SR: Vírusové ochorenie likviduje celé chovy lososovitých rýb

Kategorie: Všeobecné

Na Slovensku vlani zaznamenali prvé prípady nového ochorenia lososovitých rýb - vírusovej hemoragickej septikémie (VHS). Prejavuje sa letargiou, ale aj hyperaktivitou rýb, zmenami plávania, nápadne tmavým sfarbením tela, vypúlenými očami a vodnatieľkou. Akútny priebeh choroby má za následok až 100-percentnú úmrtnosť rýb.

www.ekolist.cz/zprava.shtml?x=2184914

Martin M., 29.5.2009

Diskuse k bleskovce

Salmo1 - Profil | So 30.5.2009 16:52:12

Tomáš - Tom >> Souhlasím do puntíku:-)Chov ryb také není jediný chov živočichů,kde se antibiotika používají.Velké kvantum živočichů chovaných na malém prostoru je vždy riziko.

Tomáš - Tom - Profil | So 30.5.2009 16:37:39

Salmo1 >> Opravdu se někdy antibiotika používají zbytečně,ale problém je v tom,že najít dnes veterináře,který rozumí nemocem ryb je jako hledat jehlu v kupce sena.Pokud se rozhodnete jít oficiální cestou tak se výsledek vyšetření nedozvíte dříve než za čtyři dny protože stěry bakterií musí nejprve vyrůst na kultivačních půdach a potom se teprve zkouší citlivost na antibiotika.No a pokud je to vážnější problém tak po čtyřech dnech nemusí už být co léčit.A to je ještě třeba podotknout,že pokud už se dozvíte jaké léčivo je účinné tak ho musíte objednat v lékárně nebo u veterináře a to taky chvíli trvá.

Tomáš - Tom - Profil | So 30.5.2009 16:28:46

eL >> opravy není třeba psal jsem to sem o tři příspěvky níže.Ještě bych k tomu dodal,že použití antibiotik v případě virového onemocnění situaci většinou ještě zhoršuje,protože,jejich podávání zatěžuje zejména ledviny,ale i jiné vnitřní orgány.

Salmo1 - Profil | So 30.5.2009 12:01:13

Tak antibiotika se používají a ne zrovna málo.Jsou součástí i některých krmiv pro léčbu nebo prevenci bakteriálních onemocnění.O použití těchto přípravků by měl rozhodovat veterinární lékař ale...
U tržních ryb musí být dodržena ochranná lhůta k vyloučení těchto látek z těla.

eL - Profil | So 30.5.2009 11:13:32

Jen vás pánové poopravím - antibiotika se nepoužívají a nemají vliv na virová onemocnění a asi už vůbec nezpůsobí mutaci viru. Antibiotika jsou lékem na bakteriální onemocnění. Toliko můj laický, ale o něco přesnější pohled.

Tomáš - Tom - Profil | So 30.5.2009 8:19:41

Bandy >> Plně souhlasím s tímto zápisem a nejvíce vystižná je poslední věta u té jsem se musel opravdu usmát.

Bandy - Profil | So 30.5.2009 6:48:59

Je to proste v nasej povahe kupovat lacne veci, najma od "bratov Poliakov".
Nikdo si neuvedomuje, ze za malo penazi - vela problemov. Niektori Slovaci (mozno aj Cesi), su
schopni cestovat po "lacne" zivocisne produkty do Polska stovky kilometrov.
Polsky sedliaci nerespektuju ziadne veterinarne (ani ine nariadenia). Ochrana zivotneho prostredia a Europske nariadenia im nic nehovoria. Nemusia budovat drahe hnojne koncovky na farmach. Ani drahe vykachlickovane, antikorom oblozene, porazky.
Proste vsetko pajtluju len tak, na svojich malickych farmickach.
Potom vedia vyrabat maso a vajcia s nizkymi nakladmi.
Myslim si, ze aj na pstruzich farmach je to podobne. Bez riadnej sanitacie, bez veterinarnej kontroly, s minimalnymi nakladmi.
Slovak (aj Cech) kupi vsetko, co je lacne, bez toho, ze by si uvedomoval hroziace rizko.
Treba len dalej kupovat od "bratov" a niekedy v buducnosti budu v mediach pisat: "Neznáme vírusové ochorenie likviduje Slovakov a Cechov"

Tomáš - Tom - Profil | So 30.5.2009 5:49:23

Káceč >> Jelikož pracuji v oboru tak bych vás pane kolego poopravil.Antibiotika se používají ve všech chovech standartně několikrát ročně a neznám chovatele,který by je nepoužíval.Ve chvíli kdy vám onemocní ryba se kterou se pipláte třeba rok a máte volbu mezi tím nechat či nenechat chcípnout tak je to jasné.Bohužel antibiotika fungují na bakteriální nákazy,ale ne na virové onemocnění je to stejné jako u lidí.Toto onemocnění není nové,ale je známo už pěkných pár desítek let.Proběhlo již na několika pstruhárnach u nás Polsko je zamořené a Slovensko je na tom podobně.Pokud se ryba z chovu dostane nakažená do řeky je to problém neboť je nositelem viru v rámci tahu může nakazit ostatní ryby v toku a je zle.Potom i když pstruhárnu vydesinfikujete ryby vybijete a znovu nasadíte můžete kdykoli v budoucnu očekávat jeho návrat.

Káceč - Profil | Pá 29.5.2009 21:55:18

poldeci >> Pokud není tak nacpaná antibiotiky,že ten původní virus nezmutuje,tak se nic neděje.Příroda si s tím poradí,patrně jí hned sežere dravec.Ale jakmile lidský zásah prekročí přírodní rovnováhu,je problém.

poldeci - Profil | Pá 29.5.2009 21:35:53

Káceč >> rozumiem tomu a čo v prípade že sa takáto nakazená ryba dostane do voľnej vody

Káceč - Profil | Pá 29.5.2009 21:31:34

poldeci >> Každý šlechtění má své meze.Jak se překročej,stojí to za hovno.Do nedávna jsme měli ve vládě přešlechtěného šlechtice.Zdegenerovanej ksicht.To samé platí i u ryb a ostatních živočichů.

Káceč - Profil | Pá 29.5.2009 21:27:01

Tomáš - Tom >> Dovolím si nesouhlasit s tím,že za to nemohou antibiotika.To je největší svinstvo jaký může v jakémkoliv krmení být.Jakmile se antibiotika užívají často a hlavně zbytečně,stávají se nefukční.Virus se vůči nim stává rezistentní.

poldeci - Profil | Pá 29.5.2009 21:26:15

Tomáš - Tom >> ako to že je to nové ochorenie? dospelo sa tomu šľachtením?čo by to urobilo s rybou vo voľnej vode?....ak vieš odpoveď

Tomáš - Tom - Profil | Pá 29.5.2009 21:05:45

Není to způsobeno krmením granulema nebo antibiotiky,je to jako chřipka u lidí,když se s ní nezůstane doma a jde se do práce.Pak to do týdne maji všichni.No a když si nemocnou rybu přivezete na farmu tak je to jen otázka času,kdy se to projeví.

Tomáš - Tom - Profil | Pá 29.5.2009 21:05:21

Už se tady o tom jednou psalo asi před měsícem.Jde opravdu o velký problém nicméně jednoznačně zaviněný neuváženými dovozy levného pstruha z Polska,kde tento problém trvá již několik let.

poldeci - Profil | Pá 29.5.2009 21:02:33

smutné, i keď si myslím že je to dané samotným štýlom chovu síce do toho prd vidím ale bude to niečo podobné ako chov sliepok chov granulátmi plnými antibiotík, rastových preparátov a podobných sračiek aby sa dosiahla čo najvyššia výťažnosť a zisk, príroda nieje sprostá!