Strana mírného pokroku v mezích zákona - J.Hašek ležící a spící

cokoliv z české historie, zajímavosti, drby, rybníky, hrady, zámky, města
Autor diskuse: jeden3 - Profil , 12.5.2022 všeobecné - ostatní
Dále moderují: mlaďoch Profil + Dědek Profil
512 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

Nlovec 01 - Profil | Ne 9.6.2024 9:28:49

Tak co myslíte, chystají se další Vrbětice?

Nmlaďoch - Profil | Čt 30.5.2024 13:49:07

Nlovec 01 - Profil | Út 28.5.2024 18:25:21

Dzamila je spíš věštkyně než dochtorka. Když ji vidím v tv, vzpomenu si na její diagnózy ohledně Putina a jeho rakoviny v konečným stádiu 🤣
To by mě zajímalo, jaký diagnózy by dávala na Havla, když byl v prezidentským úřadu..
Jinak, taky nejsem fanoušek Zemana, oraklie Dzamila je fakt eso 🤣

Njeden3 - Profil | Ne 26.5.2024 23:11:47

mistři

super!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nlovec 01 - Profil | Pá 24.5.2024 20:16:41

Taky se připojuji. Vladove, ať vám to hrči 🎉🥂🥂🍾🍻

Nlovec 01 - Profil | Út 21.5.2024 19:03:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jaro roku 1991 bylo plné událostí v důsledku popřevratových změn , a tak v běhu dějin zanikla důležitá událost v českolovenském letectví , což bylo ukončování provozu letounů MiG-21F-13. Československo , resp. jeho průmysl , vyrobil takřka 200 strojů verze F-13 a bylo jedno ze čtyř zemí na světě , které vyrábělo kompletní stroj typu MiG-21. Stovky českoskovenských pilotů měli tu čest sedět za kniplem F ky a zažít krásu stratosférických výšin nebo dvojnásobnou rychlost zvuku , kterou nejhezčí z řady 21ček přinášela. Pro mnohé se bohužel F ka stala i smutným osudem , stejně jako příslušníku 1.slp Františku Kvapilovi . Podle knih Miroslava Irry je 20.května 1991 zaznamenán poslední let MiGu-21F-13 v československém letectvu , kdy za kniplem stroje s číslem 1104 seděl profesor František Hlavnička . Stroj 1104 prošel i službou u 1.slp , tak v příloze dávám pro připomenutí pár fotek z této doby , včetně fotky Františka Kvapila z titulní strany armádního časopisu a foto posledního pilota 1104 Františka Hlavničky . A na závěr bych chtěl dnes , 30 let od této události , připomenout a vzdát hold všem těm konstruktérům , dělníkům , mechanikům , technikům a pilotům , kteří se zasloužili o nesmazatelný otisk v historii československého vojenského letectví .

Nmlaďoch - Profil | St 15.5.2024 12:05:41

Ať žije Bonifác!
Jméno, které pochází z latiny. Vzniklo ze slovního spojení "homo boni fati", tedy člověk dobrého osudu nebo původu. Z latinské podoby Bonifatius následně vzešla česká varianta Bonifác. Je posledním z trojlístku svatých ledových mužů, kteří jsou zodpovědní za správný chod jarního počasí. U nás jméno užívá cca 45 mužů.
Všechny významy dnešních pěti jmen na tento den najdete v kategorii: https://www.ceskezvyky.cz/pohlednice/1405/
Muž s tímto jménem miluje adrenalinové záležitosti. Není divu, je v něm tolik neklidné energie, že ji zkrátka potřebuje někde vybít. V mládí poletuje životem jako včela a ochutnává, co mu kde nabídnou. Teprve v pozdní dospělosti se dokáže usadit a soustředit se na svou budoucnost. Ke spokojenému životu potřebuje především kvalitní materiální zabezpečení a citově vyrovnané vztahy.
https://www.ceskezvyky.cz/bonifac/

Nlovec 01 - Profil | Po 13.5.2024 19:31:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Teď jsem četl, že p. Čejka netrefil dobu, jinak by byl jasným vítězem eurovize 🤣 ale on si od těch dnešních účinkujících dělal srandu.

Nlovec 01 - Profil | Po 13.5.2024 11:06:47

Včerejší den matek X eurovize.
Ono to s těma hodnotama u nás ještě není tak zlý 🙂

Nlovec 01 - Profil | St 8.5.2024 9:02:15

.

Nmlaďoch - Profil | Út 7.5.2024 21:03:23

Kousek od Brna, tady ještě oslavují pravý osvoboditele

Nlovec 01 - Profil | Po 6.5.2024 16:14:55

PV >>
Zkopirovano :
No, tak to se povedlo 😥. Eurostat totiž právě uveřejnil čerstvou statistiku vývoje cen elektřiny a plynu pro domácnosti v EU za druhé pololetí loňského roku a Česko vyhrálo 1. cenu za nejvyšší nárůst cen elektřiny pro domácnosti ze všech 27 zemí unie.

Cena elektřiny vystoupala za druhou polovinu roku v průměru o 83% a z hlediska kupní síly českého obyvatelstva je tak elektřina suverénně v ČR nejdražší v celé Evropě.

P.S. Pokud na mapce hledáte ČR, marně. Všimněte si, že nás oficiální obrázek Eurostatu naprosto bez problému vykresluje jako součást Reichu....

Odkaz v komentářích.

Vůbec netuším, jak si na tom stojí domácnosti zrovna v Rumunsku a už vůbec nevím jaký tam platí daně. Stejně tak nevím, který zdroj je podle tebe relevantní. Např. podle Fialy jsou desinformatori i v Eurostatu. 🤭 Mně hlavně zajímá jaká je situace tady v ČR. Zkrátka, neexistuje žádný fyzikální zakon, který by určoval, že kW musí stát pro koncového odběratele více jak dvě, max tři koruny. Všechny slova okolo, který obhajují opak, jsou jen kecicky.

NPV - Profil | Po 6.5.2024 11:24:47

lovec 01 >> nevím kde jsi k tomuto grafu přišel. Nabízím jiny. Připadá mi, ze tady cíleně mateš lidi.. mihttps://img2.storyblok.com/800x0/f/124222/1600x1760/45e99d2fa2/prumerna-celkova-cena-elektriny-pro-domacnost.png

Nlovec 01 - Profil | Po 6.5.2024 9:25:29

A takhle my si tady žijem.

Nlovec 01 - Profil | St 1.5.2024 13:50:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

.

Nmlaďoch - Profil | Út 30.4.2024 13:39:37

FILIPOJAKUBSKÁ NOC, PÁLENÍ ČARODĚJNIC - LIDOVÉ ZVYKY A POVĚRY, KTERÝM VĚŘILI NAŠI PŘEDCI
Podle starých tradic rozděluje tato noc temnou a světlou část roku.
Filipojakubská noc, která svou moc otevírá večer 30.4. má svůj název podle jmen dvou apoštolů, jejichž svátek se původně slavil 1. května. V 19. století církev však jejich svátek přesunula na 3. květen. Této magické noci se někdy říká i Valpuržina a to podle světice jménem Walburga, proto se leckdo domnívá, že Valpurga byla snad nějaká čarodějnice, ale opak je pravdou. Valpurga, správně sv. Walburga byla světice.
Lidé od pradávna věřili, že filipojakubskou nocí končí nadvláda zla a temna, že vše staré a zlé bylo vyhnáno, očištěno nebo spáleno. Život vítězí nad smrtí, dobré síly nad těmi špatnými a přichází ta slunečná, světlá část roku, kdy příroda nabývá té největší plodivé síly. Od pradávna to byla také noc ohňů a milostných rituálů. Chlapci například nechávali svým vyvoleným květiny před domem. Z těchto zvyků se pak vyvinulo stavění májky na první květnový den.
Původ vzniku názvu "pálení čarodějnic"
Pověra říká, že čarodějnice se v tuto noc slétají na jeden ze svých srazů. Pohanské zvyky se pak změnily v rituály na ochranu proti čarodějnicím. Jedním z nich bylo zapalování ohňů na kopcích a to proto, aby se čarodějnice zahnaly dýmem, co nejdále od lidských obydlí. Později vznikl rituál, kdy mladíci házeli hořící košťata k nebi, aby srazili k zemi případnou letící čarodějnici, odtud název "pálení čarodějnic". Nebylo náhodou, že právě koště se stalo symbolem čarodějnic. Koště od pradávna nesloužilo jen k zametání smetí, ale i jako magický rituální předmět pro duchovní očistu. Špatné a špinavé věci ulpívaly na koštěti, a tak se v lidské fantazii stal tento ušpiněný nástroj stal ideálním dopravním prostředkem zlých čarodějnic. Roztočené hořící koště symbolizovalo slunce a vyhozené do výšky mělo podpořit růst obilí.
Proč uměly čarodějnice létat:
Podle lidové víry byla právě tato noc hlavním dnem roku, kdy se projevovala činnost čarodějnic. Strach z čarodějnic byl mezi lidem velmi dlouho. Obecně se věřilo, že ďábel, odvěký nepřítel člověka, je pouze duchem a povolnými nástroji pro jeho zlo jsou čarodějnice. Tyto ženy pak ničily lidský majetek, vyvolávaly bouře, povodně a krupobití, přiváděly na lid zhoubné nemoci a zkrátka prováděly jen samé škody a nepříjemnosti. K tomu všemu jim měl ďábel poskytovat potřebné návody a propůjčovat jim moc, aby se mohly libovolně proměňovat ve zvířata a další různé věci. Dokonce když se tyto ženštiny potřely kouzelnou mastí, mohly se projíždět vzduchem na košťatech, vidlích, pohrabáčích atd. To vše byly věci, které naháněly ostatním lidem hrůzu, a proto se báli čarodějnic právě tak, jako samotného čerta. Nemůžeme se proto divit, že hledali prostředky, kterými by se mohli bránit. Nejlepší obranou bylo, když objevenou čarodějnici daly na pospas plamenům. Však ještě v druhé polovině XVIII. století byly zapalovány hranice, na nichž v krutých bolestech umíraly ženy, jimiž bylo za vinu kladeno čarodějnictví.
Jak naši předci bránili vstupu čarodějnic do domu:
Během času vznikly desítky různých jednoduchých pověrčivých praktik, jak čarodějnicím zabránit vstupu do domu a chlévů a tak, když se se poslední soumrak dubnového dne skláněl nad vesnicí bylo kolem jednotlivých stavení velmi živo. Hospodáři, čeládka např. přinášeli narýpané drny a kladli je hlavně před chlévy a stáje, aby do nich nemohly čarodějnice vejít a dobytku uškodit. Podle lidové víry musely totiž čarodějnice nejprve spočítat stébla trávy, na drnech rostoucí, aby mohly započít se svým dílem, a protože stébel bylo mnoho marnily počítáním svůj drahocenný čas a s blížícím jitrem 1. května slábla jejich moc. Proto čím více bylo drnů, tím lépe pro hospodářství.
Lidé také věřili, že čarodějnicím vadí hluk, a proto mužská chasa nezahálela a práskala bičem. Nejčastěji odešla na nejbližší křižovatku, aby tam na rozcestí, která bývala shromaždištěm čarodějnic působila, pokud možno největší hluk a hřmot. Někdy se tam i střílelo.
Jinde zase zapichovali pruty a pichlavé trní do hnojiště, před vchody chlévů, stájí a svých obydlí a věřili, že tudy čarodějnice neprojdou. Hospodář vykropil celé stavení a okolí svěcenou vodou, na dveře kreslili tři křížky svěcenou vodou. Jinde na dveře upevňovali požehnané větvičky z Květné neděle, na vrata a na zem malovali kruhy a křížky.
Někde sypali před chlévy řezanku, písek nebo rozhazovali smetí, před chlév se kladla otep slámy, a to vše proto, aby čarodějnice musela dlouze počítat.
Když takto bylo stavení zajištěno a dobytek proti čarování zajištěn, mládež sebrala košťata a šla za ves „pálit“ čarodějnice. K tomu cíli byla vybírána místa vyvýšená. Tam byla košťata zapálená a vyhazována do výše, při čemž se prováděly různé reje. Jasně planoucí osmolená košťata pak zaháněla čarodějnice.
Mnohde si již během noci mládenci v lese vyhlédli pěknou břízku, kterou po půlnoci nebo na druhý den ráno uřezali. Ze zdola, až po korunu ji hladce oklestili, věnci, kvítím, pestrými stužkami a červenými hedvábnými šátky ji vystrojili a pak na návsi ji doprostřed postavili. Také každá zachovalá poctivá dívka dostala svou májku, kterou ji před dům postavil její milenec, buď pod okna nebo na dvoře...

Nlovec 01 - Profil | So 27.4.2024 12:51:36

..

Nlovec 01 - Profil | So 27.4.2024 12:50:20

,,

Nmlaďoch - Profil | Pá 26.4.2024 20:44:43

Jak to je s Golfským proudem?

Nlovec 01 - Profil | Út 23.4.2024 12:34:20

,

Nlovec 01 - Profil | Ne 21.4.2024 15:07:43

sven >> 🙂

Nsven - Profil | Ne 21.4.2024 11:00:58

Původní formy odvezli do šrotu, plastové tatrovky se ale zase vyrábí. Liberecký Novoplast jich zvládne 50 tisíc za rok

Zdroj: https://liberecka.drbna.cz/galerie/page/35862-puvodni-formy-odvezli-do-srotu-plastove-tatrovky-se-ale-zase-vyrabi-liberecky-novoplast-jich-zvladne-50-tisic-za-rok/50456.html?

Nmlaďoch - Profil | Ne 21.4.2024 10:40:39

Nvoz - Profil | So 20.4.2024 16:09:21

14.4.2024 Choceň. Nezažil jsem aby v dubnu kvetla třešeň, jabloň, šeřík i řepka najednou a do toho první metání obilí . ...

NVash - Profil | So 20.4.2024 9:53:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jeden3 >> Jj 😫 Horská Kvilda 😱🥶

Njeden3 - Profil | So 20.4.2024 9:22:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

tak skončilo krátké arktické léto a vrátila se nám zima 🤣😂

Nsven - Profil | St 17.4.2024 19:42:13

Nlovec 01 - Profil | St 17.4.2024 19:16:41

Sice to nekouřím, vím o tom prd, ale účastnit debaty se musím 🤣 tohle asi je technicky konopí

👉1. Jeden hektar konopí produkuje tolik kyslíku jako 25 hektarů lesa.
👉2. Opakuji, 1 akr konopí může produkovat stejné množství papíru jako 4 akry stromů.
👉3. Konopný papír můžete vyrobit 8x a 3x dřevo.
👉4. Konopí roste za 4 měsíce, stromy rostou za 20-50 let.
👉5. Konopný květ je skutečná radiační past.
👉6 konopí lze pěstovat po celém světě a vyžaduje velmi málo vody. Kromě toho, protože je schopen chránit před hmyzem, nepotřebuje pesticidy.
👉7. Pokud by se textil vyrobený z konopí rozšířil virální, průmysl pesticidů by mohl
👉8 Prvních džínů vzniklo z konopí; i slovo "CANVAS" je název konopných produktů.
Konopí je dokonalou rostlinou pro výrobu šňůrek, tkaniček, tašek, bot a klobouků Yves Saulnier přes Ryszard Piotr

Nlovec 01 - Profil | Ne 14.4.2024 23:13:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Amritsarský masakr 13. dubna 1919

V I.sv. válce Indové věrně bojovali za Velkou Británii, Mahátmá Gándhí dokonce osobně verboval dobrovolníky, kteří bojovali za britské zájmy na dalekých bojištích. Indové za svůj loajální přístup očekávali více svobody a autonomie. Po válce se však dočkali pravého opaku - koloniální správa byla naopak utužena a podezřelí vlastenci byli podle nového zákona zatýkáni a vězněni bez soudu. Proti těmto novým zákonům Gándhí zahájil svou první slavnou kampaň nenásilného protestu. Ovšem jak to bývá, nenásilí se občas zvrhlo k násilí a proto po několika týdnech kampaň odvolal.

V Paňdžábském městě Amritsaru byli dva Gándhího stoupenci, populární nacionalističtí předáci zatčeni a deportováni z města. Následně vypukly ve městě nepokoje, během nichž dav vypálil několik vládních budov, zabil pár Britů a zlynčoval dvě Angličanky. Dvacet útočníků bylo zabito. Guvernér provincie se rozhodl tvrdě zasáhnout. Úkolem pacifikace pověřil generála Reginalda Dyera, který vydal zákaz shromažďování a povolal do města evropské a gurkhské oddíly.

Odpoledne 13. dubna 1919 se i přes zákaz shromažďování (o němž vetšinou ani nevěděli) sešlo asi 10000 neozbrojených mužů, žen a i dětí. Byla neděle a mnoho lidí přišlo z okolních vesnic do města slavit hinduistický svátek baisákhí. Generál Dyer své muže rozmístil u jediného širšího východu z prostranství, které bylo jinak téměř úplně uzavřeno vysokými zdmi okolních budov. Bez jediného slova varování vydal rozkaz k palbě. Padesát vojáků během 15 minut do davu vystříleli 1650 nábojů. Potom dali pušky na ramena a ve vyrovnaném útvaru odpochodovali. Podle Britů zemřelo 379 lidí, 1200 bylo zraněno. Podle Indů zemřelo celkem tisíc lidí.

Masakrem to neskončilo. Celá provincie byla uzavřena, vyhlášeno stanné právo. Nastalo masové zatýkání, stovky lidí byly veřejně uzavřeny v klecích či bičovány. Ve všech místech kde došlo k násilnostem proti Britům se všichni chodci museli plazit po břiše. Armáda prováděla čistky po vesnicích a bylo nasazeno i letectvo, které bombardovalo zcela beztrestně naprosto nevinné vesnice.

Události v Paňdžábu proměnily miliony umírněných, trpělivých a loajálních Indů v nacionalisty a nesmiřitelné nepřátele britské říše.

Generál Dyer byl sice odvolán, ale nijak nepotrestán a do Británie se vrátil jako oslavovaný národní hrdina, a hrdý majitel zlatem a drahými kameny zdobené šavle s nápisem: Spasitel Paňdžábu."

Nlovec 01 - Profil | Ne 14.4.2024 11:30:18

.

Nlovec 01 - Profil | Pá 12.4.2024 14:50:10

Vash >> 🙂 Gusto, radši se ani neptej 🤣

Nmlaďoch - Profil | Pá 12.4.2024 13:44:08

Nlovec 01 - Profil | Út 9.4.2024 21:45:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

..

Nlovec 01 - Profil | Po 8.4.2024 19:37:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

..

Nmlaďoch - Profil | Po 8.4.2024 15:01:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

O PASENÍ HUS A DĚTSKÉ PRÁCI V HOSPODÁŘSTVÍ
První dětská práce v hospodářství bývalo pasení hus. Tuto práci mělo dítě na starosti již od čtyř let, ovšem pod častým dohledem matky nebo některé starší osoby. Před třiceti lety (kolem roku 1860), kdy ještě byli v obcích pastýři a husáci, nebyla pastva hus dětmi konána. Obyčejně býval husákem starý, ku práci neschopný muž, který za domluvenou odměnu se zavázal, že od Filipa Jakuba (1. května) do sv. Václava (28. září) bude husy na občině pást.
Každého dne ráno okolo páté hodiny pastýř zatroubil a hospodyně mu vyhnaly ze všech statků dobytek (ovce, kozy a černý dobytek) do stáda. Hned na to se ozvala husákova trubka (z kozího rohu), aby všechny hospodyně vyhnaly do stáda také husy. V některých obcích pásly husy pohromadě i v roce 1893, ale ne k tomu ustanovení husáci, nýbrž chalupníci a podruzi „pořídkou“ (každý tři dny).
Odměna husáka byla každoročně stejná. Po sv. Václavu vzal pytel a šel po všech domech, ze kterých husy pásl, a dostal tolik „másů“ žita, kolik hus pásl (z každé husy „máz“ žita), a o posvícení koláč. (Jeden máz je 1,41 litru)
Když dosáhlo dítě šestého roku, tak začalo chodit do školy a se starším spolužákem již začali pást dobytek. Byla to zajisté veliká úloha pro dítě: býti školákem a zároveň pasákem. Ráno muselo dítě o páté hodině vstávat a hnát dobytek. O osmé hodině ho nahradil pasák, který byl někým ze starších domácích a děti šly do školy. V poledne přišly domů, naobědvaly se a šly zase do školy a po škole opět pásly dobytek až do večera. Takovým žákům nezbývalo příliš času k opakování a vypracování úloh, a každý učitel venkovské školy dosvědčil, že nebylo možné, aby v létě žák dosáhl takových školních úspěchů, jako v době zimní. Proto si každý učitel od pastvy stěžoval, neboť žák, pasák (musel-li časně vstávat) ve škole podřimoval.
Do oken svítí bílý den,
kdo není lenoch, z lůžka ven!
A kdo je lenoch, zůstaň spát,
však se mu budou ptáci smát.
Kde bylo více dětí, zvláště u chalupníků muselo některé do služby. Trefilo-li na nesvědomitého hospodáře, který ho využíval i k pasení dopolednímu, tím dítě návštěvu školy zanedbávalo. Takový pasáček dostal ročně 5—7 zl., na dvě košile a na kalhoty plátna. Děvče tutéž sumu v penězích a k tomu dvě košile, kartónový šátek a zástěru.
V zimním čase byla návštěva školy docela pravidelná, vyjma nemoci a neschůdné cesty nescházelo ve škole žádné dítko. Říkalo se: „Když se dobytek na podzim zavře, škola se otevře.“ V zimě za dlouhých večerů draly děti peří, a některé z nich četly knihu, obyčejně ze školní knihovny vypůjčenou. Chlapci škole odrostlí (přes 14 roků staří), kterých nebylo k domácím pracím nezbytně třeba se dávali do učení na řemeslo nebo šli do služby. Byl-li chlapec slabý šel za pasáka — silnější za „pohůnka“. Pasák škole odrostlý dostal za roční služby 10—13 zl., na dvoje kalhoty a na dvě košile plátna. V létě pásl dobytek a v zimě vypomáhal při „mlátění“, kydání a vyvážení hnoje a obyčejně měl na starosti sekat řepu pro dobytek do řezanky.
Pohůnkova práce v létě: ráno o třetí hodině vedl dobytek na pastvu někam na pokraj louky, aby je do pěti hodin napásl. Pak posnídal a jel vláčit nebo orat, anebo vůbec zastával práci, která se měla ten den dobytkem konat. V poledne nakrmil dobytek, a bylo-li snad s vožením sena nebo svážením obilí napilno, svážel (měl-li hospodář koně, tak hlavně s nimi se pracovalo, voly se jen vypomáhalo). Na večer, po odpolední práci, vedl zase dobytek na pastvu. V zimě bylo jeho každodenní prací: třikrát denně napájet a krmit dobytek řezankou, do níž namíchal sekanou řepu, a když se blížilo k jaru, tak šrot.
Nebyly-li v zimě zledovatělé cesty a neměl-li hospodář koně, vyvážel pohunek s voly hnůj na pole a občas přivezl i dříví z lesa. Nebylo-li vožení nebo „mlátění“, sekal pohůnek dříví na louče. Pohůnek 15 roků starý dostával ročně 14-17 zl. služného, na dvoje kalhoty a na dvě košile plátna. Silnější, starší přes 15 roků, který se vyznal v kosení trávy, hasákování žita a sečení ovsa, dostával 18—23 zl., plátna na dvě košile a někdy na celé šaty bavlněného cajku.
Děvčata, přes 14 roků stará, šla do služby za pasačky nebo do města za chůvy. Která zůstala doma, učila se v zimě příst, vypomáhala při mlátění a poklidu dobytka. Zjara chodila na panské vysazování lesa (za denní plat 30 kr.), setí a pletí lesní školky. V létě na sušení sena, okopávání brambor a řepy. V čase žní nakládaly na snopy při vázání obilí, na podzim pomáhala při „klidění“ brambor a řepy buď větším rolníkům ve vsi nebo na panském za 30 kr. denně.

Nlovec 01 - Profil | Ne 7.4.2024 20:27:31

Bacillus >> ono to je s tou municí tak, že vláda sice nic nedodává ( ona teda stejně jako my už ani nic nemá) , ale slovenský zbrojovky ano. Což je sice pragmaticky přístup, co se týče ekonomiky,ale k míru to nevede .
Každopádně, je dobře, že Slovensko chce rozvíjet dobrý vztahy všemi čtyřmi směry. Jak dlouho bude trvat, než proběhne nějaký ten slovenský majdanek 🌈 těžko říct.

Njeden3 - Profil | Út 2.4.2024 12:53:33

paradox :
u nás musela spousta lyžařských středisek zavřít ddříve, protože neměli sníh
v Itálii zavřela také některá střediska už před Velikonocema či omezila provoz z jiného důvodu - tak velké přívaly sněhu, že se jim to už na těch pár dní asi nevyplatilo znovu upravovat, tak radši zavřeli- nebo omezili provoz v části areálu :-)

Nlovec 01 - Profil | Út 2.4.2024 9:39:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

,

Nlovec 01 - Profil | Ne 31.3.2024 16:48:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jeden by brečel…Co se také podařilo úspěšně zničit, rozprodat a rozkrást…

Československá námořní plavba.
V osmdesátých letech i na začátku let devadesátých ČNP ekonomicky fungovala především jako spolehlivý přispěvatel valut do státního rozpočtu. Firma v tomto období provozovala zhruba dvacítku námořních lodí, průměrné obchodní obraty na každé z nich se pohybovaly kolem pěti až deseti tisíc dolarů denně.Když si to vynásobíte dvaceti, můžete si udělat představu, že šlo o jednu z nejvýdělečnějších firem v tehdejším Československu. ČNP přitom tehdy nepotřebovala žádné provozní úvěry. Měla dvě zahraniční filiálky, v Londýně a New Yorku. Již od roku 1985 plně využívala satelitní spojení všech svých lodí s pražským ústředím, a byla dokonce vybrána pro testovací provoz budoucí satelitní telefonní sítě. Kromě toho ji zdobila pověst spolehlivého rejdaře, kterému až na jednu výjimku nikdy žádná loď neztroskotala. A jak to s ČNP dopadlo po roce 89 všichni víme.

Nmlaďoch - Profil | So 30.3.2024 9:45:46

Velikonoční výzdoba u skládky v zabcicich

Nmlaďoch - Profil | So 30.3.2024 9:33:15

Nlovec 01 - Profil | Pá 29.3.2024 13:06:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

.

Njeden3 - Profil | St 27.3.2024 6:08:38

vtip.......OPRAVDU jen vtip??

Nlovec 01 - Profil | Út 26.3.2024 16:04:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

🤔

Nlovec 01 - Profil | Út 26.3.2024 15:57:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vash >> to dřív protáhneme my 😡

Nlovec 01 - Profil | Ne 24.3.2024 18:49:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jeden3 >> mám pro tebe typ 🙂

Nsven - Profil | Ne 24.3.2024 14:37:36

jeden3 >>
Letecký provoz nad Evropou, v tomto okamžiku...
A my tu budeme řešit plastová brčka a elektrošroty ?
Pokud přistoupíme na hru s oteplováním atmosfery, jistě bude vliv leteckého provozu nezanedbatelným činitelem...
A navíc je většiná těch letů v principu, naprosto zbytečný rozmar ...
https://www.flightradar24.com/50.28,5.15/5

https://www.flightradar24.com/50.28,5.15/5

Nlovec 01 - Profil | So 23.3.2024 18:29:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

🤔 a takhle my si tady žijem

Nmlaďoch - Profil | Čt 21.3.2024 6:13:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nmlaďoch - Profil | Po 18.3.2024 14:43:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

PÁTÁ POSTNÍ NEDĚLE - SMRTNÁ (JUDICA)
Smrtná, Smrtelná nebo opět Černá
Podle církevní liturgie má tato neděle název Judica. Pátá postní neděle zahajuje nejposvátnější období církevního roku, období Kristova utrpení, které vrcholí Svatým týdnem a jeho posvátným triduem. V kostelech se na oltářích zahalovaly kříže, přesně podle starokřesťanské tradice z 3. a 4. století, kdy kříže ještě nenesly postavu Kristovu, ale bývaly bohatě zdobené a tato jejich výzdoba by narušila vážnost postního času. Odhalovaly se při velkopáteční bohoslužbě a obrazy zůstaly zahalené až do Veliké noci, jejich zahalení mělo umocnit prožitek ze zázraku Ježíšova zmrtvýchvstání.
Původní název Smrtná neděle pochází od prastarého obřadu vynášení smrtky ze vsi. Tento obyčej vynášení smrti je pokládán za nejstarší jarní obřad v českém zvykosloví lidovém a sahá až do let 1366 a 1384. Tento obyčej se udržel v podobě takřka nezměněné. Morana je symbolem nejen zimy, ale také nemoci, smrti, dlouhých tmavých nocí a vůbec všeho, co lidem škodí. "Krutá zima konečně umírá a její moc jaro přebírá. To, co zabíjelo, musí nyní taky umříti..."
Obřad vynášení na kůlu připevněné slaměné figury Smrti (Smrtholky, Morany, Moreny, Mařeny) měl dvě části. V té první nejprve děti ustrojily na kůl připevněnou figurínu z materiálu, který symbolizuje zánik a smrt: základem byla vymlácená suchá sláma, obnošené šaty bezvýrazných barev, náhrdelníky z vaječných výdunků nebo prázdných ulit hlemýžďů, všechno tedy mrtvé pozůstatky někdejšího života. Hotovou smrtku děvčata po obchůzce obce vynesla za ves. Někde byla spálena, častěji byla vhozena do tekoucí vody. Smrti se spílalo, po vhození do vody se před ní utíkalo. Děti se bály démonů, aby se nevzpamatovaly a za nimi neběžely. Kdo byl poslední, ten měl příští rok zpečetěn, měl zemřít. V obřadu šlo o ukončení celého zimního času, často pro lidi krutého období.
Smrt, smrt ukrutná, kyselica nechutná!
Kyselicu sníme a smrt utopíme!
V protikladu k vynesení smrti se v druhé části obřadu do vesnice vnášelo nové léto – líto, letečko, májíček, májka. Na rozdíl od smrtky byl májíček tvořen z živých a barevných materiálů. Šlo o malý smrček, borovičku, nebo ratolístku, kterou dívky ovázaly pestrobarevnými stužkami, mašlemi. Ozdobily jej barevnými papírky, holubičkami, obrázky, barevně zdobenými výdunky vajíček. Převládala červená barva, symbolizující nový život. Podobný smysl míval i další důležitý doplněk májky, a to malá panenka, jako symbol plodnosti a budoucnosti. S lítem pak chodila děvčata koledovat po vesnici a dostávala drobné dárečky, třeba jablka, ořechy a koláče. Vítala tak světlo a teplo a otvírala cestu létu.
S křesťanskými Velikonocemi tento obřad nemá nic společného, naopak, církev tento zvyk zpočátku zakazovala jako pohanský, ale církevní otcové časem pochopili, že takové zákazy naopak staré pohanské zvyky mezi lidmi ještě víc podpoří. A tak s jejich nenápadným přispěním se pohanský zvyk postupně přeměnil na nevinný symbol konce zimy. Vesna vítězila nad Morenou. .

Nlovec 01 - Profil | So 16.3.2024 19:03:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

.

Njeden3 - Profil | Pá 15.3.2024 7:22:33

.

Nlovec 01 - Profil | Čt 14.3.2024 21:55:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

85 let od vyhlášení protektorátu Čechy a Morava

Nmlaďoch - Profil | Čt 14.3.2024 12:34:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nsven - Profil | St 13.3.2024 16:12:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Senioři nezapáchají, protože by se nemyli, podle vědců je to signál, že je má tlupa odvrhnout..

(Průzkumný balonek... v případě veřejné akceptace podobného článku, bude příští zřejmě na téma: "Plynové komory, jako ekonomicky nejvýhodnější řešení, důchodové reformy"
Takový článek bych očekával v třicátých letech minulého století, v nacistickém Německu, podepsaný doktorem Mengelem...)

Dnes 13. 3., 12:17
Jaroslav Kral

Mediální prostor plní rozhořčené reakce, že „útoky“ na důchodce jsou nemístné. Podobné reakce jsou přitom zcela přirozené, odpor a opovžení ke všemu starému je podle vědců nástrojem přírody.
Proč?
Přirozený výběr je založen na principu posunu tzv. fenotypových znaků směrem ke zvýšené adaptaci jedince a jeho potomstva.
Selekce začíná jednoduše od nejslabších členů společenstva, aby následně přežili ti nejsilnější.
Cílem je zachovat rod v jeho nejkvalitnější podobě.
V přírodě tak povětšinou platí i to, že zástupci zvířecí říše starší jedince vlastního druhu nechají zemřít.
Příroda jednoduše nemá žádnou výhodu z udržování zástupců postreprodukčního věku. Za abnormalitu je považováno sociální chování, kdy se některé druhy o své starší členy starají.
Činí tak třeba sloni, lidoopi či kosatky.
Podobně se však chovají nejen zástupci zvířecí říše, ale také lidé.
Takzvaná senicida neboli usmrcování nebo nucené sebevraždy starých a nevyléčitelně nemocných lidí je známá například u Eskymáků.
Nemusíme přitom nutně zacházet do podobného extrému.
To, že tlupa jednoduše na samotný okraj společenstva odvrhne ty, kteří odčerpávají její zdroje a vyžadují péči i potravu, aniž by přispívali k reprodukci, je zcela přirozeným chováním.
Jaké jsou známky stárnutí u člověka
Takzvaná senesence neboli biologické stárnutí označuje postupné zhoršování funkčních charakteristik v živých organismech.
Stárnutí je u organismů téměř nevyhnutelnou vlastností, přesto se délka života u různých druhů velmi liší a jen u obratlovců dosahuje několika řádů.
Tato obrovská fenotypová rozmanitost je způsobena odlišnou evolucí.
Přímo stárnutí člověka je zatím pro biology ne zcela prozkoumanou kapitolou.
Jedná se o proces, který se projevuje postupným chátráním tělesné schrány a snižováním efektivity a účinnosti fungování organismu, hromaděním defektů a klesající schopností defekty opravovat, nahrazovat vadné či odumřelé buňky novými.
Jedním z neklamných projevů tohoto stavu je i ten, který si možná se stářím úplně nespojujeme, avšak přehlédnout ho nelze: typický odér.
V Japonsku pro něj dokonce vynalezli vlastní slovo, nazývá se kareishū.
Podle některých názorů připomíná zatuchlou vodě či sklepení, jiní jej připodobňují třeba k pohance či letitému pivu.
Opisován bývá též jako zápach travnatý nebo mastný.
Účastníci jedné studie na toto téma dokonce explicitně neuvedli, že by šlo přímo o zápach, ale specifický odér jim připomínal vůni starých knih. Proč se u starších lidí objevuje zápach Tento projev je starším lidem skutečně vlastní.
A jeho původ určitě netkví v nedostačující hygieně.
Je za něj zodpovědný nenasycený aldehyd 2-nonenal, jak odhalila studie vědeckého pracovníka Johana Lundströma z institutu Karolinska Institutet ve Stockholmu. Detekována byla tato složka pouze u lidí starších čtyřiceti let a dnes již máme také potvrzeno s věkem se její hladina zvyšuje - čím starší člověk, tím větší signál, že by ho měla společnost opustit.
Tyto změny jsou však vyvolány přirozeným stárnutím pokožky, kdy dochází k zeslabování přirozené antioxidační obrany a mění se složení potu a kožního mazu. Aldehyd 2-nonenal vzniká oxidativní degradací omega-7 nenasycených mastných kyselin. Právě čich je přitom stěžejním smyslem, který nám pomáhá se v lidském společenství orientovat a je tedy určujícím pro strategii přežití.
Pakliže prostřednictvím našeho čichového orgánu detekujeme tělesný pach, jsme schopni získat informace o věku, ale také potenciálním zdraví či nemoci.
A tedy i o tom, zda je náš protějšek reprodukčně vhodný.
Tato schopnost představuje tedy jednoznačnou evoluční výhodu.
Ostatně stačí si uvědomit, že se traduje, že nám vyhlédnutý partner jednoduše musí „vonět“.
https://medium.seznam.cz/clanek/jaroslav-kral-seniori-nezapachaji-protoze-by-se-nemyli-podle-vedcu-je-to-signal-ze-je-ma-tlupa-rychle-odvrhnout-51278

Njeden3 - Profil | St 13.3.2024 7:53:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

-

Njeden3 - Profil | St 13.3.2024 7:51:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

,

Nmlaďoch - Profil | Út 12.3.2024 13:57:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Červené karty: Pietromarconi