Úhyn kaprů v rybníku 1,5ha

Ahoj všem, budu moc rád za rady. Mám nově rybník 1,5 ha. Rok jsem jej opravoval, byl vcelku v dezolátním stavu. Po roce jsem jej konečně neapustil a koupil 100ks kaprů, kolem 60cm pro radost. Teď, asi po měsíci nasazení už jsem našel pistupně už 3 chcíiny. Kupoval jsem od dvou dodavatelů po 50ti. První přijel, nasadil na káď takový rukáv, vše vypustil a bylo. Nechoval se k nim moc dobře, pustil je docela z výšky na melčinu. Neměl jsem žadnou zkušenost, tedy jsem jako vůl vše odkýval, zaplatil a on jel... Trd uz bych se asi ozval. Druhý byl přesný opak, profík, všechny kusy keserem krásně vyndal, ukázal, choval se k nim jako k dětem. Myslíte, že ten úhyn může být tím zacházením toho prvního? Ale že by se to projevilo až po měsíci??? Nebo jsem jen hysterka a je to normální, že nějaké procento (nyní 3%) uhyne...? Přikřmuju tvrdou kukuřicí, pšenice a trochou slunečnice (tak mi poradili). Množství 5% váhy ryb týdně, tedy cca 50kg. Znovu moc předem děkuju za rady, hrozně mě to mrzí, mám to jako takovou srdcovku :-( Jinak ještě, přítok mám z lesa, tedy žádný rybník nademnou, že by něco špatného přišlo s vodou...
Autor diskuse: čočkin - Profil , 20.4.2024 kaprařina - ostatní
19 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NPedro1 - Profil | Út 23.4.2024 11:41:52

čočkin >> Hele nemám rybník s kaprama. Kdybych měl, nedal bych tam 100 ks kapra 60 cm. K čemu to je dobrý kromě toho, že Ti to zrejou na sračku a voda bude jako bláto? Kdybych měl rybník, nedal bych tam kapry vůbec, respektive do 1,5 ha bych jich dal tak 10 ks. A v první řadě bych si zjistil relevantní informace o tom, jak to trošku rozumně dělat a co se může stát.
Za mě pokud je nechceš vykrmovat, tak se na ně vykašli, nebo jim tam nasyp jednou týdně 2 kbelíky namočené pšenice.

NPvl - Profil | Ne 21.4.2024 19:27:13

Já osobně kdybych byl majitelem tak kuku v této době mírně uvařil a nebo alespoň namočil .Důvod --pro lepší trávení v chladné vodě . Později už bych to neřešil

Nčongr - Profil | So 20.4.2024 21:08:29

čočkin >> Ahoj, před napuštěním vyvápnit, hrozí vodnatelnost, plísně atd. Vždy brát jen z jedné sádky, jinak hrozí infekce!!!! Ať se daří 🐟👍👍

NHolajz2 - Profil | Ne 21.4.2024 19:25:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já chci mít taky 1,5 ha rybník pro radost! :⁠-⁠D Jak tu zaznělo, z virémie strach mít nemusíš, na tu je voda studená a hlavně pokud by to byla virémie, už bys posbíral 100 ks chcíplotin. Před třiceti lety jsem to zažil na jednom našem revíru a bylo to neuvěřitelné! Kapři uhynou všichni.
Trochu mě zaráží, že jsi letos už krmil, to máš tak mělký rybník, že byla teplota vody vhodná na krmení?! Tvrdou kukuřicí rybu zazdíš, nekrmil bych ní ani v teplé vodě. Pokud chceš přírůstky, krm pšenicí, nic lepšího za rozumné peníze neseženeš.
Nastuduj si něco o chovu ryb, český rybářský svaz vydal Příručku hospodáře, tam by ses mohl dozvědět důležité informace. Měl jsem ji v ruce, ale nekoukal dovnitř. :⁠-⁠) Nejdůležitější pro tebe je informace o teplotě vody, od toho se vše odvíjí.
Úhyn tří kusů bych zatím neřešil, není zrovna šťastné nasazovat ryby v březnu, kdy ryba po zimě může být různě oslabená. Vem si, jaká zima letos byla - po Vánocích obleva, na Silvestra jsme chytali kapry jak po vysazení, ryba mohla spálit v následujících týdnech zásoby na zimu a v březnu konec. Společně s manipulací se to promítlo do výsledného úhynu. Držím palce, ať se daří!

NShaker - Profil | So 20.4.2024 21:02:18

Ve vysazování bych neviděl problem. Z mého pohledu je možná druhý případ vysazování horší. (Ryby se o keser mohou poškodit a následně zaplísnit... Atd)
Jak ty zdechliny vypadali? Měli nějaké poškození? Nevařená kukuřice je velký problém! A rozhodně spousta rybářů/chovatelů nedoporučuje! Ryby se nažerou a nafouknou!
Předpokládám, že ryby byly od profiku sádkované a v dobré kondici takže bych jarní (virémie ,...) úhyn vyloučil.
Úhyn 3ks bych osobně neviděl jako závažný problém ale bylo teplé počasí a zemědělci vyjeli do polí tak bych byl opatrný jestli to nebylo nějakým postřikem! Pokud by byl úhyn ve větším nebo začal narůstat tak okamžitě udělat rozbory vody!

NMalda512 - Profil | So 20.4.2024 20:04:09

Je to zcela běžné . Je to ryba a může i během převozu dojít k nějakému poškození a nebo jednoduše se ,,nesrovnal ,, s novým prostředím . Úhyn 3ks ryb je výborná zpráva pro tebe . Protože zpravidla těch ryb uhyne více .

Nvalcha186 - Profil | Čt 25.4.2024 22:21:15

čočkin >> Nech odebrat vzorky od oprávněných osob. Tvoje vzorky nemají váhu. Nejsi k odběru školený. Piš si kdy jsi věc oznámil, kdo kdy jak přijel na místo. Policie má na to techniky i nádoby. Funguje to. Zrovna tak ostatní orgány. Sleduj jejich činnost, aby tě nějak nepostavili mimo.

Nvalcha186 - Profil | Čt 25.4.2024 22:14:50

čočkin >> Nedej se. Oznam to hned na PČR, životní prostředí, hasiče, jako havarii, povodí pod které patříš. Hasiči ti to stáhnou. Já jsem měl něco podobného. Policie musí odebrat vzorky a po své linii nechat udělat rozbor. Totéž musí provést povodí, žp. nezávisle na sobě. Nenech se uchlácholit nějakým že to nestojí za to, nebo to nemá cenu. Udělej to hned, nic neodkládej. Na to jsou plány opatření. Klidně i písemně na okr. státní zastupitelství.

NSa(l)micka - Profil | Čt 25.4.2024 22:10:18

čočkin >> Nabrat vodu a ihned nechat udělat rozbor! Neodkládat! Bez rozboru je to tvrzení proti tvrzení. Jinak pokud se prokáže, že tam byla nějaká sračka, jedná se o porušení zákona a dotyčný by se mohl docela prohnout.

NR.P. - Profil | St 24.4.2024 10:19:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Odpovím na původní otázku. Po jaru je úhyn celkem běžný, zvlášť po přesazení ryb nebo nasazení do nové vody. Jaký byl důvod úhynu je bez prohlídky ryb těžké říct. Měsíc je dlouhá doba takže se něco mohlo projevit. Uvidíš co to bude dělat dál, případně můžeš ryby chytit a prohlédnout. Nevím z jakého důvodu ti poradily na krmení slunečnici, používá se hlavně ve formě zbytků po lisování oleje nebo přísada do směsí, takto je to zbytečné. Ideální ke krmení je pšenice nebo triticale, to bývá finančně výhodnější. Rozhodně se vyhni ječmenu nebo žitu. Krmit tak aby ryba v krátké době vše sežrala a aby si ve vodě měl pořád přirozenou potravu.

Nvalcha186 - Profil | Út 23.4.2024 22:11:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

čočkin >> Ke krmení. Udělej si krmný stůl cca 2x2 m, ale v hloubce větší než nohy volavky a pozor na kachny. Cítí žrádlo. Dej tam 20 cm boky a nakrm. Ideální je vidět na něj. Voda má cca 10 st. a ryby berou fest. Krmím na dno, mám na provázku plechovku, nahodím i vícekrát a když není krmení, pak sypu, ale cca 1x za 3 týdny, někdy i za 4. Jak jsem psal 7q ječmene. Co se týče candáta a okouna, musí mít čistší a okysličenou vodu. Jinak na tu vodu cca 40 K, počítat s tím že porostou. Žádný karas, tře se s K, pak se zase dělí na K a karase. Takto jsem vyhodil do lesa 5 pytlů kaprokarase.

Nmilanpindryc - Profil | Út 23.4.2024 17:23:11

čočkin >> tak zacni tim za slovis 90% tech kapru, nasad bilou rybu a az pak dravce. Kapr ti z toho udela prasecak.

NVlčice - Profil | Út 23.4.2024 17:12:49

Urcite si vezmi k srdci to, co ted napsal Pedro

S tim, ze pokud das napr candaty 40 cm, tak tam pred tim musis mit pro ne prave tu potravu, tzn drobne rybky

100 kapru 60 cm na 1.5 ha s touhle hloubkou je podle mne ok

Podle mne max hranice

Selektuj je

70 cm a vic kapr
Uz je hrozny prase ve vode

"Kazi vodu"
Saje jikry ostatnich ryb

Nerikam
Mit tam teda malinko kusu
Kdyz je to srdcovka

Ale jinak je to pekna prasecina

Na stranu druhou
Jsou pripady
Kdy ochranari rvou
Nechteji vyssi obsadky kapra
Ale
Rybnik je umela stavba
A kdyz tam nebudes mit kapra, amura... muze ti zatopa zarustat ruznyma rostlinama

Nevim.presne jake
Asi
Stolistek
Kanadsky mor?
Apod

A bez kapra
Jak nereje
Fakt to pak muze zarustat

Muze se i stat, ze za par let si diky ten rostlinam ani nenahodis

Tohle chce proste probrat s nekym kdo ma fakt zkusenosti

Z historie
Rybniky se stavely i prave pro ten chov kapra
Nekdy jako jedine "vyuziti" mokradu
Slechta a cirkev z toho mela zdroj prijmu

A asi i lidi co jist
Jestli teda to kapri maso dokazali ti chudsi zaplatit, tot otazka ;))

Tahle doba uz je jina
Prijmy lze nahonit jinde

Kazdopadne byt tebou, vazim si moznosti, kterou mas a nedopustim, aby se z vody stala zumpa s velkymi kapry, nebo zumpa s vyssi obsadkou stredne velkych kapru

Nizka druhova rozmanitost
Pruhlednost vody nula apod
To je krok zpatky

Ale urcite se nenech odradit
Casem to budes mit v pazi

Ted se holt obklop lidma co umi, znaji

Drzim palce!

Nčočkin - Profil | Út 23.4.2024 15:39:36

MrtweyUbrus >> Popravdě vůbec nechápu tu míru negace, jen proto, že někdo jiný nemá stejný názor nebo vizi. Mě by asi nikdy nenapadlo takto vystupovat proti někomu, kdo má v oblibě zřejmě jiné ryby než já. Co jsem konzultoval, tak 100ks kapra na 1,5ha s hloukou na přítoku 1,5m a u požeráku 5m není moc, ale třeba i tady se mohu plést...., to netvrdím.
Každopádně i tobě děkuji za názor, já jsem tady ale hlavně proto, abych si nechal poradit od zkušených lidí, kteří o tom něco vědí...
A když čtu tvůj příspěvek, ještě o to více si vážím lidí jako valcha186, Holajz2, Sa(l)micka, Malda512, Shaker, palovák62 a další

NMrtweyUbrus - Profil | Út 23.4.2024 14:46:01

Pedro1 >> Přesně, každej kdo má plivátko tam hned musí nasypat tatru kaprů, jako by jiný ryby neexistovaly, smutný.

NTomáš - Tom - Profil | Ne 21.4.2024 7:24:26

Sa(l)micka >> To já vím, pouze sem chtěl upozornit na to, že z čím více zdrojů nakoupí rybu, tím větší riziko.

Nvalcha186 - Profil | So 20.4.2024 23:24:25

Kl0b0uk >> Normální to není, má to nějakou příčinu. Na virémii platí jen veterina. Což je tak 14 dní a nějaké peníze. Já nemám žádné úhyny a to na 6 vodách. Během chvilky může mít problém s celou obsádkou. Mohl také koupit zbytky z vánoc, ale to je jiná věc. Když kupovat, tak si vše ohlídat. Jinak to nejde, od výlovu až po převoz a vypuštění. Ono stačí vzít rybu jen do ruky a je na problém zaděláno.

NKl0b0uk - Profil | So 20.4.2024 22:01:41

Na jaře normální stav ,oslabené kusy padají pravděpodobně viremie.