Města shazují do řek sníh plný soli

Kategorie: Všeobecné

Vltava v Praze a Českých Budějovicích, Labe v Pardubicích, Orlice v Hradci Králové, Dřevnice ve Zlíně. To jsou jen některé z řek, do kterých v těchto dnech padají masy sváženého sněhu. Někdy i řádně prosoleného.

http://www.novinky.cz/domaci/189443-mesta-shazuji-do-rek-snih-plny-soli.html

DAVISS, 18.1.2010

Diskuse k bleskovce

Sven - Profil | Út 19.1.2010 18:25:35

Pvl >> samozřejmě, že by se jistě našla řada i jiných řešení, než jaká mě tu jako laika momentálně napadla. Věřím tomu, že kdyby o to byl skutečně zájem, něco by se dělat dalo. Ale nakonec proč ? Někdo na dovozu soli a jejím opětovném prodeji dobře vydělá. Zničené vozovky a chodniky jsou budoucí veřejnou zakázkou pro vybranou firmu, čím rychleji auta zrezaví, tím lépe pro výrobce, prodejce a opravny, čím víc lidí se zmrzačí a zabije, tím lépe pro zdravotní zařízení, farmaceuty, lékárny a havrany, čím víc ........S čím větším objemem financí se nakládá, tím víc jich může skončit v soukromých kapsách.

kapr000 - Profil | Út 19.1.2010 18:21:55

Počkejte až to vtěch řekách zamrzne a pa to začne prutce tát to bude prča.

kranex - Profil | Út 19.1.2010 18:21:27

furt som sa nedocital co to je za sol..ci klasicky chlorid sodny alebo este aj nieco ine sa pouziva...ryby znesu dost velku salinitu,stuky sa chytaju v baltickom mori,pstruh moze normalne migrovat do mora,v Taliansku som videl veselo plavat kapry a karasy vo vode ktoru som ochutnal a bola slansia jak presolena polievka .[solenie moc nepodporujem]

Pvl - Profil | Út 19.1.2010 18:10:01

Sven >> Vyčerpávající odpověď ! V několika věcech bych Ti asi odporoval --jako laik . Ptal jsem se tě co by jsi navrhoval a to jsi napsal -Dík

Sven - Profil | Út 19.1.2010 18:01:07

Pvl >> například za peníze ušetřené při nesolení, tj. vlastní nákup za €, plus náklady manipulace, tj. dovoz, různé skládkování, překládání atd., plus peníze ušetřené za opravy zničených vozovek, chodníků, zeleně, fasád a památek atd., nakoupit techniku. Nákladni vozidla, nakladače, sněhové frézy, sypače na písek a hafo ručního nářadí. Nářadí rozdat všem, kdo pobírají příspěvky v nezaměstnanosti a jiné sociální dávky a vyplácení těchto, podmínit veřejně prospěšnou činností. Zaangažovat, samozřejmě bezúplatně vězně, kteří se povalují za peníze daňových poplatníku na Ruzyni a Pankráci. Nejen hrstku těch s volným pohybem ale i ty s nutnosti střežení. Ty nasadit v okrajových částech města s ozbrojenou ostrahou. Podobně jako soudruzi v USA. Jistě by se našly i jiné skryté pracovní rezervy. Zavést povinnost používání zimních pneumatik nejen u osobních vozidel ale i nákladních, autobusů a kamionů. Na rovných úsecích pouze shrnovat a odvážet a v kopcích navíc sypat pískem. Určitě je příjemnější a bezpečnější jízda v takto ošetřeném úseku než v rozsolených sračkách. Věřím, že výsledku by se i ušetřilo, tedy pokud o to vůbec někdo stojí. Lidi by chvíli remcali, jak je v Čechách zvykem ale nakonec by byli rádi, že jim nerezaví auta, sůl neničí obuv, nežere packy psům, neschne zeleň atd.

Pvl - Profil | Út 19.1.2010 16:03:43

Sven >> Co by jsi navrhoval , teda ty ? !! Podotýkám ,že se mi to také nelíbí !!

Tomáš - Tom - Profil | Út 19.1.2010 15:31:20

Taky si myslím,že není ideální ten sníh sypat do řeky,ale spíše kvůli ropným látkám z aut než té soli.Sůl krátkodobě rybám neškodí a dokonce se používá jako léčba v chovech ryb.Navíc její účinnost s klesající teplotou vody klesá.

kam!kaze - Profil | Út 19.1.2010 2:54:45

Pokud vím tak se solilo a solí už XXX let.A to jsou nynější zimy proti tomu co si pamatuji z dětství jen takové slabší odvary.A i v té době se nasolený sníh valil v případě kalamit do řek stejně jako je tomu dnes.Netvrdím že to je ideální řešení,ale myslím že se ta sůl do vody stejně dostane.Při jarním tání.

Sven - Profil | Po 18.1.2010 21:33:27

Vybliz >> takový údaj ti zřejmě nikdo, nikdy neukáže. Dopady případného zákazu by mohly být pro jisté skupiny značně ekonomicky bolestivé. Právě tak, jako se nikdo nedozví o dopadech Černobylské havarie 1986, na naše území a zdraví obyvatelstva. Jaderná lobby nemá zájem na negativních postojích veřejnosti, zvlášť před zamýšlenou výstavbou dalších bloku JE. Takže zůstaneme u toho, že sůl je zdraví a přírodě prospěšná a Gama záření podporuje růst křemeňáků a hříbků.

Vybliz - Profil | Po 18.1.2010 21:12:20

V podstate nevim, co resime. Sypalo se odjakziva a sypat se bude. Tak to proste chodi. A nemyslim si, ze sypani snehu do reky je nejaka prevratna novinka. Delo se to odjakziva. Sice se mi to nelibi(spis nez sul mi tam vadi ostatni binec typu olej apod.), ale kulove s tim nadelam. Jen si myslim, ze je to ted medialni humbuk. Jako clovek s chemickym vzdelanim(uz mam 9 let praci v galvanovne) nevidim problem v nejake sypaci soli. Muze byt statistika, co vysypali tun soli na cesty,ale at mi nekdo ukaze nejaky udaj o tom, kolik soli za nejaky casovy udaj se dostane do reky. V tom je trochu rozdil. Nasypat Tatru soli najednou a rozpustit ji postupne je trochu o necem jinem, ale hadat se nebudu.

Sven - Profil | Po 18.1.2010 19:49:10

MarxKarl >> Jistě, také nemám zájem zabřednout do nic neřešící debaty o soli. Podle mého názoru je možné ošetření chodníků i vozovek i bez soli. Stejně většinou celá operace končí pouhým prosolením a následným rozježděním vzniklé sračky auty. Sůl ničí vozovku, chodníky, auta, obuv, fasády domů a likviduje zeleň. Jistě, že sůl nahrnutá do Vltavy v Praze se díky velkému objemu vody silně naředí ale to už neplatí o soli na silnicích, procházejících přírodou, kde se sůl dostává i do malých toků a tam už ty koncentace budou o něčem jiném. Sůl, rozkládající se na sodík a chlór, se dostane do půdy a následně ke kořenům stromů, ostatních rostlin a také do spodní vody. Atd.

JAF - Profil | Po 18.1.2010 19:46:57

Koloběh soli v přírodě se tomu říká. Salinita moří klesá, tak je jen dobře, že se ta sůl vrací, a to ekologicky.

MarxKarl - Profil | Po 18.1.2010 19:13:48

Sven >> ja to chapu...nechci se prit o to ze kdyz je soli najednou moc, ma smrtici ucinek, ale i kdyby v jedny tatre se snehem bylo 50 kg soli, Pri tom prutoku vltavy 150 krychlovejch za sekundu - kdyby se ta tatra snehu rozpoustela deset minut - je to kilo soli na 30 000 llitru vody (jsem si to spocital - samotnyho me to zajimalo) :) a to se behem par chvil promicha s dalsi vodou...Nechci se do toho nijak zaplejtat...jen mi prisllo ze se tomu venuje zbytecna pozornost na ukor daleko horsich a celorocnich znecistovatelu....diky za Vase nazory. :)

Sven - Profil | Po 18.1.2010 19:05:49

MarxKarl >> Ne??? Tak zkus nasypat cvičně 1/2 kilovku, rybičkám do akvaria, případně vysyp tu lžíci do květináče a pak se ozvi s výsledkem. Poradil bych ti přidat lžíci soli, psovi do potravy ale jak by chudák k tomu přišel, zajít na lidskou hloupost.

MarxKarl - Profil | Po 18.1.2010 18:58:45

Next Apache >> Jasne - ale jak jsem psal...co se tyce zdroju znecisteni nasich rek, prijde mi , ze tady mame kvanta horsich latek co jdou do vody s pozehnanim vsech a ta sul v tomhle mnozstvi (navazi se pomalu a postupne) je fakt az na konci seznamu, kterej by repotreri zprav mohli resit :)

Next Apache - Profil | Po 18.1.2010 18:56:01

MarxKarl >> Právě jsem ti psal, že jedovatost záleží na koncentraci. Pro vodní živočichy jako jsou sladkovodní ryby je i kuchyňská súl jedem. A ta vápenatá? Je známé, že ryby jsou citlivé na soli vápníku. Známým pytláckým prostředkem bylo v minulosti vápno. Stačí vhodit do potoka kus nehašeného vápna a 100 metrú níže je múžeš vytahovat podběrákem.

MarxKarl - Profil | Po 18.1.2010 18:51:36

Sven >> ja na to koukam z toho pohledu, ze sul jerozpustna ve vode a nikde se neuklada...ani v sedimentech, ani v tele zivejch organismu...a v neposledni rade neni jedovata...:)