Strana mírného pokroku v mezích zákona - J.Hašek ležící a spící | MRK.cz

Strana mírného pokroku v mezích zákona - J.Hašek ležící a spící

cokoliv z české historie, zajímavosti, drby, rybníky, hrady, zámky, města
Autor diskuse: jeden3 - Profil , 12.5.2022 všeobecné - ostatní
Dále moderují: mlaďoch Profil + Dědek Profil
971 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

Nlovec 01 - Profil | Ne 9.6.2024 13:37:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

https://www.facebook.com/share/v/JYZMYyjRnbCmVBPy/V noci z 9.6.-10.6. došlo k vyhlazení Lidic.

9.-10. 6. 1942 -
Dne 9. června 1942 z rozkazu K. H. Franka nacisté vyhladili středočeskou obec Lidice jako odvetu na českém lidu za atentát na Heydricha. Záminkou se stalo vykonstruované obvinění, že se v Lidicích ukrývaly zbraně a osoby s podílem na atentátu. Celkem 173 lidických mužů bylo zastřeleno na zahradě Horákova statku, další byli zastřeleni po návratu z práce, ženy poslány do KT Ravensbrück a děti, kromě několika vybraných k poněmčení, byly poslány do vyhlazovacího tábora Chełmno, kde byly následně otráveny výfukovými plyny.

Z celkového počtu 503 obyvatel obce bylo zabito, nebo zahynulo v koncentračních táborech 340 lidí: 190 mužů, 60 žen a 88 dětí. Tím však nacisté neskončili, jejich plánem bylo vymazání celé obce — domy byly vypáleny, zničeny trhavinami a srovnány se zemí, rozkopán byl i lidický hřbitov.

Vyhlazení Lidic a později Ležáků nacisté přikládali hlavně odstrašující význam a věnovali mu velký prostor ve své propagandě.

Nlovec 01 - Profil | Pá 7.6.2024 16:56:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

O vylodení spojencov v Normandii a ich víťazstve nad Hitlerom.

Celkový počet spojeneckých vojsk (USA, UK, Kanada) predstavoval približne 3 milióny ľudí. Zároveň bola sila Červenej armády 11 miliónov ľudí. Počet nemeckých vojakov na západnom fronte je 1,4 milióna ľudí. Na Východnom - 6,8 milióna.

Dĺžka druhého frontu bola 640 km. Dĺžka sovietsko-nemeckého frontu je 2700 km. Straty Wehrmachtu na východnom fronte boli 16-krát vyššie ako na západnom fronte.

Vzdialenosť do Berlína pre sovietske jednotky a spojenecké jednotky v čase otvorenia druhého frontu bola plus-mínus rovnaká. Ale Rusi obsadili Berlín. Aj keď je známe, že spojenci skutočne chceli vziať hlavné mesto Nemecka pred sovietskymi jednotkami a stanovili si taký cieľ, aby posilnili svoje právo byť považovaní za víťazov.

Toto je skutočný príspevok Veľkej Británie, SŠA a Kanady ku konečnej porážke nemeckého nacizmu. Ak ide o percento, potom je to maximálne 25 %. Oslavujte samozrejme, ale stále nezabudnite, že skutočný Deň víťazstva je v Moskve 9. mája.

@Miro_Del

Nsven - Profil | Po 3.6.2024 20:29:41 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

"Další prosím."

"Dobré ráno, rádi bychom se vzali."

/"Vaše jména prosím."

"Petr a Pavel Novákovi."

"Vy jste příbuzní? Vidím, že jste si podobní."

"Ano, my jsme bratři."

"Bratři? Tak to se nemůžete vzít."

"Pročpak? Vy neoddáváte páry stejného pohlaví?"

"Ale oddáváme, tisíce, ale ne sourozence, to by byl incest."

Incest? My nejsme homosexuálové!"

"Ne? Tak proč se chcete brát?"

"Samozřejmě pro finanční výhody. A máme se rádi. A žádné jiné vyhlídky kromě
toho nemáme."

"Ale my oddáváme jen homosexuály a lesbičky, kterým byla odepřena práva
zaručená ostatním občanům. Když nejste homosexuálové, můžete si vzít ženu."

"Ale počkejte, to přece mohou homosexuálové také. To, že nejsem homosexuál
ještě neznamená, že si chci vzít nějakou ženskou. Já se chci oženit tady s
Pavlem." "A já zase s Petrem." "Tak vy nás budete diskriminovat jenom proto,
že nejsme homosexuálové?"

"Dobře, dobře, nechme toho. Tady máte ty papíry.

Další!"

Ahoj, chceme se brát!"

"Jména?"

"Jan Hrubý, Jana Čížková, Robert Zelenka a Julie Hrušková."

"Kdo si bere koho?"

"My všichni se chceme navzájem oženit a provdat."

"Ale vždyť jste čtyři!"

"Správně. Čtyři normální bisexuálové a máme se navzájem rádi. Já miluji Janu
a Roberta, Julie miluje Roberta a Jana a Robert zase miluje Julii a mne.
Takže se chceme všichni vzít. Zdůraznit své sexuální preference v manželském
svazku je ta jedině správná cesta."

"Ale my oddáváme jen homosexuální a lesbické páry."

"Takže vy diskriminujete bisexuály?"

"Ne, ne, to jen, že tradiční představa manželského svazku se týká párů."

"Ale, a odkdy se zastáváte tradic?"

"Ne, to ne, chtěl jsem jen říci, že někde prostě musí být stanoven nějaký
limit."

"A to říká kdo? Neexistuje žádné logické zdůvodnění limitovat sňatek jen pro
dvojice. Větší skupiny jsou mnohem lepší. Kromě toho, chceme svá práva.
Starosta města prohlásil, že ústava zaručuje rovná práva všem. Naval ten
oddávací list."
"Tak dobře.



Další prosím."

"Dobrý den. Chci se oženit."

"Jména?"

"David Procházka."

"A jméno partnera?"

"Žádné není. Já si chci vzít sám sebe."

"Sám sebe? Co tím sakra myslíte?"

"To je tak. Můj psychiatr tvrdí, že mám rozpolcenou osobnost. Takže já bych
ty dvě poloviny chtěl spojit sňatkem. Abych mohl podávat daňové přiznání
jako rodina."

"V pořádku. Tady máte ten papír."



"Další! Ta paní s tím kokršpanělem, prosím......"

Nlovec 01 - Profil | St 29.5.2024 19:36:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

mlaďoch >> jo, až nějaký chlap vleze na záchod za moji dcerou, identifikuji se jako zoubková víla.

Nsven - Profil | Út 28.5.2024 19:41:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

lovec 01 >> "Džamila je eso".....
Džamila je především ruská emigrantka, která se sice narodila v Kazachstánu ale ten byl součástí SSSR (dnes je opět součástí SNS, (Společenství nezávislých států) které opět tvoří s dalšími postsovětskými republikami včetně RF, jeden politický a ekonomicky propojený blok. Svůj dospělý věk až do emigrace, strávila v Rusku, v Moskvě...
Není v našem státě tradicí ani obvyklé aby na ministerský post, byli jmenováni emigranti, natož emigranti ze zemí sovětského bloku.
Pokud někdo mohl v dobách komunistického Sovětského Svazu, studovat na prastižní moskevské universitě, pak to nutně musel být člověk politický spolehlivý se stejně spolehlivým rodinným zázemím, člen komunisické strany,, případně velmi politicky činný člen sovětského Komsomolu. Podobně, jako tomu bylo i u nás. To je třeba mít na paměti...

Pokud takový emigrant obrátí v novém prostředí svou prezentaci o 180°, pak je absolutně nevěrohodný ...
Bylo by možné také spekulovat, že z takového důvodu, mohla být použita jako nástroj k odstranění prožidovského presidenta https://www.lidovky.cz/svet/jsem-zid-prohlasil-zeman-ve-washingtonu-odmenil-ho-potlesk.A150302_160706_ln_zahranici_msl
aby mohl být nahrazen člověkem vázaným svým předchozím zaměřením na Moskvu, která bez jakýchkoli pochybností ovládala a řidila celý východní blok, včetně armád Varšavské smlouvy a její zpravodajské služby..

Njeden3 - Profil | Út 28.5.2024 19:27:41 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

PV >> a dovolím si ještě jeden úhel pohledu
nechám sranou becherovku
ale pokdu má paní doktorka opravduz pouze nestranně nahlížet na politiky a jejich nemoci, duševní stavy atd......
jakpak by asi hodnotila jiného postaršího muže, který odvšem na rozdíl od becherovky usíná s jaderným kufříkem pod hlavou , tvrdí se o této funkci,že je to nejmocnější člověk planety - a on si přitom plete státy, světadíly i osoby, podává si ruce s lidma, kteří vůbec nejsou v mítnosti, politiky si plete s vlastní rodinou ........
nemělo by skutečnou odbornici zneklidnovat duševní stav tak mocného člověka, místo světově periferního alkáče bez většího vlivu i moci i v naší malé republice ???? K tomu se nevyjádřila- takže tedy dvojí metr , přirtom zkrat v jednání tohorto muže může způsobit stejný- nebo větší průser pro celou planetu, než ten magor v Kremlu? K němu se ovšem vyjádřila a to dokonce dávno před válkou.
Je těžké v dnešní době zůstat nezaujatý, vím to sám o sobě, ale aktiismus tomu fakt moc nepomádá

Nmlaďoch - Profil | Út 28.5.2024 6:19:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!


O HEJKALOVI, LIDOVÉ BÁJNÉ PŘEDSTAVY A POVĚRY
Hejkal patří k lesním mužům, je také nazýván hýkalem či hejkadlem. Je to bytost představující jakéhosi ducha lesa, který bránil zejména ticho v lese. Jeho jméno je odvozeno nejen od děsivého volání „hejkání“, které vydává, ale i od nejčastějšího jeho pokřiku „Hej, hej!“. Hlas má tak mohutný, že člověk, který mu je na blízku ohluchne a upadne do mdlob. Běda, kdo hejkalovi volání opětoval, tomu skočil na záda a proháněl ho po lese nebo jej roztrhal či umačkal. Hejkal je také velmi rychlý, přichází s hrozným větrem až se vše kolem chvěje. Nebylo radno se na něj ani podívat, kdo se toho odvážil, ten se často roznemohl. Jedno je, ale jisté, křičet na hejkala se nevyplácí.
Hejkal se prý u nás vyskytuje v mnoha podobách. Jako člověk má podobu černého muže, který sedá lidem na záda. Jako pták posedává na stromech, odkud v noci pokřikuje na chodce „hej, hej!“ a tím lidi straší. Ozve-li se mu někdo, skočí mu na záda a tluče ho křídly a klove zobákem. Místy ho zase líčí jako malého jednoletého chlapečka, který je místo oblečení ověšený uzlíky „ranečky“ nebo má chlapeček velikou hlavu, pokrytou širokostřechým kloboukem, o slabých nožkách, takže se zdá, že má jen jednu nohu. A v nejednom případě byl hejkal viděn i jako obr, který, když se postaví na špičky je vyšší nežli les. Nějakému pytlákovi se Hejkadlo zjevilo dokonce v podobě sudu, z něhož vycházelo „povětří“. Proto se mějte v lese na pozoru a pokud na vás někdo křičí „hej!“, tak se neohlížejte, nevolejte zpět, může to být hejkal proměněný do jakékoliv podoby, třeba i jako myslivec.
Nejmocnější hejkalové se u nás vyskytovali na Plzeňsku. Měli podobu mužů pokrytých srstí či mechem a na hlavě nosili kytici z kapradin. Chytali dívky a brali si je za ženy, pokud utekla roztrhal hejkal její dítě. Rádi děsili poutníky a odváděli je z cesty. Zmiňoval se o nich již Jan Amos Komenský v 17. století, který je srovnával s antickými fauny a satyry: „Lesní bohové a diví muži (chlupáči) vymyšlené věci jsou.“ Ženskou obdobou hejkala jsou hejkalky, divoženky a lesní panny. Na severní Moravě jsou také známy húkalky, víly, které vydávají děsivé táhlé houkání a je po nich údajně pojmenován hrad Hukvaldy.
Nejlepším ochranným prostředkem proti němu je opálené koště, jen tím „se mu to může oplatit" a lze ho tak odehnat. Beze strachu může být i ten, kdo má při sobě chléb, to pak hejkal nemá přístup ke své moci. Přijde-li hejkal do stavení, má hospodyně položit na stůl pecen chleba. Ten je pro hejkala těžký, proto ho rozkrojí na polovinu, ale nechá je ležet na stole a odejde. Dále má před nimi ochránit přezutí a obrácení kapes. Pokud se vám již hejkal dostal na záda musíte s ním utíkat na zápraží nebo aspoň pod okap. Pak hejkal odlétne nebo spadne na záda a zmizí. Nejjistější ochranou proti hejkalovi je však svěcená voda a růženec. Po pokropení svěcenou vodou se může proměnit v šedý kámen.

Nmlaďoch - Profil | Pá 24.5.2024 4:20:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vse nejlepší vladimirum k jejich jmeninám

Ať žije Vladimír!
Jméno slovanského původu. Jeho význam se vykládá jako mocný, vládce světa nebo vládce míru. Podle některých nomenologů se masověji rozšířilo až poté, co ruské kmeny ovládli Vikingové. V tomto případě by se ovšem jednalo o obdobu jména Valdemar, tedy velký vládce.
Všechny významy dnešních pěti jmen na tento den najdete v kategorii: https://www.ceskezvyky.cz/pohlednice/2305/
U nás jméno používá cca 86 000 mužů.
Ačkoli působí vznešeně, je toto jméno zatíženo nepřízní osudu. Jeho nositelé se musí velmi snažit, aby se jim v životě dařilo, hodně záleží také na datu narození a příjmení. Často se potýkají se zdravotními problémy a citovými karamboly. Někdy to vypadá, že se ocitli na velkém kolotoči, chvíli jsou nahoře a hned zase dole. Přesto jim ale nechybí smysl pro humor a nezdolná vůle.

https://www.ceskezvyky.cz/vladimir/

Nmlaďoch - Profil | St 22.5.2024 13:50:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

https://www.facebook.com/reel/1494949437755200

toto je možná spíš do nějakýho kutilskýho koutku

Nmlaďoch - Profil | St 22.5.2024 13:48:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

https://www.facebook.com/reel/780596634197315

liberečáci se nemusí bát , jejich hasiči vždy přijedou

Nlovec 01 - Profil | Út 21.5.2024 19:03:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jaro roku 1991 bylo plné událostí v důsledku popřevratových změn , a tak v běhu dějin zanikla důležitá událost v českolovenském letectví , což bylo ukončování provozu letounů MiG-21F-13. Československo , resp. jeho průmysl , vyrobil takřka 200 strojů verze F-13 a bylo jedno ze čtyř zemí na světě , které vyrábělo kompletní stroj typu MiG-21. Stovky českoskovenských pilotů měli tu čest sedět za kniplem F ky a zažít krásu stratosférických výšin nebo dvojnásobnou rychlost zvuku , kterou nejhezčí z řady 21ček přinášela. Pro mnohé se bohužel F ka stala i smutným osudem , stejně jako příslušníku 1.slp Františku Kvapilovi . Podle knih Miroslava Irry je 20.května 1991 zaznamenán poslední let MiGu-21F-13 v československém letectvu , kdy za kniplem stroje s číslem 1104 seděl profesor František Hlavnička . Stroj 1104 prošel i službou u 1.slp , tak v příloze dávám pro připomenutí pár fotek z této doby , včetně fotky Františka Kvapila z titulní strany armádního časopisu a foto posledního pilota 1104 Františka Hlavničky . A na závěr bych chtěl dnes , 30 let od této události , připomenout a vzdát hold všem těm konstruktérům , dělníkům , mechanikům , technikům a pilotům , kteří se zasloužili o nesmazatelný otisk v historii československého vojenského letectví .

NVash - Profil | Út 21.5.2024 16:06:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Twl ať táhnou do zadele kurvy zlodějský 🤬 Ty už fak neví, kde nás škubat 🤮😵🤬
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-ptam-se-ja-ministr-obhajuje-televizni-a-rozhlasove-poplatky-pro-majitele-mobilu-252275

Nlovec 01 - Profil | Po 13.5.2024 19:31:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Teď jsem četl, že p. Čejka netrefil dobu, jinak by byl jasným vítězem eurovize 🤣 ale on si od těch dnešních účinkujících dělal srandu.

Nsven - Profil | St 1.5.2024 23:21:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!


Nlovec 01 - Profil | St 1.5.2024 13:50:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

.

Nmlaďoch - Profil | Čt 25.4.2024 21:17:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

SVATÝ JIŘÍ VYPOUŠTÍ DOBYTEK NA PASTVU, ZVYKY A POVĚRY
V některých krajích, např. na Šumavě je 24. duben dnem, kdy se poprvé vyhánělo na pastvu. Vychází se i z pranostiky: „Na svatého Jiří nezatlapou trávu ani čtyři“. Svůj význam mělo i to, že sv. Jiří platil za ochránce koní a dobytka. Další důvod, proč mohl být tento svátek spojován s obdobím počínající vegetace byl výklad významu jména Jiří. Víme, že je původem řeckého a doslova přeloženo znamená zemědělec, nebo rolník.

V tento den se tedy ve většině vsí konal společný výhon, což znamenalo, že hospodáři po zimě poprvé vyvedli svůj dobytek na náves, kde se obvykle předával obecnímu pastýři. Při této příležitosti se prováděla i jeho evidence, kdy každý hospodář přepočítal kusy svého malého stáda (většinou se jednalo jen o jednu či dvě krávy, tele a několik ovcí s jehňaty). Protože prostý lid neměl k dispozici pergameny a později ani drahý papír, na nějž by se stavy zapisovaly, používal se jednoduchý systém rabuší, což byly dřevěné tyčky s vruby. Vždy se dvě přiložily k sobě a nožem se „zapsal“ počet kusů. Jednu si nechal pro kontrolu hospodář a druhou pastýř. Na podzim se pak rabuše srovnaly a podle nich se spočítalo, zda pastýř vrací vše tak, jak má.

Už od středověku měl výhon slavnostní ráz:

Hospodáři dobytek před prvním odchodem na pastvu umyli, vyleštili mu kopyta, nazdobili ho věnci z lučních květů s červenými stužkami. Červená měla zvířata ochraňovat před zlými silami a uhranutím. Také se často dobytek poléval svěcenou vodou, nebo se výhonu účastnil farář, který dobytku žehnal a kropil ho sám svěcenou vodou. Sílu dodával hospodář dobytku i tím, že ho vyšlehal prutem, který dostal od pastýře o Velikonocích. Než zvířata vyskočila z chléva, hospodář kladl pod práh vařené vejce, drn, březové koště či jinou věc, které byla připisována ochranná moc. V Podmoklech dodržovali tradici dát ve svátek sv. Jiřího dobytku do krmení diviznu, aby krávy dobře dojily. Hospodáři si těmito rituály chtěli zajistit hojnost mléka, masa, vlny, ale i budoucích mláďat.

Majitelé vesnických usedlostí odváděli své vrchnosti dvakrát ročně dohodnutou rentu, jakousi formu nájemného a svátek sv. Jiřího byl dnem kdy se odváděly první daně, jarní. Rolníci většinou odváděli pár grošů, něco málo obilí, případně jedno nebo dvě kuřata a měli povinnost robotovat několik dní v roce. Druhý termín na odvod naturální renty byl podzimní a obvykle to bylo v den sv. Havla (16. 10.)
Na Horácku, Podhorácku i jinde se rozdělovaly pachty, vytyčovaly se hranice polí a zakládaly se nové sady. Volili se a vybírali hutaři neboli polní hlídači.

Aby dobytek neštípaly mouchy, radila stará hospodářská pověra: vem si sádlo hada, který je chycený před sv. Jiří a vem si neopotřebované plátno a namaž to plátno tím sádlem a tím potři svůj dobytek, tak nebudou ty mouchy štípat a dobytek se nebude potit.

„K večerou“, když se mělo hnát domů, zpívali skotáci:

Plevo, plevo – Slunéčko zašlo za horu – k červenýmu javoru –
od javora k dubu– už je krajíc s hubu (jen jednou do úst) – Alalala hu-ú !
(skotáci na Vysocku)

Na závěr něco málo o pastevcích, skotácích:

NVash - Profil | So 20.4.2024 9:53:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jeden3 >> Jj 😫 Horská Kvilda 😱🥶

Njeden3 - Profil | So 20.4.2024 9:22:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

tak skončilo krátké arktické léto a vrátila se nám zima 🤣😂

NVash - Profil | Čt 18.4.2024 20:38:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jeden3 >> No KDYBY byli řidiči slušný a ohleduplný, kurva to by se jezdilo 🙏😤 Takhle musíš přemýšlet i za ostatní idiomy 😫🤘

N1568 - Profil | Čt 18.4.2024 20:30:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jeden3 >> Mám ve všech autech kamery, pro všechny případy. Záznam má výpovědní hodnotu větší, než hromada keců postiženýho :-)

Nsven - Profil | Po 15.4.2024 11:42:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Národní obrození 2.0 ?

Nlovec 01 - Profil | Ne 14.4.2024 23:13:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Amritsarský masakr 13. dubna 1919

V I.sv. válce Indové věrně bojovali za Velkou Británii, Mahátmá Gándhí dokonce osobně verboval dobrovolníky, kteří bojovali za britské zájmy na dalekých bojištích. Indové za svůj loajální přístup očekávali více svobody a autonomie. Po válce se však dočkali pravého opaku - koloniální správa byla naopak utužena a podezřelí vlastenci byli podle nového zákona zatýkáni a vězněni bez soudu. Proti těmto novým zákonům Gándhí zahájil svou první slavnou kampaň nenásilného protestu. Ovšem jak to bývá, nenásilí se občas zvrhlo k násilí a proto po několika týdnech kampaň odvolal.

V Paňdžábském městě Amritsaru byli dva Gándhího stoupenci, populární nacionalističtí předáci zatčeni a deportováni z města. Následně vypukly ve městě nepokoje, během nichž dav vypálil několik vládních budov, zabil pár Britů a zlynčoval dvě Angličanky. Dvacet útočníků bylo zabito. Guvernér provincie se rozhodl tvrdě zasáhnout. Úkolem pacifikace pověřil generála Reginalda Dyera, který vydal zákaz shromažďování a povolal do města evropské a gurkhské oddíly.

Odpoledne 13. dubna 1919 se i přes zákaz shromažďování (o němž vetšinou ani nevěděli) sešlo asi 10000 neozbrojených mužů, žen a i dětí. Byla neděle a mnoho lidí přišlo z okolních vesnic do města slavit hinduistický svátek baisákhí. Generál Dyer své muže rozmístil u jediného širšího východu z prostranství, které bylo jinak téměř úplně uzavřeno vysokými zdmi okolních budov. Bez jediného slova varování vydal rozkaz k palbě. Padesát vojáků během 15 minut do davu vystříleli 1650 nábojů. Potom dali pušky na ramena a ve vyrovnaném útvaru odpochodovali. Podle Britů zemřelo 379 lidí, 1200 bylo zraněno. Podle Indů zemřelo celkem tisíc lidí.

Masakrem to neskončilo. Celá provincie byla uzavřena, vyhlášeno stanné právo. Nastalo masové zatýkání, stovky lidí byly veřejně uzavřeny v klecích či bičovány. Ve všech místech kde došlo k násilnostem proti Britům se všichni chodci museli plazit po břiše. Armáda prováděla čistky po vesnicích a bylo nasazeno i letectvo, které bombardovalo zcela beztrestně naprosto nevinné vesnice.

Události v Paňdžábu proměnily miliony umírněných, trpělivých a loajálních Indů v nacionalisty a nesmiřitelné nepřátele britské říše.

Generál Dyer byl sice odvolán, ale nijak nepotrestán a do Británie se vrátil jako oslavovaný národní hrdina, a hrdý majitel zlatem a drahými kameny zdobené šavle s nápisem: Spasitel Paňdžábu."

Nlovec 01 - Profil | Čt 11.4.2024 15:20:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Česká televize je aktivní nenávistná propaganda,
nikoliv jen cenzura.
Vážený pane inženýre,přečetl jsem si Váš otevřený
dopis řediteli ČT. Je to krásně napsané a hlavně
pravdivě. Jestli se tady někdo chová xenofobně,
rasisticky a vybízí k násilí na skupině lidí tak je to
Česká televize. Být Rus, vzdělaný Syřan, Lybijec či
vlastenecký Čech je podle nich zločin samo o sobě.
Pokud sekáte hlavy za odpadlictví od víry či
cizoložství v Saudské Arábii, nebo upalujete
protestující v ukrajinské Oděse, bombardujete
civilisty po celém světě jako USA, tak jste demokrat.
To, co ČT za naše peníze předvádí, není cenzura.
Cenzura jen škrtá pasáže, které se jí nelíbí. Toto je
aktivní nenávistná propaganda, která je hlavní
náplní všeho. Od filmů, kde jiný než americký krvák
už ani neuvidíte, po zpravodajství či diskusní pořady.
Na diskusní pořady jsou zváni přitroublí štváči, kteří
danému tématu nerozumí, dokonce ani tu svoji
zvrácenou propagandu neumí nějak logicky
zdůvodnit. Romancov, Mitrofanov, Štětina.. ( vesměs
lidé, kteří nám dříve oslavovali Stalina ).
Za komunistů se sice v televizi také
hlásaly nepravdy, ale ne tak nehorázné jak teď.
Museli jsme být neustále vděčni SSSR za osvobození,
ale v zásadě to byla pravda.
Ne jako teď, kdy byla Evropa osvobozena americkou
armádou ( přitom 3 roky byla sovětská fronta
jedinou frontou v Evropě proti Německu a i po invazi
v Normandii nadále vázala přes 65 procent všech sil
nacistického Německa ).
Na osvobození Osvětimi sovětskou armádou byli
pozváni všichni, včetně lidí, jejichž rodiče dělali
dozorce v koncentráku, jenom ne ti, kdo tu Osvětim
osvobodili.
Jako osvoboditel je oslavován americký generál
Patton, nepřítel Židů. Mohu poskytnout výpisky z
jeho válečného deníku, kde píše o Židech, že je to
špinavá podřadná verbež, která si zaslouží v těch
koncentrácích zůstat. Skvělý demokrat, určitě ne
xenofobní.
Za minulého režimu naše televize vysílala kromě
mnoha krásných českých filmů, mnoho
francouzských, italských a jiných kvalitních filmů.
Teď nás krmí od rána do večera tím, že USA jsou
zemí svobody a demokracie.
Jaksi opomínají zmiňovat, že USA masově dovážely
otroky z Afriky, že "zakládající otcové" USA jako
Washington, Jefferson atd. vlastnili sami veliké
množství otroků a existují jejich výroky kritizující
"extremisty", kteří tvrdili, že černoch je člověk se
stejnými právy jako běloch.
Když jsem byl v USA v Alabamě v roce 1971 tak to
bylo jen 6 let po tom, co tam policie a Národní garda
doprovázela dva černošské studenty, kteří se chtěli
zapsat na místní univerzitu. Jinak by je lidé lynčovali
a v čele těchto rasistických lumpů byl guvernér
Alabamy.
Teprve v šedesátých letech 20. století byly postupně
odstraňovány lavičky jen pro bílé, záchody jen pro
bílé a restaurace jen pro bílé. Opravdu vrchol
demokracie.
A tito výtečníci nás budou obviňovat z xenofobie.U
nás jsme zrušili otrokářství tisíc let před tím, než ho
USA zavedly.
Východní Evropa je obviňována z xenofobie a
nedostatečných demokratických tradic. Česká
televize to halasně roztrubuje. A kdo že jsou ty
západní země s hlubokými a dlouhými
demokratickými tradicemi?!? -
Fašistické Německo, fašistická Itálie? Fašistické
Španělsko, kde se sloužily státní mše za Hitlera ještě
desítky let po válce?
Fašisticko-diktátorské Salazarovo Portugalsko?
Rakousko, rodiště Hitlera, kde Adolfa vítaly nadšené
davy při anšlusu Rakouska nacisty?
Kolonialistické země Británie, Francie, Belgie,
Holandsko a další, které jednaly s domorodci,
většinou černé pleti, jako s pod-lidmi? -
Připomínám, že koncentráky nevymyslel Hitler, ale
Britové v jižní Africe, kde tyto koncentrační tábory
pro ženy a děti Búrských bojovníků měly za úkol
tyto rodiny vyhladit hladověním.
Což se jim do velké míry podařilo. To jsou ty vyspělé
demokracie s dlouhými demokratickými tradicemi?
Neustálým opakováním těchto žvástů tomu začínají
lidé pomalu věřit.Kulturně vyspělé Německo vypálilo většinu evropské
části SSSR, vyvraždilo jen v Bělorusku 660 vesnic,
vypálilo a vykradlo paláce v Kyjevě, okolo
Petrohradu, v Oděse, na Krymu atd.
Zlikvidovali všechny průmyslové objekty v této části
světa a zlikvidovali obživu pro desítky milionů lidí.
A hlavním tématem ČT na výročí konce války bylo to,
že se sovětští vojáci chovali v Německu
necivilizovaně. Chovali se skvěle vzhledem k tomu
jak se chovali Němci k nim.
Mimochodem, byl jsem v Berlíně na výročí konce
války a ke cti Němců budiž řečeno, že oni podobné lži
jako ČT nešířili.
Viděl jsem tam velké fotografie z roku 1945 jak ruští
vojáci rozdávají obyvatelům Berlína jídlo, atd.
Takže naše ČT je opravdu i na poměry EU a NATO
nadprůměrně prolhaná.
Je dobré si připomenout, že v minulosti to bylo
mnohokrát tak, že rozumný myslící člověk byl
označován za blbce, kacíře, lháře a extremistu.
A říkali mu to "odborníci" tvrdící, že země je placatá.
Takže vlastně když vám ČT nadává, tak je to důkaz,
že jste slušný a myslící člověk.
Ještě jednou Vám děkuji, Ing. Roman Hronek

Nmlaďoch - Profil | St 10.4.2024 14:22:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

protože je tady několik stavebních mistrů a stavitelů. Kdo z vás by stál o takovýho zaměstnance nebo kolegu?

https://www.facebook.com/reel/1444936269732748

NVash - Profil | St 10.4.2024 12:47:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nlovec 01 - Profil | Út 9.4.2024 21:45:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

..

Nmlaďoch - Profil | Út 9.4.2024 6:55:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vash >> ještě že mám nějakej záhumenek, vrátím se k chovu čuníků

Nvoz - Profil | Po 8.4.2024 20:11:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nlovec 01 - Profil | Po 8.4.2024 19:37:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

..

Nmlaďoch - Profil | Po 8.4.2024 15:01:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

O PASENÍ HUS A DĚTSKÉ PRÁCI V HOSPODÁŘSTVÍ
První dětská práce v hospodářství bývalo pasení hus. Tuto práci mělo dítě na starosti již od čtyř let, ovšem pod častým dohledem matky nebo některé starší osoby. Před třiceti lety (kolem roku 1860), kdy ještě byli v obcích pastýři a husáci, nebyla pastva hus dětmi konána. Obyčejně býval husákem starý, ku práci neschopný muž, který za domluvenou odměnu se zavázal, že od Filipa Jakuba (1. května) do sv. Václava (28. září) bude husy na občině pást.
Každého dne ráno okolo páté hodiny pastýř zatroubil a hospodyně mu vyhnaly ze všech statků dobytek (ovce, kozy a černý dobytek) do stáda. Hned na to se ozvala husákova trubka (z kozího rohu), aby všechny hospodyně vyhnaly do stáda také husy. V některých obcích pásly husy pohromadě i v roce 1893, ale ne k tomu ustanovení husáci, nýbrž chalupníci a podruzi „pořídkou“ (každý tři dny).
Odměna husáka byla každoročně stejná. Po sv. Václavu vzal pytel a šel po všech domech, ze kterých husy pásl, a dostal tolik „másů“ žita, kolik hus pásl (z každé husy „máz“ žita), a o posvícení koláč. (Jeden máz je 1,41 litru)
Když dosáhlo dítě šestého roku, tak začalo chodit do školy a se starším spolužákem již začali pást dobytek. Byla to zajisté veliká úloha pro dítě: býti školákem a zároveň pasákem. Ráno muselo dítě o páté hodině vstávat a hnát dobytek. O osmé hodině ho nahradil pasák, který byl někým ze starších domácích a děti šly do školy. V poledne přišly domů, naobědvaly se a šly zase do školy a po škole opět pásly dobytek až do večera. Takovým žákům nezbývalo příliš času k opakování a vypracování úloh, a každý učitel venkovské školy dosvědčil, že nebylo možné, aby v létě žák dosáhl takových školních úspěchů, jako v době zimní. Proto si každý učitel od pastvy stěžoval, neboť žák, pasák (musel-li časně vstávat) ve škole podřimoval.
Do oken svítí bílý den,
kdo není lenoch, z lůžka ven!
A kdo je lenoch, zůstaň spát,
však se mu budou ptáci smát.
Kde bylo více dětí, zvláště u chalupníků muselo některé do služby. Trefilo-li na nesvědomitého hospodáře, který ho využíval i k pasení dopolednímu, tím dítě návštěvu školy zanedbávalo. Takový pasáček dostal ročně 5—7 zl., na dvě košile a na kalhoty plátna. Děvče tutéž sumu v penězích a k tomu dvě košile, kartónový šátek a zástěru.
V zimním čase byla návštěva školy docela pravidelná, vyjma nemoci a neschůdné cesty nescházelo ve škole žádné dítko. Říkalo se: „Když se dobytek na podzim zavře, škola se otevře.“ V zimě za dlouhých večerů draly děti peří, a některé z nich četly knihu, obyčejně ze školní knihovny vypůjčenou. Chlapci škole odrostlí (přes 14 roků staří), kterých nebylo k domácím pracím nezbytně třeba se dávali do učení na řemeslo nebo šli do služby. Byl-li chlapec slabý šel za pasáka — silnější za „pohůnka“. Pasák škole odrostlý dostal za roční služby 10—13 zl., na dvoje kalhoty a na dvě košile plátna. V létě pásl dobytek a v zimě vypomáhal při „mlátění“, kydání a vyvážení hnoje a obyčejně měl na starosti sekat řepu pro dobytek do řezanky.
Pohůnkova práce v létě: ráno o třetí hodině vedl dobytek na pastvu někam na pokraj louky, aby je do pěti hodin napásl. Pak posnídal a jel vláčit nebo orat, anebo vůbec zastával práci, která se měla ten den dobytkem konat. V poledne nakrmil dobytek, a bylo-li snad s vožením sena nebo svážením obilí napilno, svážel (měl-li hospodář koně, tak hlavně s nimi se pracovalo, voly se jen vypomáhalo). Na večer, po odpolední práci, vedl zase dobytek na pastvu. V zimě bylo jeho každodenní prací: třikrát denně napájet a krmit dobytek řezankou, do níž namíchal sekanou řepu, a když se blížilo k jaru, tak šrot.
Nebyly-li v zimě zledovatělé cesty a neměl-li hospodář koně, vyvážel pohunek s voly hnůj na pole a občas přivezl i dříví z lesa. Nebylo-li vožení nebo „mlátění“, sekal pohůnek dříví na louče. Pohůnek 15 roků starý dostával ročně 14-17 zl. služného, na dvoje kalhoty a na dvě košile plátna. Silnější, starší přes 15 roků, který se vyznal v kosení trávy, hasákování žita a sečení ovsa, dostával 18—23 zl., plátna na dvě košile a někdy na celé šaty bavlněného cajku.
Děvčata, přes 14 roků stará, šla do služby za pasačky nebo do města za chůvy. Která zůstala doma, učila se v zimě příst, vypomáhala při mlátění a poklidu dobytka. Zjara chodila na panské vysazování lesa (za denní plat 30 kr.), setí a pletí lesní školky. V létě na sušení sena, okopávání brambor a řepy. V čase žní nakládaly na snopy při vázání obilí, na podzim pomáhala při „klidění“ brambor a řepy buď větším rolníkům ve vsi nebo na panském za 30 kr. denně.

Njeden3 - Profil | Čt 4.4.2024 8:47:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

tohle by měla asi být povinná četba pro púolitiky u nás i v brusele - zejména pro ty,co mají místo mozku zelenou kostku

https://www.autoforum.cz/zivot-ridice/elektricka-sit-se-v-nizozemsku-pretezuje-tak-moc-ze-lide-dostavaji-kvuli-dobijeni-elektromobilu-od-operatoru-siti-vyhruzne-dopisy/

a tady je to nejpodstatnější z článku - proč masová elektromobilita nikdy nemůže fungovat !!!!!
/ to se ještě nepočítá tlak brusele na to,aby všichni začali ropit elektřinou - no zřejmě asi budou elektřinu brát někde z nulového bodu

Použijeme-li mnohokrát dříve zmíněný přibližný přepočet „nádrže spalovacího auta na baterii elektromobilu” a naopak, máme v obyčejné 55litrové nádrži naftového vozu o hmotnosti asi tak 50 kg (46,8 kg bude vážit náplň, 3,2kilová nádrž už bude něco, ale dejme tomu) ekvivalent nejméně okolo 215 kWh uložených v baterii, která při dnešních možnostech podobných akumulátorů váží přes 1,3 tuny. Už to samo o sobě je absurdní (ne)poměr, o tom ale dnes hovořit nechceme.

Takovou nádrž dolijete naftou u čerpací stanice asi za 2 minuty. A když u ní bude tankovat najednou 8 aut, pořád všechna odjedou za 2 minuty. A když po celé zemi bude najednou tankovat tisíc aut, pořád všechna odjedou za 2 minuty. Převeďme si to do potřebného elektrického výkonu. Abyste 215kWh akumulátor nabili za 2 minuty, potřebujete k tomu elektrický výkon nejméně okolo 7,2 MW, to když dobíjení bude probíhat s (při takové rychlosti těžko kdy dosažitelnou, ale buďme velkorysí) 90% účinností.

Když budete u jedné stanice takto dobíjet 8 aut, potřebujete už skoro 60 MW. A když po celé zemi budete dobíjet 1 000 aut, potřebujete 7,2 GW. Dle ČSÚ se instalovaný výkon všech elektráren v České republice hodnoty pohybuje okolo 21 GW. Chápete? Pouhých 1 000 naráz dobíjených aut „jen” rychlostí dolévání obyčejné nafty do nádrže by „vyžralo” víc než třetinu veškerého technicky dostupného výkonu všech elektráren v Česku - pro celou zemi, pro všechny firmy, pro všechny domácnosti, pro všechny nemocnice, obchody, úřady, fitness centra, prostě pro úplně všechno. A kde by se vzala síť, která bude takový výkon do kdejaké „díry” distribuovat? Je to naprostá utopie optikou jakkoli dohledné budoucnosti a kdo hovoří o výše popsaném jako fakticky brzy možném, jedním slovem lže navzdory tomu, že i velmi povolaní lidé opakovaně zmiňovali, jak se věci mají. Pro pár aut na pár místech v zemi? Možná. Pro běžný život nás všech kdekoli v Česku? Ani omylem.

NVash - Profil | St 3.4.2024 14:32:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nlovec 01 - Profil | Út 2.4.2024 9:39:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

,

Nlovec 01 - Profil | Ne 31.3.2024 16:48:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jeden by brečel…Co se také podařilo úspěšně zničit, rozprodat a rozkrást…

Československá námořní plavba.
V osmdesátých letech i na začátku let devadesátých ČNP ekonomicky fungovala především jako spolehlivý přispěvatel valut do státního rozpočtu. Firma v tomto období provozovala zhruba dvacítku námořních lodí, průměrné obchodní obraty na každé z nich se pohybovaly kolem pěti až deseti tisíc dolarů denně.Když si to vynásobíte dvaceti, můžete si udělat představu, že šlo o jednu z nejvýdělečnějších firem v tehdejším Československu. ČNP přitom tehdy nepotřebovala žádné provozní úvěry. Měla dvě zahraniční filiálky, v Londýně a New Yorku. Již od roku 1985 plně využívala satelitní spojení všech svých lodí s pražským ústředím, a byla dokonce vybrána pro testovací provoz budoucí satelitní telefonní sítě. Kromě toho ji zdobila pověst spolehlivého rejdaře, kterému až na jednu výjimku nikdy žádná loď neztroskotala. A jak to s ČNP dopadlo po roce 89 všichni víme.

Nlovec 01 - Profil | Pá 29.3.2024 13:06:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

.

Nlovec 01 - Profil | St 27.3.2024 20:23:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!


Nlovec 01 - Profil | Út 26.3.2024 16:04:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

🤔

Nlovec 01 - Profil | Út 26.3.2024 15:57:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vash >> to dřív protáhneme my 😡

Nlovec 01 - Profil | Ne 24.3.2024 18:55:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vash >> https://www.facebook.com/Bee.Ccreative/videos/389491317225748/
Pro tebe jsem taky něco našel 🙂

Nlovec 01 - Profil | Ne 24.3.2024 18:49:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jeden3 >> mám pro tebe typ 🙂

Nlovec 01 - Profil | So 23.3.2024 18:29:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

🤔 a takhle my si tady žijem

NVash - Profil | Čt 21.3.2024 11:30:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Docela hustý 😫 Twl tuto se za nás nedělo. Jasný sem tam nějaká šikana byla. Sem zvědavej jak to dopadne 🤨😤🤘
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-otresna-sikana-na-skole-v-blovicich-strkani-tuzek-do-zadku-kaleni-do-kose-40464982

Nmlaďoch - Profil | Čt 21.3.2024 6:13:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nmlaďoch - Profil | Po 18.3.2024 14:43:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

PÁTÁ POSTNÍ NEDĚLE - SMRTNÁ (JUDICA)
Smrtná, Smrtelná nebo opět Černá
Podle církevní liturgie má tato neděle název Judica. Pátá postní neděle zahajuje nejposvátnější období církevního roku, období Kristova utrpení, které vrcholí Svatým týdnem a jeho posvátným triduem. V kostelech se na oltářích zahalovaly kříže, přesně podle starokřesťanské tradice z 3. a 4. století, kdy kříže ještě nenesly postavu Kristovu, ale bývaly bohatě zdobené a tato jejich výzdoba by narušila vážnost postního času. Odhalovaly se při velkopáteční bohoslužbě a obrazy zůstaly zahalené až do Veliké noci, jejich zahalení mělo umocnit prožitek ze zázraku Ježíšova zmrtvýchvstání.
Původní název Smrtná neděle pochází od prastarého obřadu vynášení smrtky ze vsi. Tento obyčej vynášení smrti je pokládán za nejstarší jarní obřad v českém zvykosloví lidovém a sahá až do let 1366 a 1384. Tento obyčej se udržel v podobě takřka nezměněné. Morana je symbolem nejen zimy, ale také nemoci, smrti, dlouhých tmavých nocí a vůbec všeho, co lidem škodí. "Krutá zima konečně umírá a její moc jaro přebírá. To, co zabíjelo, musí nyní taky umříti..."
Obřad vynášení na kůlu připevněné slaměné figury Smrti (Smrtholky, Morany, Moreny, Mařeny) měl dvě části. V té první nejprve děti ustrojily na kůl připevněnou figurínu z materiálu, který symbolizuje zánik a smrt: základem byla vymlácená suchá sláma, obnošené šaty bezvýrazných barev, náhrdelníky z vaječných výdunků nebo prázdných ulit hlemýžďů, všechno tedy mrtvé pozůstatky někdejšího života. Hotovou smrtku děvčata po obchůzce obce vynesla za ves. Někde byla spálena, častěji byla vhozena do tekoucí vody. Smrti se spílalo, po vhození do vody se před ní utíkalo. Děti se bály démonů, aby se nevzpamatovaly a za nimi neběžely. Kdo byl poslední, ten měl příští rok zpečetěn, měl zemřít. V obřadu šlo o ukončení celého zimního času, často pro lidi krutého období.
Smrt, smrt ukrutná, kyselica nechutná!
Kyselicu sníme a smrt utopíme!
V protikladu k vynesení smrti se v druhé části obřadu do vesnice vnášelo nové léto – líto, letečko, májíček, májka. Na rozdíl od smrtky byl májíček tvořen z živých a barevných materiálů. Šlo o malý smrček, borovičku, nebo ratolístku, kterou dívky ovázaly pestrobarevnými stužkami, mašlemi. Ozdobily jej barevnými papírky, holubičkami, obrázky, barevně zdobenými výdunky vajíček. Převládala červená barva, symbolizující nový život. Podobný smysl míval i další důležitý doplněk májky, a to malá panenka, jako symbol plodnosti a budoucnosti. S lítem pak chodila děvčata koledovat po vesnici a dostávala drobné dárečky, třeba jablka, ořechy a koláče. Vítala tak světlo a teplo a otvírala cestu létu.
S křesťanskými Velikonocemi tento obřad nemá nic společného, naopak, církev tento zvyk zpočátku zakazovala jako pohanský, ale církevní otcové časem pochopili, že takové zákazy naopak staré pohanské zvyky mezi lidmi ještě víc podpoří. A tak s jejich nenápadným přispěním se pohanský zvyk postupně přeměnil na nevinný symbol konce zimy. Vesna vítězila nad Morenou. .

Nsven - Profil | Ne 17.3.2024 10:31:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!


Nlovec 01 - Profil | So 16.3.2024 19:03:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

.

Nlovec 01 - Profil | Čt 14.3.2024 21:55:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

85 let od vyhlášení protektorátu Čechy a Morava

Nmlaďoch - Profil | Čt 14.3.2024 12:34:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nsven - Profil | St 13.3.2024 16:12:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Senioři nezapáchají, protože by se nemyli, podle vědců je to signál, že je má tlupa odvrhnout..

(Průzkumný balonek... v případě veřejné akceptace podobného článku, bude příští zřejmě na téma: "Plynové komory, jako ekonomicky nejvýhodnější řešení, důchodové reformy"
Takový článek bych očekával v třicátých letech minulého století, v nacistickém Německu, podepsaný doktorem Mengelem...)

Dnes 13. 3., 12:17
Jaroslav Kral

Mediální prostor plní rozhořčené reakce, že „útoky“ na důchodce jsou nemístné. Podobné reakce jsou přitom zcela přirozené, odpor a opovžení ke všemu starému je podle vědců nástrojem přírody.
Proč?
Přirozený výběr je založen na principu posunu tzv. fenotypových znaků směrem ke zvýšené adaptaci jedince a jeho potomstva.
Selekce začíná jednoduše od nejslabších členů společenstva, aby následně přežili ti nejsilnější.
Cílem je zachovat rod v jeho nejkvalitnější podobě.
V přírodě tak povětšinou platí i to, že zástupci zvířecí říše starší jedince vlastního druhu nechají zemřít.
Příroda jednoduše nemá žádnou výhodu z udržování zástupců postreprodukčního věku. Za abnormalitu je považováno sociální chování, kdy se některé druhy o své starší členy starají.
Činí tak třeba sloni, lidoopi či kosatky.
Podobně se však chovají nejen zástupci zvířecí říše, ale také lidé.
Takzvaná senicida neboli usmrcování nebo nucené sebevraždy starých a nevyléčitelně nemocných lidí je známá například u Eskymáků.
Nemusíme přitom nutně zacházet do podobného extrému.
To, že tlupa jednoduše na samotný okraj společenstva odvrhne ty, kteří odčerpávají její zdroje a vyžadují péči i potravu, aniž by přispívali k reprodukci, je zcela přirozeným chováním.
Jaké jsou známky stárnutí u člověka
Takzvaná senesence neboli biologické stárnutí označuje postupné zhoršování funkčních charakteristik v živých organismech.
Stárnutí je u organismů téměř nevyhnutelnou vlastností, přesto se délka života u různých druhů velmi liší a jen u obratlovců dosahuje několika řádů.
Tato obrovská fenotypová rozmanitost je způsobena odlišnou evolucí.
Přímo stárnutí člověka je zatím pro biology ne zcela prozkoumanou kapitolou.
Jedná se o proces, který se projevuje postupným chátráním tělesné schrány a snižováním efektivity a účinnosti fungování organismu, hromaděním defektů a klesající schopností defekty opravovat, nahrazovat vadné či odumřelé buňky novými.
Jedním z neklamných projevů tohoto stavu je i ten, který si možná se stářím úplně nespojujeme, avšak přehlédnout ho nelze: typický odér.
V Japonsku pro něj dokonce vynalezli vlastní slovo, nazývá se kareishū.
Podle některých názorů připomíná zatuchlou vodě či sklepení, jiní jej připodobňují třeba k pohance či letitému pivu.
Opisován bývá též jako zápach travnatý nebo mastný.
Účastníci jedné studie na toto téma dokonce explicitně neuvedli, že by šlo přímo o zápach, ale specifický odér jim připomínal vůni starých knih. Proč se u starších lidí objevuje zápach Tento projev je starším lidem skutečně vlastní.
A jeho původ určitě netkví v nedostačující hygieně.
Je za něj zodpovědný nenasycený aldehyd 2-nonenal, jak odhalila studie vědeckého pracovníka Johana Lundströma z institutu Karolinska Institutet ve Stockholmu. Detekována byla tato složka pouze u lidí starších čtyřiceti let a dnes již máme také potvrzeno s věkem se její hladina zvyšuje - čím starší člověk, tím větší signál, že by ho měla společnost opustit.
Tyto změny jsou však vyvolány přirozeným stárnutím pokožky, kdy dochází k zeslabování přirozené antioxidační obrany a mění se složení potu a kožního mazu. Aldehyd 2-nonenal vzniká oxidativní degradací omega-7 nenasycených mastných kyselin. Právě čich je přitom stěžejním smyslem, který nám pomáhá se v lidském společenství orientovat a je tedy určujícím pro strategii přežití.
Pakliže prostřednictvím našeho čichového orgánu detekujeme tělesný pach, jsme schopni získat informace o věku, ale také potenciálním zdraví či nemoci.
A tedy i o tom, zda je náš protějšek reprodukčně vhodný.
Tato schopnost představuje tedy jednoznačnou evoluční výhodu.
Ostatně stačí si uvědomit, že se traduje, že nám vyhlédnutý partner jednoduše musí „vonět“.
https://medium.seznam.cz/clanek/jaroslav-kral-seniori-nezapachaji-protoze-by-se-nemyli-podle-vedcu-je-to-signal-ze-je-ma-tlupa-rychle-odvrhnout-51278

Njeden3 - Profil | St 13.3.2024 7:53:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

-

Njeden3 - Profil | St 13.3.2024 7:51:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

,

Nmlaďoch - Profil | Út 12.3.2024 13:57:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nmlaďoch - Profil | Út 12.3.2024 11:54:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ŘEHOŘSKÉ VORAČKY A POCTA PRVNÍ ORBĚ
Doba zimního pohodlí, přástek, draní peří a dalších domácích prací uplynula. Jaro zaklepalo na dveře a celá ves se chystala na polní práce. Mládež chystala se oslavit počátek orání – svatořehořskými voračkami. Tato oslava měla jiný účel, jiná říkadla než masopustní voračky. Mladí lidé se v tomto čase sešli na jednom místě v obci, některého z nich dlouhou žitnou a pšeničnou slámou od paty až po hlavu ovázali, na hlavu mu postavili čepici ze slámy upletenou do špičky (cukrovému klobouku podobnou). Na obličej mu připnuli škrabošku, nebo mu obličej počernili, aby nebyl k poznání. Potom v průvodu s ním při hudbě, zpěvu a vejskání chodili po vsi od domu k domu a v každém stavení ať před vraty nebo ve světnici si hospodyně s tímto slaměným mužem zatančily a zazpívaly. Po tanci a zpěvu mládenci každému hospodáři a hospodyni přejí:
„Milý pantáto a panímámo! přejeme Vám, aby Vám Pán Bůh toto léto hojnost obilí na polích, mnoho mandel v stodolách, mnoho set korců na sejpce, hojnost trav na lukách udělil, ať máte plné stáje skotu a bravu a na dvoře plno havěti, slepic, kachen a hus, hojnost ovoce na sadech, aby se vám hojně všeho urodilo, aby to Bůh od mrazů, sucha a mokra, krupobití a vší nákazy chrániti a ode všeho zlého zachovati ráčil, aby jste nedostatku žádného na chlebě, na koláčích a na bábovkách, na ďolcích a lívancících, na píci a ovoci, na mléku a sejru, na smetaně a másle, na vejcích a kuřatech po celý rok nedostatku neměli…“
Po skončeném přání dal hospodář něco na penězích, hospodyně na božím daru a dívky po vejcích atd. Tak zchodili celou ves. Z posledního statku šli do příbytku nebo hostince, v němž si dary rozdělili, ale nejvíce z udělených darů nechali na společný kvas. Někdy na zábavu pozvali jen samé mládence s hudebníky, a místem k tomu kvasu pozvali i hospodáře, hospodyně a dívky. Hodovali, jedli a pili až do rána a písně zpívali.

Nsven - Profil | Ne 10.3.2024 18:54:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zazvonil zvonec a pohádkám o čisté elektromobilitě v EU je konec

Zazvonil zvonec a pohádkám o čisté elektromobilitě v EU je konec

V pondělí 4. 3. vybuchla v sídle EU v Bruselu bomba.
Klíčová média si toho nevšimla: Evropský parlament přijal na návrh Komise usnesení, že elektromobil není automaticky klimaticky neutrální vůz.
Protlačovaným e-autům zazvonil v EU umíráček.

Rozhodnutí poslanců EU předcházelo „překvapivé“ zjištění Evropské komise (EK), že do emisní bilance čistě elektrických aut (BEV) se musí započítat celý životní cyklus auta včetně velmi emisně šeredné bilanční výroby baterie, ztráty z provozu jako i fakt, že většina elektrických aut má svůj výfuk vlastně v uhelné elektrárně.
Totiž že v energetickém mixu většiny evropských zemí převládá výroba elektřiny z uhlí a plynu.
Příkladně v takovém Polsku ze 70 %, v Česku z poloviny a v deklarovaně zeleném Německu ze 40 procent.
O čem se přitom příliš nemluví, je skutečnost, že zatím neexistuje spolehlivá, efektivní a cenově dostupná recyklace baterií jako typicky nebezpečného odpadu.
Přitom Frans Timmermans v roce 2022 za návštěvy v Praze tvrdil, že chudší země EU včetně Česka se „naučí mít elektromobily rády“, až k nim dorazí ze západu Evropy jako ojetiny
Zákaz výroby a prodeje nových aut se spalovacími motory ve prospěch tvrdě prosazovaných a dotovaných elektroaut přitom Evropský parlament schválil teprve loni v polovině února, když mu k tomu k úžasu F. Timmermanse umetlo předtím aktivně cestu i předsednictví ČR v Evropské radě v druhé polovině 2022. Stačilo z českého pytláka udělat evropského hajného.... .

Celý článek:
https://medium.seznam.cz/clanek/milan-smutny-zazvonil-zvonec-a-pohadkam-o-ciste-elektromobilite-v-eu-je-konec-50719

Nlovec 01 - Profil | So 9.3.2024 18:51:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

9. března 1454 se narodil Amerigo Vespucci, italský cestovatel a objevitel. Mořeplavec, po kterém byla pojmenována Amerika. Svým zkoumáním došel k závěru, že jeho předchůdci neobjevili zapadní cestu do Indie, ale připluli k břehům dosud neznámého kontinentu. Když Kryštof Kolumbus doplul ke břehům Ameriky, domníval se, že je v Asii. To, že země na západě je ve skutečnosti zatím neznámým kontinentem, si uvědomil až Amerigo Vespucci. A trvalo to zhruba deset let.

Nsven - Profil | So 9.3.2024 16:22:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

lovec 01 >> lo.vec 01 - 9.3.2024 13:02:33 >> https://cs.wikipedia.org/wiki/Ob%C4%9Bti_nacistick%C3%A9ho_N%C4%9Bmecka_v_%C4%8Ceskoslovensku

Historici v nové knize Okupace 1968 a její oběti zpřesnili počet obětí, které si vyžádala okupace Československa v roce 1968. Podle aktuálních čísel zemřelo v jejím důsledku do konce roku 1968 137 Čechů a Slováků.
https://archiv.hn.cz/c1-65849820-obeti-okupace-v-srpnu-1968-bylo-137

Nlovec 01 - Profil | So 9.3.2024 13:02:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nikdy NEZAPOMENEME co nám Němci provedli!

‼️ V noci z 8. na 9. března 1944 Němci zabili v plynových komorách více než 3 700 Židů. Šlo o největší jednorázovou vraždu československých občanů během druhé světové války. Historici to považují za symbol vraždění a deportací českých Židů a Romů.

‼️ Tábor, jehož účelem byla likvidace Slovanů, Židů a Romů byl zřízen v září 1943. Nejdříve do něj směřovalo 5 000 Židů z Terezína, v prosinci dalších 5 000. „Dalších 7 500 terezínských vězňů se do něj dostalo v květnu 1944. Dohromady v něm pobývalo 17 500 lidí, ze kterých přežilo o něco víc než tisíc.

‼️ V rodinném táboře, označovaném v Birkenau jako sekce BIIb, vězňové živořili na úzkém zabláceném pruhu obklopeném plotem nabitým elektřinou, trpěli hladem, zimou, vyčerpáním, nemocemi a špatnými hygienickými podmínkami. Úmrtnost zde ostatně nebyla o nic menší než jinde v Osvětimi. Děti směly přes den pobývat na dětském bloku, kde se s vychovateli vedenými charismatickým Fredy Hirschem věnovaly improvizované výuce a hrám.

‼️ Nebývalá „privilegia“, jichž se vězňům rodinného tábora dostalo, byla pro členy osvětimského odbojového hnutí naprostou záhadou. Po nějaké době se jim však podařilo odhalit, že na osobních dokumentech vězňů stojí zkratka „SB“ a doba 6 měsíců. „SB“ - „Sonderbehandlung“, česky „zvláštní zacházení“ - znamenalo v německém nacistickém žargonu krycí označení pro popravu bez rozsudku, v Osvětimi zpravidla smrt v plynových komorách.

‼️ Čest památce všem obětem nacistického německého režimu, který likvidoval zejména slovanské etnikum, při touze vybudovat jednotnou Euroříši s nadvládou germánských lepšolidí. Sláva našim osvoboditelům, zejména Rudé armádě!

‼️ Nikdy nezapomeneme ‼️

Zdroj:
https://www.facebook.com/share/p/B4bHW98zrpkw5MQw/

Nlovec 01 - Profil | Pá 8.3.2024 20:34:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

(Nemci si uplietli na seba vlastný bič!!!)

Migrace důchodců v Německu
Německo má zvláštní problém, o kterém jest zakázáno hovořit a informovat. Tím problémem je migrace. Ovšem ne migrace tmavých do Německa za snazším životem, ale migrace německých důchodců na jih k moři za lepším stářím. Němečtí důchodci zjistili, že ve Španělsku, v Řecku, v Itálii jsou levnější nemovitosti, nemusí se tam topit, alespoň ne tolik co v Německu a je tam moře. Hromadně tedy emigrují na jih Evropy. Německo má s tím obrovský problém. Jak je možné, že někomu vadí, že se zbaví důchodců? Odpověď je nasnadě. Ti lidé si s sebou vezou i prachy z důchodů. Německo je vyplácí, ale důchodci to roztočí jinde. Jinde platí a opravují nemovitosti, jinde kupují jídlo, oblečení ap. Naopak migranti z Afriky si s sebou žádné důchody nevezou. Ti si jedou pro dávky do Německa. Takže Němci cálují jak diví. Navíc jim dost kolabuje ekonomika, jsou tam dražší zdroje, jako všude, ale nejdříve se propouští nekvalifikovaná síla, na které je německý průmysl založený. Tedy produkují si další nezaměstnané lidi na dávkách.:) myslím, že Němcům za pár let závidět opravdu nebudeme.

(Naši důchodci se jistě na něco podobného také chystají ? ? ?)

Njeden3 - Profil | Pá 8.3.2024 7:18:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

.

Nlovec 01 - Profil | Čt 7.3.2024 19:11:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

.

Nlovec 01 - Profil | St 6.3.2024 17:49:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

.

Nsven - Profil | St 6.3.2024 14:49:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Karel Kryl (12. dubna 1944 Kroměříž – 3. března 1994 Mnichov


Nsven - Profil | Po 4.3.2024 9:49:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!


Nlovec 01 - Profil | Ne 3.3.2024 19:48:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jeden3 >> pan Pečinka je jiného názoru 🤦

Nlovec 01 - Profil | Ne 3.3.2024 18:16:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jeden3 >> .

Červené karty: Pietromarconi