod. A tím je právě narušení potravního řetězce na samém jeho začátku. Fytoplankton mizí totiž ze světových moří mnohem rychleji, než se předpokládalo. Od roku 1950 se z oceánů ztratilo čtyřicet procent původního množství.
Vědci z Dalhousieho univerzity v kanadském Halifaxu to zjistili na základě dlouhodobých měření a studia záznamů pocházejících z konce 19. století.

http://aktualne.centrum.cz/veda/clanek.phtml?id=673830

ABU Master, 12.8.2010

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.