Jeseterům hrozí vyhynutí kvůli kaviáru

Kategorie: Všeobecné

Světová populace jeseterů svádí nerovný boj s apetitem světové populace gurmánů. Důvodem je kaviár. Kvůli této pochoutce totiž podle ochránců zvířat jeseterů, z jejichž jiker se kaviár vyrábí, citelně ubývá a některým druhům hrozí dokonce vyhynutí.

www.denik.cz/ze_sveta/jeseterum-hrozi-vyhynuti-kvuli-kaviaru20100323.html

Miraryb, 23.3.2010

Diskuse k bleskovce

Venca888 - Profil | Út 23.3.2010 19:49:02

račet >> WR-9 - 23.3.2010 18:23:19 >> vzhledem k tomu, že jeseteři jsou tažný ryby, tak v tuhle chvíli je jakýkoliv nasazování původních druhů jeseterů za účelem jeho přirozenýho rozšíření dost nesmyslný...

WR-9 - Profil | Út 23.3.2010 18:23:19

já považuji jesetera za jednu z nejpěknějších ryb vůbec doufám, že ostatním severským zemím se jim ho podaří zachránit, polsko uz začína s odchovem. místo tolstolobika jsme měli už dávno chovat jesetery!

usak - Profil | Út 23.3.2010 13:34:39

Venca888 >> taky jich tady nebylo toliko co tam (edit-jak ryb, tak lovcu)........................(a kdo vi, jestli v tom taky nemeli prsty:-)

Venca888 - Profil | Út 23.3.2010 13:10:14

usak >> tak ono mezi náma v západní Evropě se podařilo vyhubit jesetery už dávno... bez pomoci soudruhů... :-)

Venca888 - Profil | Út 23.3.2010 13:09:10

Cloud >> to chápu - nepředpokládám, že by se tak dělo v Rusku na oprejskanym kutru. Spíš mi šlo o takový farmy třeba i v západní Evropě - existujou a přesto se jeseter při odebírání jiker pro kaviár zabíjí...

Cloud - Profil | Út 23.3.2010 12:54:26

Venca888 >> Jo asi chvátají,a jinak je to dost pracné udržet při tom rybu v klidu.Tři lidi mají co dělat!Občas to jen bolí,a občas jsou i zlomeniny rukou.Ji nak tuhle metodu nám přivezli z Ruska.

usak - Profil | Út 23.3.2010 12:48:57

Venca888 >> asi to bylo tak, jak pise Cloud...Kazdopadne, tak jak uz zaznelo nize soudruhum, kteri ziji z ruky do huby, a pracuji pro kaviarovou mafii v delte Volhy, v Kaspickym mori atd, je to uplne fuk...tez byl fajny dokument, jak oficialne neexistuje cerny trh s kaviarem a v Astrachani to valili na kazdym rohu, stacilo se jen zeptat...

Venca888 - Profil | Út 23.3.2010 12:45:58

Cloud >> no, jasně... ale teď mi jde o to, proč se tahle metoda nepoužívá i pro získávání jiker pro kaviár.

Venca888 - Profil | Út 23.3.2010 12:45:17

usak >> to se právě myslim dělalo dřív při umělym výtěru, ale za prvé to bylo pracný a za druhý to měla za následek dost značnou mortalitu (o morální stránce nemluvě). Ale v tom dokumentu o umělym výtěru ve Vodňanech se mluvilo o tom, že dneska už to uměj udělat bez toho, aby je rozřezávali. Dokonce to tam ukazovali - takovym udělátkem zajeli rybě do řitního otvoru, zmáčkli jí břicho a jikry se vyřinuly ven. Nevim, v čem spočíval dřívější problém nemožnosti realizovat takovou proceduru, protože mi na tom nic světobornýho, co by potřebovalo supermoderní technologie, nepřišlo, ale takhle to prezentovali.

Cloud - Profil | Út 23.3.2010 12:44:17

U nás taky docházelo k zabijení jeseterů ale z důvodu výtěrů.Dnes se již používá metoda naříznutí řitního otvoru cca 10-20mm,a následným propíchnutím vejcovodů.Tlakem se ryba vyprázdní do nádobky,kde dojde k oplození.Je dobré ránu zašít a pak dojde k rychlému zhojení ranky.A ryba si může v klidu plout dál.