Úhyn kaprů v rybníku 1,5ha

Ahoj všem, budu moc rád za rady. Mám nově rybník 1,5 ha. Rok jsem jej opravoval, byl vcelku v dezolátním stavu. Po roce jsem jej konečně neapustil a koupil 100ks kaprů, kolem 60cm pro radost. Teď, asi po měsíci nasazení už jsem našel pistupně už 3 chcíiny. Kupoval jsem od dvou dodavatelů po 50ti. První přijel, nasadil na káď takový rukáv, vše vypustil a bylo. Nechoval se k nim moc dobře, pustil je docela z výšky na melčinu. Neměl jsem žadnou zkušenost, tedy jsem jako vůl vše odkýval, zaplatil a on jel... Trd uz bych se asi ozval. Druhý byl přesný opak, profík, všechny kusy keserem krásně vyndal, ukázal, choval se k nim jako k dětem. Myslíte, že ten úhyn může být tím zacházením toho prvního? Ale že by se to projevilo až po měsíci??? Nebo jsem jen hysterka a je to normální, že nějaké procento (nyní 3%) uhyne...? Přikřmuju tvrdou kukuřicí, pšenice a trochou slunečnice (tak mi poradili). Množství 5% váhy ryb týdně, tedy cca 50kg. Znovu moc předem děkuju za rady, hrozně mě to mrzí, mám to jako takovou srdcovku :-( Jinak ještě, přítok mám z lesa, tedy žádný rybník nademnou, že by něco špatného přišlo s vodou...
Autor diskuse: čočkin - Profil , 20.4.2024 kaprařina - ostatní

R.P. - Profil | St 24.4.2024 10:19:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Odpovím na původní otázku. Po jaru je úhyn celkem běžný, zvlášť po přesazení ryb nebo nasazení do nové vody. Jaký byl důvod úhynu je bez prohlídky ryb těžké říct. Měsíc je dlouhá doba takže se něco mohlo projevit. Uvidíš co to bude dělat dál, případně můžeš ryby chytit a prohlédnout. Nevím z jakého důvodu ti poradily na krmení slunečnici, používá se hlavně ve formě zbytků po lisování oleje nebo přísada do směsí, takto je to zbytečné. Ideální ke krmení je pšenice nebo triticale, to bývá finančně výhodnější. Rozhodně se vyhni ječmenu nebo žitu. Krmit tak aby ryba v krátké době vše sežrala a aby si ve vodě měl pořád přirozenou potravu.

valcha186 - Profil | Út 23.4.2024 22:11:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

čočkin >> Ke krmení. Udělej si krmný stůl cca 2x2 m, ale v hloubce větší než nohy volavky a pozor na kachny. Cítí žrádlo. Dej tam 20 cm boky a nakrm. Ideální je vidět na něj. Voda má cca 10 st. a ryby berou fest. Krmím na dno, mám na provázku plechovku, nahodím i vícekrát a když není krmení, pak sypu, ale cca 1x za 3 týdny, někdy i za 4. Jak jsem psal 7q ječmene. Co se týče candáta a okouna, musí mít čistší a okysličenou vodu. Jinak na tu vodu cca 40 K, počítat s tím že porostou. Žádný karas, tře se s K, pak se zase dělí na K a karase. Takto jsem vyhodil do lesa 5 pytlů kaprokarase.

Holajz2 - Profil | Ne 21.4.2024 19:25:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já chci mít taky 1,5 ha rybník pro radost! :⁠-⁠D Jak tu zaznělo, z virémie strach mít nemusíš, na tu je voda studená a hlavně pokud by to byla virémie, už bys posbíral 100 ks chcíplotin. Před třiceti lety jsem to zažil na jednom našem revíru a bylo to neuvěřitelné! Kapři uhynou všichni.
Trochu mě zaráží, že jsi letos už krmil, to máš tak mělký rybník, že byla teplota vody vhodná na krmení?! Tvrdou kukuřicí rybu zazdíš, nekrmil bych ní ani v teplé vodě. Pokud chceš přírůstky, krm pšenicí, nic lepšího za rozumné peníze neseženeš.
Nastuduj si něco o chovu ryb, český rybářský svaz vydal Příručku hospodáře, tam by ses mohl dozvědět důležité informace. Měl jsem ji v ruce, ale nekoukal dovnitř. :⁠-⁠) Nejdůležitější pro tebe je informace o teplotě vody, od toho se vše odvíjí.
Úhyn tří kusů bych zatím neřešil, není zrovna šťastné nasazovat ryby v březnu, kdy ryba po zimě může být různě oslabená. Vem si, jaká zima letos byla - po Vánocích obleva, na Silvestra jsme chytali kapry jak po vysazení, ryba mohla spálit v následujících týdnech zásoby na zimu a v březnu konec. Společně s manipulací se to promítlo do výsledného úhynu. Držím palce, ať se daří!