Volavka nepřežila polapení do želez

Kategorie: Všeobecné

Speciální úkol plnili kapličtí profesionální hasiči v minulém týdnu. Po 16. hodině byli vysláni k rybníku u Skoronic, aby vyprostili volavku.

http://ceskokrumlovsky.denik.cz/zpravy_region/volavka-neprezila--polapeni-do-zelez20090416.html

fais, 17.4.2009

Diskuse k bleskovce

Venca888 - Profil | St 29.4.2009 8:30:40

Fischmart >> opět bez odpovědí a bez argumentů - nezklamal jsi... :-)

Fischmart - Profil | Út 28.4.2009 22:17:33

Venca888 >> To by si se divil chlapečku,jak vydra myslivce zajímá a jak se jí snažej zbavit...hihihi

Venca888 - Profil | So 25.4.2009 17:47:07

Denny >> vydra neni předmětem zájmu mysliveckýho sdružení, myslivce nijak nezajímá, nijak jí nepomáhaj ani se jí nesnažej zbavit. ten rozdíl, myslim, cítíš taky.
Byly na pokraji vyhynutí a vyskytovali se v zanedbatelnym počtu.
To, co se tady snažim prezentovat, je fakt, že vydru viníme z úbytku rybí populace v našich revírech, přestože se na něm podílí, v porovnání s člověkem, uplně směšně. A tim člověkem nemám na mysli jenom nás rybáře, případně pytláky, ale obecně nás-lidi. Ať už přímo vodohospodáře, který zahtili revíry duhákama, kaprama, sumcema a např. parmy, kterejma bejvala narvaná Berounka, neuvidíš. Anebo chytráci, který v chatový osadě nadávaj na bobra, či zrovna tu vydru, ale septik vytáhnou do řeky. Až po větší subjekty, který tu vesele vypouštěli nebo ještě vypouštěj všelijaký srágory. V obecný platnosti tu prostě člověk za půl století obrátil vodní ekosystém naruby a v kontextu týhle situace zní neobyčejně absurdně a směšně (i když je to k pláči), že tu někdo mává vidlema nad hlavou, když slyší o vydře, která loví ryby, aby měla co žrát.
Je samozřejmý, že pokud u tý reintrodukce nebude přemejšlet, může taky nadělat paseku. Ale v obecný rovině je to předevšim problém toho, co jsem tu zmiňoval - jakejkoliv návrat jen trochu většího zvířete s sebou nese zřetelný negativa. A člověk, kterej to tu všechno zkurvil, musí v zájmu nápravy tyhle negativa překousnout. A to neni zdaleka jenom o vydře. Jenomže to by lidi nesměli bejt sobecký a předevšim tak zoufale krátkozraký.

Denny - Profil | So 25.4.2009 15:41:21

Venca888 >> ty si zapomel na jednu dulezitou vec,vydra take spada mezi zver a tudis podle tebe je majetkem mysliveckeho sdruzeni.Vysvetli me jaky je to pro myslivce prinos.Ja uznavam,ze vydra patri do prirody,je to nadhernej tvor ale opravdu se podminky moc zmenily na to,aby se mohlo uvazovat o nejakych vyzsich stavech.
To,ze se u nas vydry nevyskytovaly,ja pises pred nekolika desitkami let je opravdu nesmysl,oni se vyskytovaly ale ve velmi malem poctu.Samozdrejme,ze to zavinil clovek o tom neni pochyby,proste se vydra driv lovila takovym zpusobem,ze jich zustalo opravdu velmi malo.Na druhe strane vbyly lokality,kde se tyhle selmy porad ,i kdyz v malem mnozstvi ukazovaly.Ono take pred nekolika desitkami let jak pises,nedochazelo k takovym nesmyslnym zasahum do prirody,jako dnes.Jako kluk jsem chodil podle Uhlavy a vydry jsem obcas videl.

Venca888 - Profil | So 25.4.2009 15:11:33

Fischmart + Lutra >> Ale chlapečci, opět svojí argumentační zoufalost a nemohoucnost záplatujete osobníma výpadama, urážkama a primitivníma glosama... :-)
Vůbec nikdo z vás nedokázal relevantně reagovat na moje argumenty, jen vždycky odpovíte tim, že jsem zelenej a zabalíte to do potřebný košile další urážek, aby to na první pohled nevypadalo tak jednoduše. A pak si masírujete ego, jak jste mi to nandali.

Pokud přijmu fakt, kterej tu bez jakejchkoliv podkladů neustále omýláte dokola a sice že vydra tak zásadně škodí rybí osádce, chtěl bych vás požádat o inteligentí odpovědi (pokud jste jich schopni, což doteď zřejmý neni) na dvě otázky:
1. jak je možný, že ve vzdálenější minulosti se vyskytovaly vydry v daleko hojnějšim počtu, žádný umělý vysazování pstruhů se uměle nekonalo a přesto jich bylo daleko víc než dnes (a třeli se samozřejmě přirozenou cestou)?
2. jak je možný, že v minulosti, vzdálený řádově desítky let, se u náš žádný vydry nevyskytovaly, a přesto bylo nutný pstruhy uměle vysazovat (přirozený tření zajišťovalo zanedbatelnou část požadovanýho počtu osádky revírů), aby se udržel početní stav, kterej je ne nepodobnej tomu současnýmu?

Zkuste přemešlet, i když to možná bude bolet... :-)

Lutra - Profil | Pá 24.4.2009 23:23:06

Fischmart >> Seš dobrej, vydržel jsi o den dýl než já se s tím zeleným volem bavit. Napřed něco napíše a pak se k tomu nezná a u vody nebyl od té doby co mu káčer sjel z hráze do rybníka. A kdy to bylo se nedozvíš, páč nemá vyplněnou kartu.

Salmo1 - Profil | Pá 24.4.2009 23:09:18

Jdu tak náhodou kolem a nedá mi to zeptat se kolik máte za sebou kontrolních odlovů v CHRO,nebo na potocích v režimu CHRO,že tak hovoříte o masaření atp.Vysazení vyder na ne málo místech připomíná přitáhnutí si krávy do paneláku.Prvním předpokladem je zajištěná potrava a to bohužel ochranáře moc nezajímá.Asi není náhoda,že hromada vyder se vysazuje v místech,kde někdo provozuje intenzivní chov ryb... v tomto případě se o nějaké přirozenosti hovořit moc asi nedá že.

Fischmart - Profil | Pá 24.4.2009 22:31:14

Venca888 >> ne ty nic ty muzikant a hlavně zelenej.chran vydry a já je budu taky chránit,ale trochu jinak.furt máš ty svoje vydry a o rybách si ještě nenapsal nic co by stálo za něco ty inteligente.tebe bych chtěl teda potkat,to radši potkat smrt,s takovejma volama to dotáhnem fakt daleko.kašlu na to ,s tebou nemá cenu se vo ničem bavit.ty jestli seš rybář,tak já červená karkulka a to jako bez keců!!!!!!!!

Venca888 - Profil | Pá 24.4.2009 11:14:00

Fischmart >> A zase spekuluješ, plkáš, vkládáš mi do pusy slova, který jsem nikdy nevyřknul a pseudoargumentuješ nesmyslenjma urážkama, že jsem zelenej apod. Když se mnou nemá smysl diskutovat (respektive nedokážeš nalézt relevantní argumenty), tak jdi do háje, ty primitive, a nediskutuj.
Jo, takže rybáři vybílej 80% ryb, vydry s bídou 10% a na vině jsou vydry, jo?! To máš nějaký pomatený. A co se týče přirozenýho výtěru, tak jsi směšnej - naprostá většina potočáků v pstruhovejch revírech je uměle vysazená. A tak tomu je v našich revírech už hodně dlouho - rozhodně dýl, než se začala znovu vysazovat vydra, ty koumáčku...

Fischmart - Profil | Pá 24.4.2009 10:46:49

Venca888 >> Seš prostě zelenej jak tráva a hotovo,nemá cenu stebou diskutovat.jestli tomu dobře rozumim,tak by jsi nejradši vysazoval jen vydry a ryby tě moc nezajímaj.jenže bez těch ryb nám vydry zdechnou hlady....nemam nic proti vydře,do přírody patří,o tom ani v nejmenšim nepochybuju,ale mam toho dost proti takovejm vocasum,jako seš ty.jak píše Lutra taháš informace na nesprávnym místě a pak sem píšeš hovadiny.A mimochodem,jak si psal,že Vydry vyberou ten zbytek,kterej jim nechaj rybáři,tak to je právě ta zásadní věc.I kdyby ty ryby měli podmínky k vytěru,což ve většině případů maj,tak se bohužel nemůžou vytřít,protože tam žádný nejsou,však se přijed podívat k nám na potok a na řeku,neni to tak dlouho,co se tu ještě přirozeně vytírali potočáci a od tý doby,co sem ty zelený vysadili vydrýsky,tak tu neni památka ani po střevli.Přál bych Ti to vidět,třeba by jsi změnil názor,vono se to lehce kecá doma u kompu,ale venku je skutečnost úplně jiná...mrzí mě jenom to,že tu jsou takový lidi,který si nenechaj domluvit za žádnou cenu a pak to takhle vypadá.Máš pravdu s tim,že většinu vytahaj rybáři,ale to jsou většinou granulový duháci a siveni,o kterejch já se vůbec nebavim,já mluvim o potočácích odchovaných na rybníce na přirozený potravě,který se zas tak lehko chytit rybářem nedaj,jenže vydra je bohužel chytí stejně lehko jako ty blby granuláče...prostě je to smutný.Jo člověk přírodu dojebal,proto by se taky měl snažit to napravit a nekašlat na to.Jo a nejsem zaujatej jen na rybníky,problém s vydrou je celkovej.....Tady to stejně nevyřešíme moc názorů najednou.....

Venca888 - Profil | Čt 23.4.2009 23:55:51

Lutra >> No však ano - kdy se vytřeli naposled v tom revíru, o kterym kolega mluví (a v 90% procentech dalších) v takovym množství, aby to mělo klíčovej vliv na jejich budoucí osádku? Já jsem nepořel, že by se zásadně nikde v republice nevytřeli. Ale v globálu je to pro obnovu rybí osádku nezásadní množství, což platilo i před znovuvysazenim vydry. A to pro mně byl důvod k tomu, abych se vysmál řečem, že vydra je značnou měrou vina na tom, že se potočáci sami nemnožej.
A to o tý zvěři je zrovna tak pravda - honitby jsou v nájmu myslivců a zvěř je tudíž "jejich". Nemůže přijít myslivec z vedlejší honitby a střelit si tam srnu. A zrovna tak, pokud by tam ta zvěř nebyla, pravděpodobně by tam ani nebyli myslivci, nebo ano? :-) Takže pokud si nárokujou zvěř z honitby, je vcelku logický, že by měli nést alespoň částečnou zodpovědnost za její vliv na okolní subjekty, kterejm z přítomnosti zvěře, na rozdíl od myslivců, žádný výhody neplynou...
Vydru si ale nikdo nepřivlastňuje, její výskyt se zdaleko neomezuje na honitby (a už vůbec dle ní honitby nejsou modelovaný), je to prostě přirozená součást fauny. Skutečnost, že byla vysazená někym je jenom následek toho, že my jsem jí vyhubili.

Lutra - Profil | Čt 23.4.2009 23:44:50

Venca888 >> promiň, ale to to jsou tvoje citace: A co se týče toho, že by se vytřeli - kdy se to povedlo naposled? Pravděodobně dávno před tim, než se znova vysadila vydra...
A proč by tu škodu neplatily - oni tam maj tu zvěř prakticky jen ke svýmu účelu a na tu zvěř si dělaj nárok... tak za ní potom ale holt musej zodpovídat. Vydra je zvíře z přirozenosti žijící v přírodě, takže za ní nemá kdo odpovídat.
Myslíš, že ti zaplatěj myslivci stotisícovou škodu na autě, pokud ti před něj vběhne "jejich" srna?

Sa(l)micka - Profil | Čt 23.4.2009 23:44:16

Tak na revírech kde chytam vydry jsou, ale že by tam jejich vinou bylo nějak míň ryb....spíš to tam masakrujou rybáři kterých je tam x krát víc jak vyder, ale leckdy se chovají hůř jak vydry...a taky hlučnějc a na rozdíl od vydry po sobě nenechávaji jenom bobky..

Sa(l)micka - Profil | Čt 23.4.2009 23:41:45

No, to byl...udělali jsme kolem ní myšku že by Schumacher blednul závistí... a s tou větví by byl problém, nějaký to roští kolem bylo ale se i kdybych vážila polovinu toho co mam tak by to pode mnou povolilo XD