Zimní přívlač se streamery

Diskuse k rybářskému videu Zimní přívlač se streamery

Autor diskuse: Martin M. - Profil , 1.1.2018

tym - Profil | Po 8.1.2018 10:22:30

Sharry >>
Mám stejný názor. Jestli vedu strýmr na přívlačovém prutu a uděluji mu pohyb tím, že pohybuji prutem a točím navijákem je to totéž, jako když mu dávám pohyb rukou při muškaření tím, že s ním pocukávám. Pokud na mušáku strýmr nechám jen unášet proudem, není ani zdaleka tak účinný a pak se ptám, proč ho používat, když mohu v tu dobu chytat ryby mnoha účinnějšími způsoby a navíc se tak vyhnout rybám, které mohou být v té době hájené? Aktivně vedený strýmr je prostě vláčka a druh prutu nic nemění. Klidně bych ho mohl vodit na plavačce nebo feederem. Jaký je v tom rozdíl? Ta šňůra na mušáku to neřeší. Je třeba zcela jasně upravit pravidla a poučit RS, aby tyhle ty výkuky postavili na zem .... Je jasné, že na malé strýmry se dají chytat i jiné ryby než dravci, ale totéž platí i o malých třpytkách. Na rotačku velikosti 000 nebo 0000 chytím cokoli. Tu by si ale mušák nikdo nedal, protože by hned každý věděl oč tu jde, ale strýmr k tomu svádí, protože tak se dá snadněji podvádět, což slušný rybář nedělá ....

mascha - Profil | Čt 18.1.2018 15:01:33

Saddám >> Mno, tak tu máme rozuzlení toho poněkud bizarního samodomo výkladu lovu na umělou mušku s aktivním vedením nástrahy. Napsal jsem dotaz na Svaz, přikládám odpověď, další komentáře asi netřeba. Snad jen přání, aby se do budoucna podobně "kreativně" ve výkladech pravidel projevovaly co nejméně obě strany - jak lovci, tak jejich kontroloři. Ave.

---------------------------------------------------​--------

From: Michal Mrskoč | Picards
Sent: Wednesday, January 10, 2018 3:09 PM
To: 'sima@rybsvaz.cz' <sima@rybsvaz.cz>; 'zdvoracek@rybsvaz.cz' <zdvoracek@rybsvaz.cz>
Subject: Dotaz na výklad pravidel

Dobrý den,
diskutujeme pravidla lovu na umělou mušku a přívlačí. Našlo se několik lidí, kteří tvrdí, že v případě, kdy aktivně ovlivňuji chod mušky (např. přizvedávání pakomára na stojáku, stahování mokré mušky přes tok nebo přidržování nymfy v proudu) už nejde o lov na umělou mušku, ale o přívlač. Chtěl bych zdůraznit, že jde o dotaz na skutečné mušky, do velikosti 2cm a menší, nikoli o dotaz směřující na nejrůznější streamery.

Můžete prosím vydat jednoznačné stanovisko k aktivnímu ovlivňování pohybu mušek? Předstává v tu chvíli jít o lov na umělou mušku a je z toho najednou přívlač?
Děkuji

Michal Mrskoč

-------------------------------

From: Alexander Šíma [mailto:sima@rybsvaz.cz]
Sent: Thursday, January 18, 2018 11:54 AM
To: Michal Mrskoč | Picards <michal@picards.cz>
Subject: Fwd: RE: Dotaz na výklad pravidel

Vážený pane Mrskoči,
o odpověď jsem požádal pana Ing. Vránu a tímto Vám ji přeposílám (možná, že jste to už vyřešili telefonicky). Jeho vysvětlení rovněž akceptuji.

S pozdravem
Alexander Šíma

-------------------------------

Domnívám se, že pravidla definující lov na umělou mušku ve smyslu přílohy č. 7 k vyhlášce č. 197/2004 Sb. nikde neřeší, jestli dochází, nebo nedochází k aktivnímu ovlivňování chodu mušky.Osobně si neumím představit lov na umělou mušku bez aktivního ovlivňování chodu nástrahy, pominu-li lov na suchou mušku proti vodě (a i tam se někdy ovlivňování nevyhneme - např. při srovnávání rozdílných rychlostí proudů).Tedy: budete-li lovit na umělé mušky do 2 cm s využitím standardní muškařské techniky (muškařský prut, muškařská šňůra, muškařský naviják), nemůže být o přívlači ani řeč. O této záležitosti by se nemělo diskutovat.
S přátelským pozdravem "Petrův zdar"
Pavel Vrána

---------------------------------------------------​--------

minatrix - Profil | Po 1.1.2018 19:58:31

abcdddd >> Nastříhej si různé vlasce na metrové kousky, smotej je a dej do úst. Zapni si si Ordináciu v růžovej záhrade a poctivě žvýkej. Který bude nejméně poškozen, vyhrál. Pro srovnání doporučuji přidat ocelové lanko...

Sharry - Profil | Po 8.1.2018 15:34:21

Knapík >> z casti to muze byt i tim, ze v zahranici se s tim nemazou. Porusis predpis a mas kuwa tucnou pokutu treba i 1000 dolaru a vic + soud. ten vysi pokuty urci, s tim souvisi zaznam), pokud te chyti podruhe, tak dostanes zase tucnou pokutu. Pokud mas ryby treba schovane v lodi nebo v aute - zabavuje se na miste.., muzou te i sbalit do basy. atd.. verim, ze kdyby to bylo u nas za takoveto prohresky a ojeby nastaveno podobne, tak by tu byla uplne " jina atmosfera". Tyka se to vseho i treba jizdy v aute a rychlosti - kdo z nas ji dodrzuje?? ve Svycarsku, jak se rozjedes do krizovatky uz na oranzovou mas hned foto a 250 euro ide z kapsy.. lidi proste slysi na penize a poradne tresty. jinak to kaslou a vypada to jak to vypada ...

Sharry - Profil | So 6.1.2018 16:40:14

Luděk.. >> ani v jedom pripade to v poradku neni..., strymr vzdy byla a bude vlacka..., a je fuk, jak si to kdo ohne a nebo zduvodni... Pokud ma rybar " vlackarske koule" tak to proste respektovat bude..

lowlow - Profil | Po 8.1.2018 11:30:33

Sharry >>
Já bych to nedramatizoval :-). Já si jen myslím, že nelze rozumně nadefinovat, co je streamer. Podle mne je daleko jednodušší definovat povolený způsob lovu. A dále omezit velikostí nástrahy. Lura může být kupříkladu napodobenina vážky a ne rybky.
Daleko závažnější problém vidím v tom, že se vyskytuje názor, že oživování nástrahy pomocí šnůry je vlastně přívlač. A jak jsem již psal, bez kontaktu např. s pakomáry na stojáku lze těžko předpokládat možnost, že poznám záběr. Luru, pokud má napodobovat larvu vážky, je třeba rovněž oživit. I tak budu v úspěšnosti daleko za rybáři používající přirozené nástrahy.

Sharry - Profil | Po 8.1.2018 9:11:01

lowlow >> my dva si vubec nerozumime. :-) Mi se nejedna o nejake omezovani a uz vubec ne omezeni muskareni. Je jasne, ze lajnou dopravis pozadovanou mouchu dal a pote s ni pracujes - ozivujes. Ten kamen urazu je prave ve zneuzivani " mouchy - strymra" v dobe hajeni dravcu a vlaceni. Z mojeho pohledu to je vlacka a poruseni. Co se tyce te delky, taktez maly strymr treba 3-5 cm v imitaci rybky (viz na mojem foto v pravo nahore) je porusovani // obchazeni chces-li. Uricte bude dost vylupku, co chodi vylozene toto praktikovat v dobe hajeni na hnizda candosu apodob... jak to resi RS nevim. Podle toho co pises je mi jasne, ze pokud clovek ma alespon 4 kolecka z 5ti, tak to muze uhrat na cokoliv, pokud se na to trochu pripravi. Ja za sebe muzu rict, ze to vnimam jako vlacku. k vode chodim z jinych duvodu nez si pomerovat "znalosti" s porybnym a okecavat neco, co citim, ze je spatne. a spatne to je. Tyto veci jsou prave ty "malickosti" proc nekteri pisou o tom, jaci jsou RS spatni, ze je furt otravuji, ze si na ne zasedli a ze byl na ne pri kontrole takovy a makovy. no a pak je tu druha sorta rybaru, ktera problem s RS nema - proc asi ?? ;-) Mezi chytanim na mouchu s musakem a strymrovanim je jevilky rozdil a pozna ho kazdy. a ten, kdo tam da strymra, tak vi proc..., a na kapry uricte nejde. Nejcasteji chycena ryba na MP, ktera vylozene napada rybky je tloust, okoun, stika, candat a bolen... - ten vycet mluvi za vse.

Sharry - Profil | Ne 7.1.2018 20:42:54

lowlow >> ano, vystihl si to. presne to je ono.., " teoreticky je mozne..." opravdu okecat uplne vse. Ja rikam, ze i zacatecnik pozna na prvni pohled rozdil mezi strymrem a muskou. A nezalezi, zda tomu muskari rikaji strymr, jezerni moucha a podob.. Pokud se to aktivne ozivuje, je to urcite vlacka. Ten co toho vylozene zneuzije za pomoci muskarskeho prutu a lajny, uz ma urcite pripraveny " referat" co a jak a proc, kdyby prece jenom prisla RS. Z mojehu pohledu to okecatelne neni - viz foto. rybar, ktery respektuje alespon zakladni pravidla tykajici se vlacky toto proste neudela. Pokud to udela, je jasne ze na to prdi a je mu to sumak a podle toho by s nim melo byt podobne jednano, pokud ho RS chytne ... ;-) jinak strymra na musaku zatezovat nemusis, pouzijes potapivou snuru a frcis.. - Samozrejme, limity tam jsou... Ale porad je to vlacka, tak to vidim ja.

TheNosfe - Profil | Po 1.1.2018 12:34:08

Schválně kdo si všiml :-) jinak hezké video

sindeji3 - Profil | Po 1.1.2018 13:11:03

TheNosfe >> pár jich tam bylo :-)

kakr - Profil | Po 22.1.2018 9:27:17

Viktorin >>
Jeden by nevěřil, jak se může přeškrtnutí řádku v povolence na MRKu rozvinout.
Fakta vycházející z BP si může každý přečíst a chápe je i má labradorka (chytrá fenečka).
Nezdá se mi, že by byla možnost několika výkladů, ale na MRKu je možné i nemožné:-))

Pawy - Profil | Pá 12.1.2018 18:58:55

Videa od Milana se mi strašně moc líbí, jen škoda že už i zimní přívlač je o kaprech...je to realita moravských vod.....jak v čechách nevím...

lipan - Profil | St 10.1.2018 17:51:07

Takže závěr z diskuse.
1. Na tři nymfy chytat nesmím nikdy, neb nymfy vždy aktivně vedu vodním prostředím. Dle některých tedy vláčím a to se může pouze s jednou nástrahou.
2. Na boloňku dám pod splávek twistr (omezení na nástrahy rostlinného původu je jen u pstruhovek) a budu povoleně nástrahu ovlivňovat. A to mohu. Bez splávku se tomu lidově říká drop shot.

Trochu jste se někteří do toho zapletli.

Pedro1 - Profil | Út 9.1.2018 16:49:34

kubsta >> Kdyby lidi přemýšleli hlavou a nevymýšleli jak se vším vydrbat,jak se obohatit a přestali myslet jenom na sebe,stačil by RŘ na jednu A4.

Pedro1 - Profil | Út 9.1.2018 16:47:40

P!F >>
První vážný prohřešek = pokuta 20% hrubé mzdy hříšníka/nebo 40 hodin prací na majetku ČRS/MO + noty pryč na půl roku.
Druhý vážný přohřešek = pokuta 30% hrubé mzdy hříšníka/nebo 60 hodin prací na majetku ČRS/MO + noty pryč na rok.
Třetí prohřešek - pokuta 40% hrubé mzdy hříšníka + noty na doživotí.

A to jsem ještě mírnej.V hromadě jiných zájmových činností Ti za jedno hrubé porušení pravidel seberou doživotně členství jako nic.Bez náhrady čehokoliv.
(na soukromáku jakbysmet)
Drobnější přestupky bych trestal v rozmezí 1000-3000 Kč a zadržením povolenky na 1-3 měsíce.
Každopádně dva drobné přestupky = jeden vážný.
U vody by byl klid a peněz na RS by bylo ažaž.

mascha - Profil | Po 8.1.2018 22:35:33

Sharry >> Nesmysl. Ta tvoje fotka je sice na první pohled rozpoznatelná, ale já ti můžu umotat desítky potvor na celý cestě od levý strany krabičky na pravou. A garantuju ti, že se pak sám nebudeš schopnej rozhodnout, kde je hranice mezi už stramerem a ještě mouchou. Budeme se hádat, co je ještě lurka, co bohatší mokrá, co palmer s výraznými štěty a to nemluvím o fantastických vzorech, co nepřipomínaj vůbec nic. Takže opakuju, jediná cesta, jak zamezit diskuzím s RS i na netu, je omezení délky umělý nástrahy v kombinaci s nahazovací metodou. Dejme tomu do dvou čísel s lajnou na kolečku je to muškaření. A pak jakýkoli jiný aktivní vedení umělý nástrahy (i menší) je přívlač (včetně např. marmyšek). Hotovo dvacet. Tvoje pojetí by potřebovalo definice streameru a další popisy a to je zcela zbytečný.

lowlow - Profil | Po 8.1.2018 15:36:40

aleš vavřina >>
Ale já přeci nikde neřekl, že nesouhlasím s omezením pomocí velikosti nástrahy. Pokud si pozorně přečteš, co jsem kdy napsal, tak to je přesně to, co jsem navrhoval. Já jen psal, že to prakticky jinak rozumně nelze. Takže je zbytečné nasazovat nepřátelský tón vůči vlastnímu názoru :-). Jen říkám, že to nikde není napsané a tudíž se tím nelze řídit. Já jsem naopak pro, aby se to vyhláškou jasně definovalo a bude pro vždy jasno.

kubas. - Profil | Po 8.1.2018 13:13:44

lowlow >> Psal svůj názor, proč by to mělo být v zákoně? Za to, že nechápeš psaný text já fakt nemůžu... SorryJako ;-).

aleš vavřina - Profil | Po 8.1.2018 11:58:02

Je škoda, že se diskuze k pěknému videu opět začíná zvrhávat k typickému místnímu mrkačení (pozn. zkratka pro mrk chytračení).
Legálnost použité techniky a nástrahy vidím takto :
- lze užít pouze od 16.6. do 31.12. , teda s vyjímkou několika málo vod - zde již od 16.4.
- jedná se o MP vodu, takže živočišná nástraha je povolena celoročně a každý praxe trochu znalý rybář ví, že žížala "na kalhoty" nebo několik hnojáků šikovně prezentovaných v proudu hravě strčí do kapsy každý streamer a RS nemůže mít problém. Ten kdo jen trochu umí a nebude se bát ztráty ryby, tak seká hned při záběru a ryba je z 99% chycena za kraj. A kdo chce, ten pouští.
- na MP vodě je dle mého maximální relevantně obhajitelná velikost mušky 3cm (sem se vleze i tučná májovka nebo pošvatka), u větší mušky to je lov přívlačí trapně maskovaný za líbivou ideu

V Milanově videu jsem se celkem našel, teda jak jsem lovil dřív když byl na ryby čas, při troše štěstí se k podobným lovům snad už v této sezoně vrátím.
Milane fakt super video :-) .

RK - Profil | Po 8.1.2018 11:23:30

lowlow >> Navíc daleko více lidí zvládne lehkou přívlač než muškaření, takže ochranu ryb mohu dosáhnout i tím, že povolím způsob, který je málo frekventovaný a kupodivu je to demokratické, protože nikdo nezakazuje vláčkaři si pořídit muškařskou výbavu. To bychom čuměli, kolik a jak velkých ryb by bylo na revírech, kdyby se celoročně povolilo jen muškaření. Jenže to by všichni ječeli, že jsou pošlapávána lidská práva. Je zajímavé, že o ryby tu jde až na místě posledním.

Souhlasím s tebou 100%

Je zvláštní, že si pro pstruha zajde kdejakej rybář s vláčkou, ale s mouchou se chce málokomu.
Je to náročné, nedostaneme se do požadované vzdálenosti, hloubky, musíme mít kolem sebe hodně prostoru, nebo si máčet koule ve vodě. Ale rybář s UL je pyšný na svoje úlovky.
Jinak sám za sebe neznám nikoho, kdo by si šel s mušákem a streamrem zachytat v době hájení štiky, nebo jiné hájené ryby.
Ale znám mnohé, kteří se dřou s mušákem a streamrem v sezóně, kdy by se s vláčákem nachytalo podstatně víc a bez námahy...

lowlow - Profil | Ne 7.1.2018 22:10:23

Sharry >>
nejde o okecávání. Jde o to, co chceme, aby bylo považováno za muškaření a co za vláčení a proč to vlastně děláme. V minulosti převládal názor, že přívlač je určena téměř výhradně na lov dravých ryb. Oproti tomu muškaření bylo považováno za způsob zaměřený na daleko širší spektrum rybích druhů. Proto bylo užitečné muškaření a vláčení nějak definovat, jinak by to bylo z hlediska zákona zbytečné a mohlo se to pravděpodobně obejít konstatováním, že se chytá na aktivně vedené umělé nástrahy a následně zatrhnout obojí v době hájení dravých ryb. Je nutné si uvědomit, že nejde o snahu omezit rybáře, ale o snahu chránit ryby. S rozvojem vybavení se ukazuje, že i přívlačí je možné cíleně lovit jiné druhy a to i velice efektivně. Nicméně z hlediska muškaření to nic nemění. Navíc daleko více lidí zvládne lehkou přívlač než muškaření, takže ochranu ryb mohu dosáhnout i tím, že povolím způsob, který je málo frekventovaný a kupodivu je to demokratické, protože nikdo nezakazuje vláčkaři si pořídit muškařskou výbavu. To bychom čuměli, kolik a jak velkých ryb by bylo na revírech, kdyby se celoročně povolilo jen muškaření. Jenže to by všichni ječeli, že jsou pošlapávána lidská práva. Je zajímavé, že o ryby tu jde až na místě posledním.
Podle mne jsou výmluvy zbytečné, protože na řadě revírů taháním streamera na štiku pomocí muškařského vybavení v lednu pravděpodobně nic neporušuješ, kromě etického kodexu. Některé svazy to myslím řeší délkou mušky, což je velice rozumné, protože rudořitka z obrázku může dosáhnout i velikosti oukleje a pak je jasné, že jsem lovit tlouště nešel. Omezení možnosti oživovat mušky pomocí šňůry je nesmysl, protože většina larev vodního hmyzu se pohybuje vodou dost aktivně a např. na stojáku by to bylo bez kontaktu s muškami o ničem. Navíc mi není jasné, jak zamezit nahození přes proud a pak jen čekat, až mi streamer pěkně splave na napnuté šňůře dolů pode mne.

P!F - Profil | Po 1.1.2018 21:00:34

abcdddd >> Myslim to tak, ze na to treba nejaky know how a nebyt debil. Prvu podmienku nabeton nesplnujes...

boticar - Profil | Pá 19.1.2018 16:46:59

Alabalik >> Když řidič pojede 150 tam, kde měl jet devadesát, tak mu není řidičský průkaz obvykle odebrán na místě, ale až po přestupkovém řízení. Čili pokud chybuje policista, tak je (v určitých případech) řidič omezen jenom nezbytně nutným způsobem. Když si někdo koupí povolenku s omezenou platností, ta mu je zadržena z důvodu podezření z přestupku a vrácena v době, kdy už není platná nebo rybářovi skončila dovolená, tak v podstatě dostal trest za nic. Když inspekce životního prostředí zjistí, že provozovatel skládky porušil zákon, nepřeruší obvykle okamžitě platnost povolení pro provoz zařízení na odstraňování odpadů, ale "pouze" provozovateli vysolí pokutu v přestupkovém řízení (ano, klidně ve stovkách tisíců nebo milionech) a teprve až je rozhodnutí pravomocné může podat za určitých okolností návrh na krajský úřad, který povolení odebere. A tak bych mohl pokračovat.
Co tím chci říct? V případě drobnějších přestupků proti zákonu o rybářství, kde není opravdu důvodné podezření, že by je rybář opakoval, je okamžité zadržení povolenky "trestem" tvrdším, než jaké znám z jiných oborů činnosti. A to i přes to, že se dle práva nejedná o trest a tento (ne)trest může být "uložen" i v případě, že se přestupek nestal.
Navíc jsou předpisy pro výkon kontroly ze strany RS nedostatečné a stejně tak je nedostatečná odbornost některých jedinců vykonávajích funkci RS. Výhodou je, že současná RS je pro většinu rybářů velmi levnou záležitostí a zlepšení kvality RS by stálo dost peněz navíc. Proto jsem vlastně rád, že valná část členů RS nejsou hovada a že mě rybolov u nás vyjde poměrně levně. Prot s Tebou v zásadě souhlasím, a připomínám, že ten trest z úřadu je mnohdy menší nebo žádný a zadržení povolenky může být významější. Také máš pravdu v ČR neplatí pravidlo, že kdo je bez viny nemůže být trestán, protože zadržení povolenky "zmateným strejdou" je možné.

ExPr3v1t - Profil | Pá 19.1.2018 12:33:00

hraji >> ty jsi Arnold Rimmer...uz jsem na to prisel...

já 2 - Profil | Pá 19.1.2018 12:18:10

Alabalik >> Jenže jsme u toho, buď uděláš RS v podobě odborníků, kteří na to budou mít čas a zaplatíš jí. a nebo to budou dělat strejdové a jak naivka napíšu proto, aby zlepšili situaci u vody. Jenže od těhle lidí nemůžeš požadovat neomylnost. Problém je kde je hranice omylu a cíleného uškození. Stanovíš-li limit 3 neprávem vzatých povolenek za rok je to něco jiného, než když ten člověk bude mít strach z přešlapu.

Alabalik - Profil | Pá 19.1.2018 12:01:56

já 2 >> Promin, ale to je podivny nazor. Tj. pokud ridic, rybar, pilot... udela zavazny prestupek a nebo vice mensich, tak prijde o noty. U RS by to melo byt snad jinak? Je na tom CRS opravdu tak spatne? Akceschopna RS je jiste zapotrebi, ale zmateni strejdove s plackou nikoli, ti pak jen snizuji autoritu ostatnich.

HonzaV - Profil | Čt 18.1.2018 20:36:46

mascha >> no, jen jestli bys byl tak smirlivej kdybys takhle nesmyslne prisel o papiry :-) Ono tady nejde ani tak o curani na lopatky , ale vidim trochu problem v tom kdyz aktivni RS takhle umanute obhajuje svou vlastni absurdni definici privlace a nema dost sebereflexe na to o svem nazoru zapochybovat ani kdyz se mu X lidi snazi vysvetlit jeho omyl. Vis jak, zvysena pravomoc a pocit vlastni neomylnosti je blba kombinace vzdy a vsude. Umysl sice asi dobrej, ale tohle nebyl zadnej hranicni pripad, ani priblizne...

já 2 - Profil | Čt 18.1.2018 15:13:30

Já si dovolím trochu do toho zatáhnout posletní MT článek.
Rybář, který se nechová slušně k rybám snad ani není rybář. a do toho patří i to, že se nebudu snažit cíleně ulovit rybu, která se tře, nebo na tření připravuje i když si to obhájím čím chci. a jestli je to na mouchu, přívlač, nebo plavanou je jedno. Pokud budete na mouchu chytat plotice, případně tlouště v únoru no tak co, pokud do toho bouchne okoun, stane se, s tím nic neuděláš, ale na druhou stranu poškubávat v místě stanoviště štiky čímkoli je prostě prasárna.
A zase jsme u toho. úcta k rybě až na posledním místě.

Fishky - Profil | St 10.1.2018 13:08:43

b.gun >> Způsob lovu je: muškaření, položená, plavaná... ty jsou povolené, bowfishning je třeba paradoxně zakázán, ikdyž patří mezi moderní trendy. No a z těch povolených způsobů jsou definice v bližších podmínkách. Podle těch definic bys ovšem u přívlače ani nenahodil, protože o tom, že by se u přívlače mohlo nahazovat tam není ani slovo. Naproti tomu u muškaření je výslovně uvedeno, že: "Nástraha je nahazována pomocí muškařské šňůry".

Saddám - Profil | St 10.1.2018 12:59:58

V_L_K >> Bez obav. Žádný slušný lovec ryb nikdy žádný problém neměl. Ani ten nejmenší.
Jsem sice mrňavý, rachitický, zakomplexovaný nevzdělanec, který nic neumí a ničeho v životě nedosáhl a nic nedokázal, a proto s plackou na umaštěném triku chodí kolem vody a buzeruje ty rybáře, u nichž je zjevné, že nebudou klást odpor. V ničem se nevyznám a když se mne náhodou nějaký drzoun na něco dovolí zeptat, začnu na něj křičet, abych zamaskoval fakt, že mu neumím odpovědět. Protože tento fakt bych si nikdy nepřiznal. Taková zrůda prostě jsem. Jo a ryby taky chytat neumím, proto jsem se dal k RS abych aspoň občas viděl rybu u někoho, kdo to umí.

b.gun - Profil | St 10.1.2018 12:46:49

Fishky >> Jsi pomýlený, tuto právní zásadu nelze aplikovat. Právní normy upravující oblast lovu ryb říkají, že lov ryb v rybářském revíru lze provozovat pouze povolenými způsoby lovu. Tudíž je to přesně naopak - zakázáno je vše, co není výslovně povoleno.

P!F - Profil | St 10.1.2018 9:51:05

Saddám >> na jednu stranu obdivujem tvoju snahu o eliminovanie vykukov, čo chcú cielene chytať dravce v čase hajenia na streamer, na druhej strane tvrdiť, že keď niekto potahuje po dne pakomara tak vlaci, je do neba volajuca blbosť, ktorú neobhajis ani skúsenosťami, ani praxou ani citovanim zákona.

HonzaV - Profil | St 10.1.2018 9:49:21

Saddám >> Při lovu na umělou mušku se použije 1 udice, která je při lovu držena v ruce; jiná udice není nastražena. Na udici jsou nejvýše 3 návazce s jednoduchými háčky. Nástraha je nahazována pomocí muškařské šňůry nebo vlasce, kdy nosnou funkci zabezpečuje kulové nebo jiné plovátko, popřípadě jiná zátěž. Za umělou mušku se považuje nástraha imitující hmyz nebo jiné organizmy. Nástraha se nevybavuje doplňky, které svým pohybem zvyšují dráždivost pro ryby, například rotující plíšek nebo vrtulka. Při lovu zachovávají osoby provádějící lov mezi sebou vzdálenost nejméně 20 m, pokud se nedohodnou na menší.

..... nevidim tam nic o tom že bych nemohl nástrahu aktivně ovlivňovat ??

navíc podle tvého výkladu, že nejsou podstatné technické prostředky, ale co dělám s nástrahou - takže to by podle tebe znamenalo že pověsit do proudu woblera v květnu je v pohodě, protože prut mám ve stojanu a aktivně ho nevedu ??

a že není podstatné co chci chytit??? takže velký hák s chomáčem rousnic v květnu je taky v pohodě??
ty máš vážně dost 'kreativní' přístup k výkladu RŘ - buď kecáš, nebo musíš mít u vody mraky konfliktů...

kubsta - Profil | Út 9.1.2018 16:52:43

Pedro1 >> to máš pravdu, ale jak vidno, tady u nás to takto nejde.

Ještě k tomu tvýmu návrhu flastrů, jako v zásadě nejsem vůbec proti, on by si to každej kurva rozmyslel zda dělat něco co se jenom trošku podobá porušování řádu, ale nadruhou stranu by se to muselo definovat jednoznačně aby ani ta RS neměla možnost si něco vykladat po svym..

Pedro1 - Profil | Út 9.1.2018 16:29:30

kaňka >> Ještě je cesta nechat to tak jak to je a začít pořádně trestat.
Ale když se tak dívám kolem sebe,přijde mi to zakazování reálnější a smyslupnější.

Saddám - Profil | Út 9.1.2018 15:32:03

mascha >> Aha. Takže , když je něco jinak, než si myslíš, tak je to ,,po svým"?
Celá prováděcí vyhláška a zákon obecně upravuje rybolov tak, aby se neděly věci, které zákon a vyhláška zakazují. Říká se tomu ,,duch zákona". A Teď si odpověz sám sobě. Odpovídá duchu zákona lov dravců v době jejich hájení přívlačí (hodně chabě) maskované jako muškaření? Podle mě tedy ne.

sliver - Profil | Út 9.1.2018 15:21:19

RK >> nojo, protože co se tam dělo ještě loni, bylo do nebe volající. Ale nechtěl sem tady psát o muchach, to jen jeden poblazneny porybny mě zvedl. Pak k nim má mít člověk respekt , když mluvi jako by měl halucinace.

mascha - Profil | Út 9.1.2018 14:53:25

Aktivní vedení umělý jepice na mušáku s lajnou nebude nikdy přívlač, ani kdyby se Saddám rozkrájel.

Knapík - Profil | Út 9.1.2018 14:47:35

Saddám >> přítomnost splávku vůbec neidentifikuje způsob lovu plavanou. Splávek existuje i podvodní, stejně tak při přehloubeném splávku mohu chytat zcela zjevně na položenou.

Knapík - Profil | Út 9.1.2018 14:39:24

Saddám >> aha, takže půjdeš po neexistující definici splávku a kulového plovátka, které při lovu vůbec nemusí být přítomno, když jeho funkci může nahrazovat jiná zátěž právě v podobě splávku a olůvka ??
Něco nám tam nesedí, že ? .-)

lowlow - Profil | Út 9.1.2018 14:07:50

Saddám >>
a proč si myslíš, že mne má zajímat definice přívlače, když tam mám muškařskou šnůru, která je zmíněna pouze v případě lovu na umělou mušku?

Saddám - Profil | Út 9.1.2018 14:07:03

marw_84 >> Hele. Je to jako s trhačkou (k větvi, protějšímu břehu.....). Nikde to není uvedeno jako povolený způsob lovu , a proto se tak lovit nesmí. To , že to mnoho RS netuší nebo se jim jenom nechce to řešit, na věci nic nemění.

b.gun - Profil | Út 9.1.2018 14:02:04

marw_84 >> Nelovíš povoleným způsobem lovu - aby byl takový způsob lovu povolený, musela by být v popisu daného způsobu lovu (lov na umělou mušku) možnost aktivního vedení či ovlivňování chodu nástrahy výslovně uvedena.

b.gun - Profil | Út 9.1.2018 13:27:54

marw_84 >> Nikoliv, tuto zásadu nelze v daném případě uplatnit. Zákon č. 99/2004 Sb. a vyhl. č. 197/2004 Sb. jasně stanoví, že lov ryb v rybářském revíru lze dle provádět pouze povolenými způsoby lovu. Tudíž je to přesně naopak - pokud předpisy definující povolené způsoby lovu nestanoví, že při způsobu lovu X je povolena činnost Y, pak je takové jednání zakázáno.

marw_84 - Profil | Út 9.1.2018 12:41:33

V základní listině práv a svobod je věta „Každý může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá.” To znamená, že při lovu na umělou mušku může být nástraha aktivně vedena, protože to není zakázáno

Sharry - Profil | Po 8.1.2018 22:11:09

mascha >> ja uz to tu psal..., nejde o popis samotne nastrahy, ale o definici pouziti strymra v dobe hajeni dravcu..., dle meho nazoru to je zpusob spadajici pod vlacku a podle reakci nekterych, to vnima vice rybaru podobne. Byt to nekdo pouzije s " povolenym musakem", byt samotny strymr nema presny popis. Mrkni na foto nize - ja ten rozdil vidim na prvni pohled. Ja osobne mam asi 70 strymru pouzitelnych s musakem a to i v prirodnich barvach, i male, kde by se dalo asi aji spekulovat.., ale proste od 1.1. do15.6. by me nenapadlo s tim jit k vode. Nic vic, nic min. Navic, jak uz tu nekdo psal, jsou i jine, efektivnejsi zpusoby, (pokud teda zrovna dany rybar necili na jine ryby..., ty v hajeni...)

Tom_L - Profil | Po 8.1.2018 18:19:22

tym >>
Je velký rozdíl mezi vláčkou a muškařením. Mušákem se prostě nedostaneš do některých míst. Neprohážeš vodu tak efektivně jako s mikro vláčkou, protože někde nenahodíš, nebo jen kousek od sebe. Na delší vzdálenost nemáš takový kontakt s málo zatíženou muškou jako u mikrovláčky, pokud nepoužíváš francouze, ale i to je dost omezené prostorem za sebou. Píši vlastní zkušenost s mušákem. Během roku jsem se pravidelně potkával u rybníka s mikrovláčkařem. Samozřejmě souhlasím s tím, že by člověk neměl cíleně chytat hájené ryby pod žádnou záminkou.
Pokud si můžu navnadit místo a chytat s žížalou nebo červama, je to mnohem brutálnější než muškaření - parmy, okouni, ostroretky, podoustev, pstruh

lowlow - Profil | Po 8.1.2018 14:41:30

kubas. >>
já se pořád nemohu zbavit pocitu, že u nás, tím myslím ČR se vše musí komplikovat různými předpisy a ještě různějšími výklady. Byl jsem na NZ. Tam se v některých částech smělo chytat jen muškařením. Nikdy jsem tam nikoho neviděl, že by tam zkusil sbiro v kombinaci s vláčákem. Asi by dostal po papuli, ale jak říkám, to by asi musel být od nás, aby ho taková blbost napadla. Nikdo neřešil velikost mouchy, nikdo tam nevázal na konec šňůry twister nebo muško twister, lajny se tahaly rychle, pomalu a nikdo to neřešil. Tady je nutný výklad :-). Můj názor je, že by se měla do vyhlášky dát maximální velikost mouchy a konec.

kubas. - Profil | Po 8.1.2018 14:04:35

lowlow >> Já si myslím, že každý může mít názor jaký chce. Nikde přece nepíše, že to tam musí být vždy a všude a přes to nejede vlak ;-)... Víš jak to je, máme jeden zákon a i na ten existuje mnoho právních výkladů, ne nadarmo se říká, že co právník, to názor... To stejné může určitě nastat i u porybných. Za současného stavu některých BPVRP mě to ani nepřekvapuje.

lowlow - Profil | Po 8.1.2018 12:33:08

Saddám >>
zkus si přečíst názor z odkazu a třeba zjistíš, že to tak úplně jasné není. Není možné si číst jen definici přívlače, je třeba si přečíst i definici muškaření a lovu na mušku. Doufám, že nejsi rybářská stráž :-)

lowlow - Profil | Po 8.1.2018 12:22:04

Sharry >>
Taky ať se daří. Tohle jsem ještě vyhrabal na netu: http://www.casopisrybarstvi.cz/articles/show/376/vy​lepsenymi_nastrahami
Teda musím říct, že i chytrá horákyně by z toho mohla mít drobet problém se soustředěním. Moc jasné to není, jelikož muška může být vlastně i napodobenina rybky a podobné nástrahy streameru jsou vlastně kdejaké mokré mušky. Asi by k tomu mělo ministerstvo dát jasný výklad.

RK - Profil | Po 8.1.2018 11:52:37

lowlow >> no a o tom to je. To by bylo ryb, kdyby se každej musel naučit valivej hod a nahodit velkej streamer pomocí lajny. To je pak ať chceš , nebo nechceš ta cesta mnohem důležitější, než cíl.....-:)

lowlow - Profil | Po 8.1.2018 11:45:48

RK >>
Tak ono to dříve bylo. I tady na mrku byli kdysi týpci, co na streamera chytali a zase pouštěli lednové a únorové štiky a chlubili se tím. Myslím, že už to buď přehodnotili, nebo sem raději nepíšou. Pokud se mrknu na místo, kde byli ve videu zaplavaní kapři a parmy, tak by to chtělo valivej hod a pěkně zatíženou mouchu a to je docela zajímavá kombinace :-).
Myslím, že právě v rybařině by měla být cesta mnohem důležitější než cíl. :-)

Miroslav Kanďár - Profil | St 3.1.2018 8:20:14

je to Stilet 0,5-5 g

fishmen17a - Profil | Po 1.1.2018 23:06:17

Pěkné a moc fajn video.

P!F - Profil | Po 1.1.2018 20:57:07

abcdddd >> 0,40 plus, pokial vies ako na to. Sice nevies, ale aspon vies priemer.

Kruan - Profil | Po 1.1.2018 18:58:45

Moooc pěkné. Takhle zarybněný potok bych tu chtěl mít taky ...paráda..lapnout na jednom fleku kapříky, pá a ještě zjistit, že tam jsou mníci... nádhera...
Ty broky se dávají hned nad háček ? Ten fluocarbon pomáhá i proti překousnutí? Nebo je to lepší, ze je méně vidět?

sindeji3 - Profil | Po 1.1.2018 14:06:11

Jinak video pecka. Záběry a souboj v čisté vodě, to se neokouká, okoun i parma nádhera. Jen škoda, že se do tak pěkné řeky s pestrou obsádkou říčních ryb vysazuje kapr.

ROMIČEK - Profil | Po 1.1.2018 12:17:36

Nádherné motivačné video. Krásny revír a šikovný rybár. Ďakujem.