Rybám ve Vltavě jde vedle bagrů o život

Kategorie: Všeobecné

Český Krumlov - Rybáři s obavami sledují práce v řece, které ničí životní prostředí vodním živočichům.

http://ceskokrumlovsky.denik.cz/zpravy_region/rybam-jde-vedle-bagru-o-zivot20090516.html

Martin M., 16.5.2009

Diskuse k bleskovce

Glanis - Profil | Pá 22.5.2009 20:12:21

yzzak >> tak proč píšeš o Berounce?

yzzak - Profil | Pá 22.5.2009 16:36:12

Glanis >> ja vim

Glanis - Profil | Pá 22.5.2009 8:42:43

yzzak >> nechci ti do toho mluvit ale berounka je asi o 100km jinde, Krumlov je v jiznich cechach na Vltave. to jen pro informaci...

yzzak - Profil | Čt 21.5.2009 20:21:56

Český krumlov bez ryb? si pamatuju jak jsem se tam minuly prazdniny díval z mostu na ryby co plavaly pod neakym jezem a tata se tam teší celej rok jak si tam zamuší to je teda hrůůůůůza a nekteří lidi to ešte vítaj no hruza fakt jedna s mala este jakz takz prirozenejch mist v čr s pstruhama atd a voni ho chtej zničit tohle udelat s berounkou !!!!

mpmaik - Profil | Čt 21.5.2009 14:37:54

Glanis >> Naprosto souhlasím... tím že se budou hájit že povodí má jen ohlašovací povinnost tak tím mimo jiné přiznavá že o tom věděl !!!!! Protože to povodí organizaci muselo nahlásit.....

Glanis - Profil | Čt 21.5.2009 12:49:19

Tohle je prostě klasický příklad českého uvažování, když se to plánuje tak to nikoho nezajímá a nikoho ani nenapadne že tam nejaká ryby sou ale pak tam najedou bagry a najednou je všechno špatně a všechno se musí rušit a předělávat. Tohle vážne napochopim, osobně jsem viděl v Tv diskuzi na toto téma kde se řešilo zachování nejakého ostruvku. Ta proběhla nekdy před 2měsíci to je dost času a místní to museli vědet mnohem dříva a věřím že ty peníze se na to nesehnali taky přes noc. je to všude stejné dokud se v řece neoběví bagr tak je to každému jedno a ve chvíli kdy se tam ten bagr oběví, všichni nadávají a snaží se to změnit ale už je pozdě cokoli řešit. "hold češi vždy s křížkem po funuse"

mpmaik - Profil | Čt 21.5.2009 12:30:28

Royale with Cheese 3 >> Royale with Cheese 31,05 >> Ale to jsi mne špatně pochopil, já netvrdím že by to šlo zastavit ale třeba jen zmněnit termín aby se živočichové tam žijící mohly teď na jaře rozmnožit a pak je třebas odlovit a přesunout na jiné místo s možným pozdějším návratem. Nic víc nic míň , a pokud by daný hospodář chtěl tak by to dokázál a ne říkát že stím nic neudělají a jen krčit rameny.

Royale with Cheese 31,05 - Profil | Čt 21.5.2009 9:15:42

mpmaik >> věř si čemu chceš, tohle je objektivní informace a ne něčí naivní dojmologie. V souvislosti s devastací Otavy jsme na tom pracovali v mnoha lidech už v roce 2000 včetně biologa z AV a stálo nás dost času a nervů. Bylo to k ničemu.

kakr - Profil | St 20.5.2009 19:54:39

Máme na revíru něco podobného. Protipovodňová opatření v Brně, jejich součástí je uvádění koryta řeky do "původního stavu " odpovídajícího pradávné kolaudaci.
Pravdu má kolega RwCH 31.05, je třeba si uvědomit, že rybáři jsou pouze trpění uživatelé revíru.
Nám se podařilo při jednáních posunout termíny na podzim, trdliště pro letošek jsou uchráněna.
Mám ale dostatek zkušeností a vím, že do dvou let bude vše zpět. Stačí k tomu párkrát velká voda a vše se vrátí jak bylo. Řeka má víc rozumu než lidé.....

mpmaik - Profil | St 20.5.2009 19:19:10

Royale with Cheese 3 >> Royale with Cheese 31,05 >> Že má pravdu tak tomu moc nevěřím , ano legislativa to říká ale stačilo jen trošičku zapátrat a věřím že by se tam našel nějáký ten vzácný či dokonce chráněný živočich a pak už se zas jedná podle jiných zákonů a vyhlášek atd.atd. atd. Když se chce tak jde všechno ale pokud se na to dívá tím pohledem jak reagoval tak jde dle mého názoru jen o to že nechce ....

Royale with Cheese 31,05 - Profil | St 20.5.2009 13:31:03

mpmaik >> má pravdu, nejde s tím udělat nic. Povodí má v případě provádění "protipovodňových OPATŘENÍ " ( což je terminus technicus) jen ohlašovací povinnost, ČRS může maximálně vyžadovat náhradu škody, pokud ji prokáže.
Vše co říkám je dáno legislativou, není to žádný výmysl.

dantex - Profil | Út 19.5.2009 6:54:29

Sice už práce neodvrátíme ale někdo by měl dostat za uši. Mělo by to být oznámeno na ČIŽP. Vzpomínám si, že když v Plzni chtěli něco opravovat v řece tak rok předtím sbírali ochranáři všechny velevruby a přenášeli do jiné lokality.

mpmaik - Profil | Po 18.5.2009 11:28:05

No pokud hospodář řekne ,, No štve nás to ale nic stím neuděláme " tak ten by mněl být od organizace okamžitě vyhozen protože nezná ani svá práva ani povinnosti. Rozumím tomu že protipovodňová opatření jsou potřeba ale určitě by se dalo postupovat o dost šetrněji než tak jak se to rozjelo v Krumlově.

Turňa - Profil | Ne 17.5.2009 7:41:54

Naprostá shoda s Tomem, je to šlendrián nejvyššího kalibru, k čemu pak máme rybářské orgány, k čemu ochranáře a už vůbec poslední otázka, k čemu takové hospodáře v takovém občanském sdružení pokud si neumí poradit ani s odlovem ryb.
Hlavně, že máme vynikající reprezentaci, honit si triko na úspěších jiných bafuňáři umí, máknout to ne!

Tomáš - Tom - Profil | Ne 17.5.2009 7:21:28

Tento článek je opravdu zdrcující.Myslím si,že ovšem jasně ukazuje neschopnost funkcionářů rybářského svazu cokoli podniknout.Rybářský svaz je ze zákona ůčastníkem řízení o povolení stavby.Dále musí vyžadovat pro každou stavbu biologické hodnocení a toto by měli vědět i úřednící odboru životního prostředí,kteří povolení vydávají.Pokud takováto stavba probíhá tak je nutno ryby v tomto úseku slovit a přemístit na jinou lokalitu,což musí být zakotveno v rozhodnutí o povolení stavby.Dále by měl soudní znalec,který biologické hodnocení vydává stanovit nejvhodnější termín pro tuto činnost což určitě není toto období,kdy se většine ryb tře a podniká migrace na trdliště.Navíc zákalem vody z této činnosti jsou poškozovány jikry ryb na trdlištích níže.Nevím zdali jsou v té řece i raci,ale pokud ano divím se,že nezasáhlí ochranáři,kteří chrání každého blbého kormorána a volavku.Prostě je potřeba dosadit do funkcí mladé schopné lidi,kteří tuto práci budou mít jako zaměstnání a budou hájit zájmy svazu.Jak jsem již dříve na MRK psal tato práce se nedá vykonávat po zaměstnání.

ježdík - Profil | So 16.5.2009 22:51:16

Ale copak to rybáře zajímá? Vždyť se nedá nic dělat... Ale prý nám postaví novou protipožární nádrž a nasadí kapry a snad i duháky. Hurá!!!! Koupíme si pípáky, lehátko a půjdem na lov... Ale hlavně, že je na požární nádrži K70 nebo 24-hodinovka. To je důležité! Co regulace. Na to sere pes.

madeintomik - Profil | So 16.5.2009 18:13:20

To co se děje v Krumlově proběhlo na mnohých řekách a potocích . Povodním to podle mně nezabrání a ryby se v takto upravených úsecích téměř nevyskytují .